H κατάθεση αιτήματος πτώχευσης από τη δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στην Αυστρία, την Apline Bau, λόγω χρεών 2,6 δισ. ευρώ, ταρακούνησε χθες τον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης, δεδομένου ότι ποτέ δεν έσκασε τέτοια κανονιά στη χώρα αυτή.
Η Apline Bau με 6.500 εργαζομένους και περιουσιακά στοιχεία 661 εκατ. ευρώ. δέχθηκε σφοδρό πλήγμα από την κρίση στην ισπανική αγορά ακινήτων. Την εταιρεία ήλεγχε η ισπανική FCC, που αποφάσισε να μην συνεισφέρει νέα κεφάλαια. Το πλήγμα για την ισπανική εταιρεία υπολογίζεται περί τα 290 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντική έκθεση έχουν οι τράπεζες Bank Austria και Erste Group, καθώς και τουλάχιστον 500 μικρές εταιρείες που προμήθευαν την Alpine Bau.
Αλλά η Αυστρία δεν είναι η μόνη που πλήττεται από την κρίση. Η Ολλανδία έχει διασώσει δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες, η Φινλανδία θα έχει συρρίκνωση του ΑΕΠ 0,4%, και αν ξεσπάσει κρίση στα ομόλογα λόγω της επιβράδυνσης της πιστωτικής επέκτασης σε ΗΠΑ και Κίνα, οι γερμανικές τράπεζες θα είναι πολύ ευάλωτες.
Γι΄ αυτό και στο Eurogroup ο Όλι Ρεν προσπαθεί να κλείσει σε τεχνικό επίπεδο το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης και της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών μέσω του ESM. Υπέρ της δημιουργίας πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων φαίνεται να τάσσεται η Ομοσπονδία Γερμανικών Τραπεζών (BDB). Σημειωτέον ότι πρόσφατα ο αντιπρόεδρος του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων των ΗΠΑ (FDIC) Τόμας Χένιγκ χαρακτήρισε «φρικτή» την κεφαλαιακή θέση της Deutsche Bank…
Στο Eurogroup συζητάνε να τεθεί «πλαφόν» 50-70 δισ. ευρώ στα κεφάλαια του ESM που μπορούν να χρησιμοποιούνται για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Το ποσό αυτό καλύπτει τις ελληνικές ανάγκες, αν ισχύσει αναδρομικά και μεταφερθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στον ESM.