Αλλάζουν… πολλά στην εστίαση και την ψυχαγωγία με βάση τα μέτρα που θα ισχύουν στη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού με στόχο να αυξηθούν και άλλο οι εμβολιασμένοι στη χώρα.
Από την Παρασκευή (16/07) αλλάζουν… τα πάντα στην εστίαση και την ψυχαγωγία με βάση τα μέτρα που θα ισχύουν στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού με στόχο να αυξηθούν και άλλο οι εμβολιασμένοι στη χώρα.
Την Τρίτη (13/07) έγινε η εξειδίκευση όλων των μέτρων, μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και αλλάζουν πολλά στον τρόπο που θα βρισκόμαστε σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους.
Δόθηκε στη δημοσιότητα και σχετικός «οδηγός». Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως ανοικτοί και κλειστοί χώροι θα είναι διαθέσιμοι μόνο σε καθήμενους και κυρίως μόνο σε εμβολιασμένους. Στην είσοδο του εστιατορίου, του μπαρ ή του καφέ οι πελάτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους εκτός από την μάσκα και το πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα σκανάρεται από τον υπεύθυνο του μαγαζιού μέσω της νέας εφαρμογής «COVID FREE GR».
Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν και για θέατρα και κινηματογράφους ενώ ανοίγουν και τα πρώτα COVID FREE νυχτερινά κέντρα.
Οι επτά διευκρινίσεις για εργαζόμενους και εστίαση, τι αλλάζει με τα νέα μέτρα
Μετά τα νέα μέτρα και τις ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για την εστίαση, την ψυχαγωγία, αλλά και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς εργαζομένων, υπήρξαν ορισμένα ερωτήματα που αφορούσαν τους εργαζόμενους και την εστίαση. Αναλυτικά τι αλλάζει.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «ΣΚΑΪ», δόθηκαν 6+1 διευκρινίσεις σχετικά με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν.
Αναλυτικά οι διευκρινίσεις:
Ποια είναι τα τρία σήματα στις επιχειρήσεις και από πού θα τα προμηθεύονται;
Τα τρία σήματα είναι COVID Free, μεικτός χώρος, πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό, ενώ οι επιχειρήσεις θα τα προμηθεύονται από το gov.gr.
Πώς θα λειτουργήσουν επιχειρήσεις με πέργκολες, τζαμαρίες κλπ. ή εκείνες βρίσκονται σε στοά;
Από τη στιγμή που είναι στεγασμένο, θεωρείται εσωτερικός χώρος αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή για νοσήσαντες.
Μετά την αναστολή εργασίας, θα μπορεί ο εργαζόμενος να επιστρέψει στην εργασία του; Για παράδειγμα σε ένα γηροκομείο.
Θα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του κανονικά, εφόσον εμβολιαστεί.
Έχει συνέπειες ο υπάλληλος ενός εστιατορίου ή κάποια άλλης επιχείρησης, που δεν θέλει να εμβολιαστεί;
Όχι, αλλά ο εργαζόμενος πρέπει να ενημερώσει την επιχείρηση ότι δεν είναι εμβολιασμένος.
Σε ποια μορφή θα πρέπει να επιδεικνύουν οι πελάτες τα πιστοποιητικά;
Σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή μέσω smartphone.
Ανεμβολίαστοι σε υπαίθριο χώρο θα μπορούν να χρησιμοποιούν εσωτερικούς χώρους του ιδίου καταστήματος όπως οι τουαλέτες;
Ναι, με χρήση μάσκας.
Πώς θα ελέγχεται η ταυτοπροσωπία για την είσοδο σε κατάστημα; Θα απαιτείται και ταυτότητα εκτός του πιστοποιητικού;
Ναι, οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί.
Τα σήματα που θα τοποθετηθούν στα καταστήματα
Δύο θα ειναι τα σήματα που θα βλέπουμε το επόμενο διάστημα στα καταστήματα:
Το πρώτο θα αναγράφει πως ο χώρος είναι Covid-free και θα αφορά στους εσωτερικούς χώρους, όπου πρόσβαση θα έχουν μόνον εμβολιασμένοι και αναρρώσαντες από τον κορωνοϊό, με την επίδειξη του πράσινου πιστοποιητικό.
Στα καταστήματα θα αναρτάται και σήμανση για τον εμβολιασμό των εργαζομένων, όπου θα σημειώνεται πως το προσωπικό της επιχείρησης είναι πλήρως εμβολιασμένο.
Για ποιους είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, το «δώρο» στον στρατό – Ανοίγουν και οι κλειστοί χώροι
Τα μέτρα που ανακοίνωσε στο διάγγελμά του το απόγευμα της Δευτέρας, 12 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εξειδίκευσαν με δηλώσεις τους οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.
Έτσι, με τον εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων να είναι πλέον υποχρεωτικός, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους επιστήμονες ξεδιπλώνει τον σχεδιασμό της για την επιτάχυνση της διαδικασίας με την Ελλάδα να βρίσκεται ήδη εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας με τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού SARS-CoV-2 να «χτυπάει» αδιακρίτως, νέους, παιδιά ακόμα και βρέφη.
Κικίλιας: Υποχρεωτικότητα, πρόστιμα, προσλήψεις εξπρές
Πρώτος τον λόγο πήρε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος είπε πως θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας υγείας, είτε υγειονομικοί είτε διοικητικοί θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί έως τις 16 Αυγούστου, αλλιώς θα μπαίνουν σε αναστολή εργασίας και θα παύεται η καταβολή του μισθού τους. Συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε τα εξής:
Καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού υγειονομικού και διοικητικού των δομών υγείας (δείτε παρακάτω)
Έως 16 Αυγούστου το σύνολο του προσωπικού θα πρέπει να έχει προβεί στην πρώτη δόση του εμβολιαστικού κύκλου.
Όποιος αρνείται απέχει απο την εργασία του άνευ αποδοχών. Κάθε φιλοξενούμενος θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά
Σε περίπτωση παραβίασης επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ στην δομή και 200.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής
Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί με την την πρώτη δόση όλο οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας.
Θα υπάρξει μέριμνα για προσλήψεις με ταχείες διαδικασίες προσωπικού όσων δεν εμβολιάζονται.
Οι δομές υγείας για τις οποίες καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμ΄ός του προσωπικο΄ύ είναι οι εξής όπως τις περιέγραψε ο κ. Κικίλιας:
Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης
Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες
Στέγες αυτόνομης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες
Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
Θεραπευτήρια χρόνιων πασχόντων
Κλειστές δομές, κέντρα κοινωνικής πρόνοιας
Ιδρύματα περίθαλψης χρονίων πασχόντων
Οικοτροφεία ειδικών ιδρυμάτων
Κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων
Κέντρα διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας
Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ΑμΕΑ
Όπως τόνισε ο ο κ. Κικίλιας, θα έρθει νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς να προσλαμβάνουν προσωπικό σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται. Συγκεκριμένα θα δοθεί η δυνατότητα στους δημόσιους φορείς (σ.σ.: μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία) να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται. Δημιουργούνται τριμελείς επιτροπές από ιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς, ανά υγειονομική περιφέρεια, που θα αξιολογούν αιτήματα εκ μέρους των υπόχρεων για απαλλαγή από τον εμβολιασμό για αποδεδειγμένους λόγους υγείας, κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.