«Παγωμένοι» παρακολουθούν τις τιμές των προμηθειών τους να αυξάνονται εκτεταμένα οι επιχειρηματίες της εστίασης-«Ακρίβυναν τα παγάκια, έμεινε να ακριβύνει και ο αέρας που αναπνέουμε», μεταφέρει στο GRTimes εκπρόσωπος του κλάδου-«Στα σκαριά» μαζική κινητοποίηση από τους επαγγελματίες του κλάδου
Αγκομαχώντας απορροφούν τις ανατιμήσεις οι επιχειρηματίες της εστίασης, οι οποίοι βλέπουν τις τιμές των προϊόντων που προμηθεύονται να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Τελευταίο «θύμα» των ανατιμήσεων είναι τα… παγάκια, με τα οποία οι επαγγελματίες συμπληρώνουν τα κρύα ροφήματα, ή τοποθετούν σε ψυγεία προκειμένου να κρατούν παγωμένα τα είδη που εμπορεύονται (όπως τα ψάρια ή το κρέας).
«Μία σακούλα με πάγο κόστιζε 1,50€. Πλέον την πληρώνουμε 2€. Και να μην ξεχνάμε ότι η μηχανή του πάγου λειτουργεί με ρεύμα, την ώρα που οι τιμές στα ενεργειακά τιμολόγια έχουν… εκτοξευθεί», μεταφέρει στο GRTimes ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών & Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Καρασαββίδης.
«Ακρίβυναν και τα παγάκια, έμεινε να ακριβύνει ο αέρας που αναπνέουμε», όπως λέει σε καυστικό τόνο ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν μπορούμε να μην αγοράσουμε πάγο, ενώ τώρα που ζεσταίνει ο καιρός, θα χρειάζονται τεράστιες ποσότητες».
Τις αυξήσεις στην τιμή του πάγου, μάλιστα, αναφέρουν ότι έχουν επωμιστεί ακόμη δύο επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης.
«Ήδη πληρώνουμε πιο ακριβά τον πάγο και δεν έχω πλέον το κουράγιο να υπολογίσω την αύξηση» δηλώνει στο GRTimes ο Ηλίας Ζακαρίδης που διατηρεί καφετέρια στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα λόγια ιδιοκτήτη καφέ – μπαρ που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ο οποίος υπογραμμίζει πως «πληρώνω περίπου 0,45€ παραπάνω για μία σακούλα πάγο και ποιος ξέρει πού θα φτάσει αυτό».
«Είναι σα να έχουμε… δύο μαγαζιά-Αύξηση περίπου 350% της τιμής στο ηλιέλαιο»-Έρχονται κινητοποιήσεις
Η αύξηση της τιμής του πάγου αποτελεί μόνο ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι της εστίασης, σύμφωνα με τον κ. Καρασαββίδη. Όπως περιγράφει ο ίδιος, «ανέβηκαν οι τιμές σε καφέδες, ζάχαρη και γενικότερα σε όλες τις πρώτες ύλες. Αγοράζαμε με 9€ το ηλιέλαιο των δέκα κιλών και πλέον το πληρώνουμε… 32€. Μιλάμε για αύξηση περίπου 350%, ενώ πλέον δεν το βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ…».
Επιπροσθέτως, όπως λέει ο ίδιος, «ζητάμε τόσο καιρό να μπαίνουν στο εσωτερικό των καταστημάτων οι ανεμβολίαστοι πελάτες, διότι στον εξωτερικό χώρο, καίμε τα θερμαντικά σώματα προκειμένου να ζεσταθούν. Αυτό αυξάνει τόσο πολύ τα έξοδά μας, που είναι σα να έχουμε.. δύο μαγαζιά».
Σχετικά με τις αυξήσεις των προϊόντων των καταστημάτων εστίασης ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Εστιατόρων, σημειώνει πως πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο συμβαίνουν αναγκαστικά. «Απορροφήσαμε την οικονομική κρίση, την άνοδο του ΦΠΑ, την πανδημία, αλλά δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο», όπως λέει.
Σε ό,τι αφορά τώρα τις αντιδράσεις των πελατών στις συγκεκριμένες αυξήσεις, ο κ. Καρασαββίδης σημειώνει πως «οι πελάτες δεν… υπάρχουν πλέον. Με τόσες αυξήσεις στις πρώτες ύλες, η ψυχαγωγία δεν αποτελεί πια προτεραιότητα, αφού όλοι έχουν βγει εκτός προϋπολογισμού. Όσοι έρχονται λοιπόν αντιδρούν, αλλά παράλληλα μας καταλαβαίνουν…».
Οι εστιάτορες ωστόσο, όπως λένε, δεν πρόκειται να παραμείνουν «με τα χέρια σταυρωμένα». Όπως μεταφέρει στο GRTimes ο κ. Καρασαββίδης, οι επαγγελματίες του κλάδου θα πραγματοποιήσουν πανελλαδική κινητοποίηση στις 6/4, «όπου θα συμμετέχουν», όπως λέει, «τα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια, η ΓΣΕΕ αλλά και η ΑΔΕΔΥ».