Με δύο από τους υποψήφιους να δηλώνουν ξεκάθαρα «παρών», ισάριθμους να θέτουν ως προϋπόθεση την παραίτηση του Συμβουλίου Ιδρύματος (Σ.Ι.) και έναν να κρατά κλειστά τα χαρτιά του πραγματοποιείται την Τρίτη η επαναληπτική συνεδρίαση για την επιλογή των τριών από τους πέντε καθηγητές που θα αναμετρηθούν στις πρυτανικές εκλογές του ΑΠΘ.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Μακεδονία”, υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές του περασμένου Ιουνίου ήταν από τις πρώτες που έγιναν με βάση το νόμο Διαμαντοπούλου και σύμφωνα με το Σ.Ι. «εντοπίστηκαν ερμηνευτικές δυσχέρειες». Στη συνεδρίαση του Μαΐου είχαν επιλεγεί οι Γιάννης Παπαδογιάννης (12 ψήφοι), Στ. Λογοθετίδης (11 ψήφοι) και Π. Μήτκας (10 ψήφοι), ενώ είχαν αποκλειστεί οι Ανδρέας Γιαννακουδάκης (δύο ψήφοι) και Γιάννης Παντής (μία ψήφος). Το ΣτΕ ακύρωσε τις εκλογές, επειδή δεν είχε προσκληθεί από το Συμβούλιο Ιδρύματος, για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση, ο τότε πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος. Οπότε η διαδικασία των εκλογών πρέπει να αρχίσει εκ νέου, με την επανάληψη της συνεδρίασης και την πρόσκληση του τότε πρύτανη, ο οποίος όμως τώρα δεν είναι «εν ενεργεία», καθώς και των αναπληρωτών πρυτάνεων εκείνης της περιόδου (Γ. Παντής, Δ. Λιάλιου, Σ. Κουίδου-Ανδρέου). Επίσης έχει προσκληθεί και ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τενεσί των ΗΠΑ Π. Δάτσκος, ο οποίος όμως είχε αποσυρθεί εξ αρχής.
ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΧΗΣ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ
Ο καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Περικλής Μήτκας, που εξέπεσε από τη θέση του πρύτανη μετά την ακύρωση των εκλογών από το Συμβούλιο της Επικρατείας, είχε δηλώσει εξαρχής ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος. «Είχα ζητήσει από όλη την κοινωνία μία ‘θετική συνωμοσία’, για να στηρίξει το δημόσιο πανεπιστήμιο γενικά αλλά και το ΑΠΘ ειδικότερα, ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των καιρών και των ανθρώπων. Δεσμεύομαι σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ότι αυτή τη ‘θετική συνωμοσία’ θα συνεχίσω να επιδιώκω με όλες μου τις δυνάμεις…Το ταξίδι που ξεκινήσαμε το καλοκαίρι δεν τελειώνει εδώ και φυσικά δεν αποτελεί παρένθεση. Μαζί αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος σε παλιές πρακτικές και με πίστη, σχεδιασμό και όραμα και ιδίως με συμμετοχή όλων των δυνάμεων του ΑΠΘ θέσαμε τις βάσεις της νέας πορείας του», είχε τονίσει ο κ. Μήτκας, μόλις πληροφορήθηκε την απόφαση του ΣτΕ.
«Θα είμαι παρών», δηλώνει και ο καθηγητής Χημείας Γιάννης Παπαδογιάννης, εκ των τριών υποψηφίων που είχαν προεπιλεγεί από το Σ.Ι., αλλά κατατάχθηκε τρίτος στην πρώτη ψηφοφορία του περασμένου Ιουνίου και δεν πέρασε στο δεύτερο γύρο των πρυτανικών εκλογών.
Ο κ. Παπαδογιάννης επισημαίνει ότι η συνεδρίαση «θα γίνει μία μέρα μετά την ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας» και εύχεται «να πάμε ομαλά σε μία αποδεκτή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη πρύτανη», η οποία εκτιμά «ότι πρέπει να γίνει με κάλπη και όχι με ηλεκτρονική ψηφοφορία, για την οποία είναι σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου».
Κλειστά κρατά τα χαρτιά του μέχρι την τελευταία στιγμή ο καθηγητής Φυσικής Στέργιος Λογοθετίδης, ο οποίος είχε αναμετρηθεί στο δεύτερο γύρο των πρυτανικών εκλογών και είχε χάσει με 717 ψήφους (σε σύνολο 1.706 ψηφισάντων) έναντι του κ. Μήτκα που κέρδισε με 928 ψήφους.
ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
Ο καθηγητής στο τμήμα Χημείας Ανδρέας Γιαννακουδάκης -το ΣτΕ ακύρωσε τις πρυτανικές εκλογές ύστερα από δική του προσφυγή- δηλώνει ότι «προβληματίζεται» για τη συμμετοχή του στη συνεδρίαση της Τρίτης, αφού, όπως λέει, «η απόφαση του ΣτΕ δείχνει ως υπεύθυνους για τους χειρισμούς που έγιναν τόσο τον πρόεδρο του Σ.Ι. Ρίτσαρντ Χάντερ όσο και τον αναπληρωτή πρόεδρο Βασίλη Ταρλατζή, οι οποίοι πρέπει να παραιτηθούν».
Την παραίτηση του προέδρου και αναπληρωτή προέδρου του Σ.Ι. ζητά ως ρητή προϋπόθεση, για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση, και ο καθηγητής στο τμήμα Βιολογίας Γιάννης Παντής. «Εφόσον δεν παραιτούνται οι δύο υπεύθυνοι, δεν είμαι διατεθειμένος να συμμετάσχω σε ένα σημαδεμένο παιχνίδι», τονίζει.
ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΜΥΛΟΠΟΥΛΟΥ – ΛΑΟΠΟΥΛΟΥ Ποιος είναι ο πρύτανης;
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ιδρύματος έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στη 1 μ.μ. της Τρίτης στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ. Κατά τη διάρκειά της εκτός από την επιλογή των υποψηφίων αναμένεται να καθοριστεί και η ημερομηνία των εκλογών, η οποία σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο του Σ.Ι. θα γίνει μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιανουαρίου. Σε ό,τι αφορά τον πρώην πρύτανη Γ. Μυλόπουλο, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Σ.Ι. εκτιμά ότι «η υποχρέωσή μας με βάση την απόφαση του ΣτΕ είναι να κληθεί. Ενδεχόμενη μη παρουσία του δεν καθιστά άκυρη τη διαδικασία».
Από την πλευρά του ο κ. Μυλόπουλος υπογραμμίζει σε επιστολή του προς τον εκτελούντα χρέη πρύτανη του ΑΠΘ Θόδωρο Λαόπουλο -στον οποίο απευθύνεται ως πρύτανη- ότι «η παρουσία μου στις συνεδριάσεις του Σ.Ι. μπορεί να είναι νομότυπη, ως σύμφωνη με την απόφαση του ΣτΕ, εν τοις πράγμασι όμως θα είναι άνευ ουσίας και αντικειμένου, και εφόσον προσβληθεί, μπορεί να οδηγήσει σε νέες δικαστικές περιπέτειες, από τη στιγμή που δεν θα είμαι πρύτανης, δεν θα εκπροσωπώ το πανεπιστήμιο και δεν θα έχω την αντίστοιχη νομιμοποίηση, όπως ο νόμος ορίζει». Στη συνέχεια ο κ. Μυλόπουλος ζητά από τον κ. Λαόπουλο να του γνωστοποιήσει τη γνώμη της Συγκλήτου του ΑΠΘ για τη στάση που πρέπει να κρατήσει ο ίδιος ενόψει της συνεδρίασης του Σ.Ι.
Απαντώντας ο κ. Λαόπουλος αρχίζει λέγοντας ότι «επιθυμώ να σας γνωρίσω ότι δεν είμαι πρύτανης αλλά αναπληρωτής πρύτανη, που ασκεί προσωρινά καθήκοντα πρύτανη», παραπέμποντας στην πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, στην οποία προστίθεται η «έκπτωση του πρύτανη» ως ένας από τους λόγους αντικατάστασής του, κάτι που δεν υπήρχε στο νόμο Διαμαντοπούλου. Στη συνέχεια ο κ. Λαόπουλος γράφει ότι με βάση την απόφαση του ΣτΕ είναι προφανές ότι πρέπει να προσκληθεί ο κ. Μυλόπουλος ως ο πρύτανης της περιόδου που έγινε η συνεδρίαση του Μαΐου, οπότε «δεν τίθεται θέμα εντολής, σύμφωνης γνώμης ή νομιμοποίησης της παρουσίας σας στη συνεδρίαση του Σ.Ι. από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ».