Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Έρχονται οι κατασχέσεις σπιτιών!

Και ενώ η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου-σκούπα θα μας ξεδιπλώνει τις επόμενες μέρες τα νέα δεινά και ενώ άρχισε η φιλολογία για μία βασική σύνταξη 360 ευρώ για όλους, η Τρόικα επικεντρώνει τώρα τις προσπάθειές της στο ξεπάγωμα των πλειστηριασμών των κατοικιών που έχουν αγοραστεί με δάνεια που δεν εξυπηρετούνται. Ως γνωστόν, οι πλειστηριασμοί έχουν παγώσει μέχρι το τέλος του 2013, αλλά φαίνεται πως η Τρόικα βιάζεται να κατασχέσει τα σπίτια, πράγμα που απεύχονται οι τράπεζες, γιατί ξέρουν ότι αγορά δεν υπάρχει και θα τα σκοτώσουν καλύπτοντας στην καλύτερη των περιπτώσεων το 1/4-1/5 του δανείου.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» τα υπό κατάσχεση ακίνητα είναι 110.000 και οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν από αυτά που εκκρεμούν από το 2009. Κατά την εφημερίδα, η ασπίδα προστασίας για την αποφυγή κατάσχεσης των σπιτιών είναι η ανεργία του δανειολήπτη, η πολυτεκνία (με τρία παιδιά) ή γενικά, εάν έχει εισόδημα κάτω από 15.000 ευρώ.

Βέβαια, είτε η Τρόικα επιβάλει ενόψει των μέτρων του Ιουνίου την απελευθέρωση των πλειστηριασμών αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είτε πάμε στο 2014, το επόμενο βήμα είναι η τιτλοποίηση όλων των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων. Οι τράπεζες θα πουλήσουν τα στεγαστικά τους σε hudge funds υπό μορφή τίτλων με βάση το αγγλικό δίκαιο. Έτσι, τα επενδυτικά αυτά ταμεία θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ζητούν την άμεση εξόφληση των στεγαστικών δανείων και έτσι, να τα οδηγούν σε πλειστηριασμούς. Οι τιμές θα είναι πολύ ελκυστικές για τους Γερμανούς, τους Ολλανδούς και τους Φινλανδούς συνταξιούχους…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων