Μπορεί η τουριστική κίνηση και οι κρατήσεις τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο να κινούνται ανοδικά σε σχέση με τον Ιούνιο- πρόκειται εξάλλου παραδοσιακά για την περίοδο με την υψηλότερη ζήτηση, τόσο όσον αφορά τον εισερχόμενο, όσο και τον εσωτερικό τουρισμό-, εντούτοις όπως σημειώνουν φορείς της αγοράς, ο στόχος που έχει τεθεί για τα έσοδα φαίνεται πως θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
Όπως είχε υπογραμμίσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος στην στην τακτική γενική συνέλευση, η κατάσταση των βασικών μας αγορών καθιστούν τον στόχο του 50% των εσόδων του 2019 εξαιρετικά δύσκολο, “έχουμε όμως τη βεβαιότητα, πως αν δεν υπάρξουν υγειονομικές επιβαρύνσεις, το ισχυρό brand που έχει δημιουργήσει η χώρα μας, ο τρόπος που διαχειρίστηκε την πανδημία ως σήμερα, αλλά και η αξία του τουριστικού μας προϊόντος, μπορούν να οδηγήσουν σ’ ένα ανέλπιστα καλό 2ο εξάμηνο”.
Το 2019, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, ο τουρισμός είχε φέρει στο ταμείο 18,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τετράμηνο μέχρι στιγμής έχουν μπει στο τουριστικό καλάθι μόλις 43 εκατομμύρια ευρώ.
Ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί είναι πολύ μακρύς και δύο παράγοντες βάζουν ακόμη περισσότερα εμπόδια: ο ένας είναι η βασική για τον ελληνικό τουρισμό βρετανική αγορά που δεν έχει ανοίξει ακόμη, και ο δεύτερος ο κίνδυνος των μεταλλάξεων και ειδικά του στελέχους Δέλτα που εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς.
Η Ελλάδα παραμένει στην πορτοκαλί λίστα στο σύστημα του “φωτεινού σηματοδότη” του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό οπότε οι Βρετανοί τουρίστες που επιστρέφουν από τη χώρα μας θα πρέπει να μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα. Οι απώλειες για προορισμούς με σημαντική εξάρτηση από τη βρετανική αγορά, όπως η Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου, είναι τεράστιες. Ενδεικτικά, το 2019, καταγράφηκαν μόνο από τη Μεγάλη Βρετανία 3,5 εκατ. αφίξεις και 2,5 δισ. έσοδα.
Φοβίζουν οι μεταλλάξεις
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ινδική μετάλλαξη Δέλτα, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη μεταδοτικότητα, θα έχει επικρατήσει στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες, όπως και στην Ελλάδα. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως και μια ενδεχόμενη αναζωπύρωση της πανδημίας και οι φόβοι για ένα επόμενο κύμα από το φθινόπωρο είναι πολύ πιθανόν να βάλουν νέο φρένο στα ταξίδια.
Παράλληλα, η επέκταση της τουριστικής περιόδου μέχρι και το Νοέμβριο που είναι βασική επιδίωξη του τουριστικού χώρου για να μειωθούν οι απώλειες του πρώτου εξαμήνου, θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.
Capital.gr