Στο προσκήνιο επανέρχεται και πάλι το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων, το οποίο αναμένεται ότι θα φέρει και νέες αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο χρόνος της προστασίας της πρώτης κατοικίας λήγει στο τέλος του έτους και η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει τι θα ισχύει από τις αρχές του 2015 και έπειτα.
Η τρόικα πιέζει εδώ και πολύ καιρό για άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και ξεπούλημα ακινήτων σε τιμή ακόμη και στο 1/3 της αντικειμενικής του αξίας. Ωστόσο η κυβέρνηση φέρεται να απορρίπτει το ενδεχόμενο αυτό, καθώς γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο θα φέρει σφοδρότατες αντιδράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, προτίθεται να προχωρήσει σε συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους εκπροσώπους των τραπεζών αλλά και σε ενημέρωση των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το βασικό σενάριο το οποίο φέρεται να εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», περιλαμβάνει πλειστηριασμό των ακινήτων στα 2/3 της αντικειμενικής τους αξίας.
Σημειώνεται ότι οι αλλαγές στο ύψος της πρώτης τιμής ενός πλειστηριασμού αποτελούν μνημονιακή δέσμευση για το υπουργείο Οικονομικών και περιλαμβάνονται στην ατζέντα της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου. Το επιχείρημα για τις αλλαγές από την πλευρά της τρόικας δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, οι περισσότεροι πλειστηριασμοί ακινήτων κηρύσσονται άγονοι. Έτσι, αντί να αλλάξουν οι υψηλές αντικειμενικές αξίες, κάτι που προγραμματίζεται για το 2017, θα αλλάξουν οι τιμές εκκίνησης των πλειστηριασμών, οι κατώτερες δηλαδή τιμές που μπορεί να γίνουν αποδεκτές. Πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, οι μεσίτες και οι λοιποί φορείς της κτηματαγοράς ζητούν άμεση μείωση των αντικειμενικών αξιών, τουλάχιστον σε περιοχές όπου οι εμπορικές τιμές έχουν καταρρεύσει.
Κάθε απόφαση θα σχετίζεται πάντως και με τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια όπου θα δοθεί η ευκαιρία σε χιλιάδες δανειολήπτες να κάνουν ευνοϊκές ρυθμίσεις προκειμένου να μη χάσουν τα σπίτια τους.
Παράλληλα, αλλαγές αναμένεται να έρθουν και στις δημοσιεύσεις πλειστηριασμών, καθώς αποτελεί μνημονιακή δέσμευση η δημοσιοποίηση με ηλεκτρονικά μέσα των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό προκειμένου να αυξηθεί η διαφάνεια των διαδικασιών.