Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Εθελοντής γιατρός στη μάχη κατά του Έμπολα περιγράφει συγκλονιστικές εικόνες!

Ο Τζάβιντ Αμπντελμονέιμ είναι ένας από τους εθελοντές γιατρούς των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» που μπήκε στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά του Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε. Για τέσσερις εβδομάδες φόρεσε την ειδική στολή και προσπάθησε να βοηθήσει τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τον ιό που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους.

Μόλις ένα μήνα μετά την επιστροφή του από τη δυτική Αφρική, ο Τζάβιντ βρέθηκε για λίγες ώρες στην Αθήνα και με δάκρυα στα μάτια περιέγραψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ συγκλονιστικές εικόνες που δεν θα ξεχάσει ποτέ.

«Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον Άλφα, ένα μωρό ηλικίας ενός έτους, ορφανό από γονείς, που νοσηλευόταν στο κέντρο θεραπείας του Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε. Τον κράτησα στα χέρια μου και με κοιτούσε, ενώ τα μάτια του αιμορραγούσαν. Εκείνη τη στιγμή αισθάνθηκα ότι καταλάβαινε πως πέθαινε. Τα τελευταία μου λόγια που κατάφερα να του πω ήταν ”Λυπάμαι, θα σου φέρω ένα φάρμακο”. Ο θάνατός του με στιγμάτισε».

Η ιστορία αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές που έχει να διηγηθεί ο Τζάβιντ Αμπντελμονέιμ. Έχοντας επιστρέψει μόλις πριν από ένα μήνα από τη Σιέρα Λεόνε, ο 35χρονος Βρετανός γιατρός κουβαλάει έντονα τα συναισθήματα από τη διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων επίσκεψή του με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα».

Ο Τζάβιντ βρέθηκε για λίγες ώρες στην χώρα μας προκειμένου να μιλήσει στο «TEDxAthens». Στην εικοσάλεπτη ομιλία του το περασμένο Σάββατο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το κοινό κρατούσε την ανάσα του για να ακούσει κάθε του λέξη. Και στο τέλος ξέσπασε σε ένα πολύ δυνατό χειροκρότημα. «Είναι εύκολο να μιλήσεις για κάτι που έζησες και για κάτι που αγαπάς», είπε.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων