Κυριακή, 7 Αυγούστου, 2022

Έρχονται νέες συχνότητες στην κινητή τηλεφωνία

Την άμεση αντίδραση των ευρωπαϊκών τηλεοπτικών σταθμών, με επικεφαλής την ίδια την ΕΒU, προκάλεσε η εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απελευθέρωση νέων συχνοτήτων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση έως το 2020 οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών πρέπει να απελευθερώσουν και νέο φάσμα συχνοτήτων, στα 700 MHz, δηλαδή τις συχνότητες από την 51η μέχρι και την 60ή στα UHF, προκειμένου να δοθούν στην κινητή τηλεφωνία για ανάπτυξη κινητών επικοινωνιών με 5G.

Η υποχρέωση αυτή συνιστά ένα από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για τη συρρίκνωση του διαθέσιμου φάσματος και τη μείωση των αδειών σε 4 εθνικής εμβέλειας.

Η EBU, εκδηλώνοντας την έντονη ανησυχία της και εκπροσωπώντας και τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζει πως έχει αποφασιστεί αυτό το φάσμα να απελευθερωθεί μέχρι το 2030 και οι τηλεοπτικοί οργανισμοί δοκιμάζουν ήδη νέες τεχνολογίες ψηφιακής κωδικοποίησης, ώστε να χωράνε περισσότερα κανάλια σε λιγότερες συχνότητες.

HTML tutorial

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζει μονομερώς την ανάπτυξη επικοινωνιών μέσω κινητής τεχνολογίας, με αποτέλεσμα η ελεύθερη τηλεόραση να χάνει συνεχώς διαθέσιμες συχνότητες. Ανακοίνωσε μάλιστα πως τα κράτη-μέλη πρέπει να φροντίσουν έως το 2020 να διαθέσουν τις συχνότητες μετά την 51η στα UHF σε κινητές υπηρεσίες, με το επιχείρημα ότι έτσι θα βελτιωθεί η πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους τους Ευρωπαίους και θα αναπτυχθούν οι διασυνοριακές εφαρμογές.

Η EBU, ως απάντηση στην Κομισιόν, υποστηρίζει πως απαιτούνται γενναίες επενδύσεις και θέτει ανοιχτά ζήτημα ενίσχυσης και αποζημίωσης για τους ελεύθερους τηλεοπτικούς σταθμούς!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων