Στον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, τον τρόπο και κυρίως τον χρόνο «εξαργύρωσης» της προσωπικής διαφοράς, είτε αυτή είναι υπέρ του ασφαλισμένου είτε πιθανότερα είναι υπέρ του Δημοσίου, θα κριθεί η τύχη της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Οι μελέτες για κύριες και επικουρικές συντάξεις έδειξαν έλλειμμα άνω του 1,3 δισ. ευρώ και οι πιστωτές, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ζητούν να προβλεφθεί στο σχέδιο νόμου ο τρόπος αλλά και ο χρόνος εξομάλυνσης των ελλειμμάτων.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το μεγάλο «παζάρι», τόσο για την επιστροφή των πιστωτών ως κουαρτέτο όσο και για τη θετική έκβαση της όποιας διαπραγμάτευσης στο ασφαλιστικό, δεν αναμένεται να παιχτεί μόνο στο θέμα των κύριων συντάξεων, καθώς μέχρι σήμερα, με εξαίρεση το ανώτατο πλαφόν, παραμένει από την κυβέρνηση ως «κόκκινη γραμμή» η προστασία των ήδη καταβαλλόμενων παροχών από ταμεία κύριας ασφάλισης.
Επικουρικές
Κρίσιμη μάχη αναμένεται να δοθεί για τις επικουρικές συντάξεις, τα εφάπαξ και τα μερίσματα, που από φέτος κιόλας εμφανίζουν «ελλείμματα», καθώς κρίνεται αναγκαία η θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού περικοπής τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν από την ελληνική πλευρά συνεχή ροή με νέα στοιχεία, που «φωτογραφίζουν» μειώσεις.
Αλλωστε, έχουν στα χέρια τους τις μελέτες που δείχνουν ελλείμματα, τα οποία πρέπει να καλυφθούν με περικοπές, καθώς η περιουσία των εν λόγω Ταμείων δεν φθάνει για να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες τουλάχιστον έως το 2019 – 2020 μελλοντικές ανάγκες για πληρωμή συντάξεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το ΕΤΕΑ, και μόνο για το 2016, εκτιμάται ότι θα έχει έλλειμμα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ και μόνο μέσω της εκποίησης μέρους της περιουσίας περιορίζεται στα 400 εκατ. ευρώ.
Συνεπώς, ακόμη κι αν τελικά –κάτι που θεωρείται πιθανό– υπάρξει συμφωνία για αύξηση των εισφορών κατά 1 μονάδα, απαιτούνται περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, εντός του 2016.
Κατά το επικρατέστερο σενάριο, στο στόχαστρο μπαίνουν οι επικουρικές άνω των 170 ευρώ, με περικοπές που μεσοσταθμικά εκτιμώνται στο 6% με 7%, και αφορά περίπου 715.000 δικαιούχους. Από το «ψαλίδι» φαίνεται πως γλιτώνουν 358.000 που εισπράττουν μέχρι 170 ευρώ επικουρική. Μεγάλοι χαμένοι είναι 86.000 που παίρνουν πάνω από 400 ευρώ, καθώς αναμένεται να υποστούν μεγαλύτερες απώλειες.
Αλλά και στην περίπτωση των Ταμείων εφάπαξ, απαιτείται ένας μόνιμος τρόπος κάλυψης των ελλειμμάτων, ήτοι μηχανισμός περικοπών σε περίπτωση αρνητικού ισοζυγίου εσόδων – εξόδων. Ηδη το υπουργείο Εργασίας ζήτησε την πραγματοποίηση αναλογιστικών μελετών από τις διοικήσεις των Ταμείων που δίνουν εφάπαξ παροχές, με κυριότερο το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Βάσει των σεναρίων που πρέπει να περιλαμβάνονται στις μελέτες, οι περικοπές εκτιμώνται σε περίπου 20% με 30%. Μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι αμέσως μετά την ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης από τη Βουλή, την οποία μάλιστα εκτίμησε εντός του Μαρτίου, θα ξεκινήσει και η πληρωμή των εφάπαξ στους πάνω από 60.000 δικαιούχους που αναμένουν από το φθινόπωρο του 2013 στη λίστα αναμονής.
Περικοπές
Περικοπές που μπορεί να αγγίζουν και το 50% αναμένεται να υποστούν εντός του τρέχοντος έτους οι δικαιούχοι μερίσματος από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Πρόκειται για 280.000 συνταξιούχους που προέρχονται από το Δημόσιο και οι οποίοι κατά μέσο όρο λαμβάνουν 195 ευρώ τον μήνα ως μέρισμα.
Μειώσεις έρχονται και σε περίπου 55.000 πολυσυνταξιούχους και υψηλοσυνταξιούχους, καθώς ήδη το σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει περικοπές στο ανώτατο πλαφόν συντάξεων είτε από μία κύρια είτε από πολλαπλές συντάξεις.