Παρασκευή, 30 Ιουλίου, 2021

ΕΣΕΕ: Διαμάχη για τις Κυριακές

Συνεχίζεται η δικαστική διαμάχη του εμπορικού κόσμου για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας προτίθεται, αν δεν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση μέχρι τον Μάρτιο του 2018 για αναστολή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, να προχωρήσει εκ νέου σε ασφαλιστικά μέτρα για την αναστολή της.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, στις 19 Ιουλίου η ΕΣΕΕ, μαζί με άλλους φορείς και ιδιώτες εμπόρους, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως και αίτηση αναστολής της απόφασης του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης «Ορισμός περιοχών στις οποίες επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, κατ’ εφαρμογή της εξουσιοδοτικής διάταξης της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4177/2013».

Ακολούθως, η προσπάθεια όλων των αιτούντων επικεντρώθηκε στην εισαγωγή της υπόθεσης στο τμήμα διακοπών του Δικαστηρίου. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη εφικτό, με αποτέλεσμα η υπόθεση να εισαχθεί τελικά στο Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, όπου και εκκρεμεί, ενώ η εκδίκαση της αναστολής της ως ασφαλιστικού μέτρου δεν έχει πλέον νόημα, δεδομένου ότι η χρονική επενέργεια της Υπουργικής Απόφασης για το 2017 λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

Η υπόθεση αρχικά εισήχθη προς συζήτηση στο ως άνω Τμήμα την 24η Οκτωβρίου, πλην όμως αναβλήθηκε αυτεπάγγελτα, ύστερα από αίτημα της γενικής γραμματείας Εμπορίου και εν όψει του πρόσθετου φόρτου που δημιουργήθηκε στον εισηγητή της υπόθεσης από τις παρεμβάσεις υπέρ του υπουργείου των ΣΕΒ, ΣΕΛΠΕ, ΣΕΤΕ και Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ως νέα ημερομηνία εκδίκασης ορίστηκε η 16η Ιανουαρίου 2018. Αν, για οποιοδήποτε λόγο, η απόφαση δεν έχει εκδοθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2018, τότε πλέον η ΕΣΕΕ και οι λοιποί αιτούντες επιφυλασσόμαστε να επιδιώξουμε και πάλι το ασφαλιστικό μέτρο για την αναστολή της Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα αρχίσει να παράγει και πάλι τα αποτελέσματά της από 1ης Μαΐου 2018».

Όπως σημειώνει ο κ. Κορκίδης, η Κυριακή είναι παραδοσιακή ημέρα αργίας για τους Έλληνες και έτσι πρέπει να παραμείνει.
Η ΕΣΕΕ υπογραμμίζει ότι έχει συμβιβαστεί με τη λειτουργία των καταστημάτων οκτώ Κυριακές, «αλλά όχι με τη δήθε απελευθέρωση, με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας».

Ο κ. Κορκίδης εξηγεί ότι ο λόγος είναι απλός: τα έξοδα των εμπόρων για υπερεργασία κάθε εργάσιμη Κυριακή είναι 9 εκατ. ευρώ, ενώ για τις 30 Κυριακές 270 εκατ. ευρώ και για τις 52 πάνω από 450 εκατ. ευρώ. Ξεκάθαρα λοιπόν, όπως σημειώνει ο κ. Κορκίδης, δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά στις εμπορικές επιχειρήσεις και μάλιστα προϋποθέτει το κόστος αυτό να είναι κέρδος από την αύξηση του τζίρου, που πρέπει να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων