Λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν τον κοινό βηματισμό τους στις συμμαχικές υποθέσεις. Αργά το βράδυ της Παρασκευής ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, διαμηνύοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα ως ένα απαραίτητο εταίρο και ένα βασικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, με τον οποίο προωθούν τους κοινούς στόχους της ειρήνης και της ευημερίας».
Την ίδια στιγμή, η ελληνική διπλωματία εκτός από τη ΝΑΤΟϊκή σύνοδο, προετοιμάζεται και για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου, που αναμένεται στις 12 Ιουλίου.
Η τουρκική στροφή στην ηρεμία μπορεί να δίνει ευκαιρία για διάλογο, ωστόσο η Αθήνα υπενθυμίζει ότι έχει ως βάση το διεθνές Δίκαιο και κυρίως το Δίκαιο της Θάλασσας, για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
Από το βήμα των προγραμματικών δηλώσεων ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έθεσε τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας, τονίζοντας: «Δεν συζητούμε θέματα τα οποία ανήκουν στην κυριαρχία μας. Ο αναθεωρητισμός είναι κάτι το οποίο είναι μη ανεκτό από την ελληνική πολιτεία και από την ελληνική εξωτερική πολιτική. Ούτε βέβαια μπορούν να αλλάξουν και δεν θα ήταν δυνατόν νομικά να αλλάξουν οι συνθήκες, όπως είναι η Σύμβαση της Λοζάνης και η Σύμβαση του Μοντρέ».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ανέπτυξε τους τέσσερις άξονες της αμυντικής πολιτικής, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν επιτρέπουν καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
«Η επικαιροποίηση της πολιτικής εθνικής ασφάλειας, η διαμόρφωση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων με τα πιο προηγμένα και αποτελεσματικά οπλικά συστήματα, η ενίσχυση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, η αναβάθμιση συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων», είναι σύμφωνα με το Νίκο Δένδια οι 4 άξονες.
Όσον αφορά στο Κυπριακό ο Νίκος Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα δεν συζητά λύση δύο κρατών.