Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αλλαγές που συντελούνται στον τραπεζικό χώρο, θα έχουν επιπτώσεις και στις ασφάλειες, λόγω της στενής σύνδεσης των δύο κλάδων. Οι καλά γνωρίζοντες την ασφαλιστική αγορά αναφέρουν ότι το επόμενο τρίμηνο θα είναι καθοριστικό για την πορεία της, αφού ήδη βρίσκονται στα σκαριά δυο deals, που αν όλα πάνε καλά και ολοκληρωθούν, τότε πραγματικά θα μιλάμε για τη δημιουργία ενός νέου τοπίου στον κλάδο. Η αλήθεια είναι ότι για το μέγεθος της ελληνικής αγοράς, δραστηριοποιείται μεγάλο αριθμός εταιριών, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα προσαρμογής στο νέο πλαίσιο που θέτει το Solvency, οπότε μοιραία ή θα κλείσουν ή θα συγχωνευτούν.
Πέραν τούτου όμως είναι και η συνεχιζόμενη κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά, τα οποία πλέον, παρότι πλήττεται η δημόσια υγεία, δεν έχουν το περιθώριο να διατηρήσουν ασφαλιστικά προγράμματα, εκτός από τα απαραιτήτως αναγκαία (π.χ. ασφάλεια αυτοκινήτου). Οι ακυρώσεις και οι εξαγορές συμβολαίων είναι στην ημερήσια διάταξη δημιουργώντας μεγάλο πονοκέφαλο, για να μην πούμε σοβαρούς τριγμούς στις ασφαλιστικές εταιρίες. Βεβαίως, η περίοδος αυτή είναι μια περίοδος σημαντικών ευκαιριών για όσες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα (εξαιτίας και ορθής επιχειρηματικής πολιτικής στο παρελθόν) να προσφέρουν ελκυστικά από πλευράς τιμής και καλύψεων προγράμματα. Ακριβώς επειδή έχουν αντιληφθεί ότι πλέον δεν απευθύνονται στο «περίσσευμα» του καταναλωτή αλλά στο «υστέρημα» του, έχουν αναπροσαρμόσει πλήρως τη στρατηγική τους, αξιοποιώντας στο έπακρο και τις δυνατότητες που δίνονται μέσω ηλεκτρονικών πωλήσεων.
ΥΓ: Πολλοί είναι εκείνοι στην αγορά, που πιστεύουν πως ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση των επερχόμενων εξελίξεων θα διαδραματίσει η μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου, η Εθνική Ασφαλιστική. Για να δούμε…