Μεγάλη ευκαιρία για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να πει «όχι», αποτελεί η πρόθεση της τρόικας να μπλοκάρει την συγχώνευση Εθνικής – Eurobank. Η τρόικα με την απαίτησή της αυτή παραβιάζει τα συμφωνημένα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Αν η τρόικα επιμείνει, τα νομικά επιχειρήματα υπέρ της ελληνικής πλευράς εκτιμώνται ως ισχυρά, καθώς πέρα από την παραβίαση των συμφωνηθέντων, η συγχώνευση των δύο τραπεζών βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και ορισμένοι επιμένουν ότι είναι αδύνατη η αναστροφή της. Η Εθνική άλλωστε έχει εκδώσει ήδη περίπου 300 εκατομμύρια νέες μετοχές που δόθηκαν ως αντάλλαγμα για το 85% Eurobank.
Η συγχώνευση και η δημιουργία μιας τράπεζας με ενεργητικό 170 δισεκ. ευρώ καθιστά δύσκολο και ακριβό τον έλεγχό της, ενώ η Εθνική από μόνη θα μπορούσε να εξαγορασθεί πάμφθηνα από την Deutsche Bank, όπως κάποιοι προγραμμάτιζαν εδώ και καιρό. Μία κόντρα Σαμαρά – Τρόικας θα ήταν φυγή προς τα μπρος για την τρικομματική, και ίσως ευκαιρία για παραίτηση της κυβέρνησης . Οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να σκέπτονται την επιστροφή της Ελλάδας σε πολιτικό αδιέξοδο και μάλιστα ιταλικού τύπου, υπό το κράτος της έντασης και της αβεβαιότητας που προκάλεσε η κυπριακή διάσωση.
Η τρόικα που φθάνει την Πέμπτη στην Αθήνα έχει ζητήσει να «παγώσει» η διαδικασία συγχώνευσης για να ανακεφαλαιοποιηθούν ξεχωριστά οι δύο τράπεζες από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Αν αυτό περάσει, τότε, οι δύο τράπεζες θα παραμείνουν δύο διαφορετικά νομικά πρόσωπα, με βασικό μέτοχο το ΤΧΣ, το οποίο θα μπορεί να πουλήσει τις μετοχές του όπου και όσο θέλει.
Η τρόικα θεωρεί ότι η συγχώνευση Εθνικής – Eurobank θα αποδώσει ένα ενεργητικό που θα υπολείπεται 20 δισεκ. από το ΑΕΠ (190 δισεκ. ευρώ), μέγεθος που δυσκολεύει την ανακεφαλαιοποίηση και την κάλυψη του 10% της αύξησης του κεφαλαίου (14,6 δισεκ. ευρώ) από ιδιώτες. Η τρόικα φαίνεται πως έχει ιδιαίτερες προτιμήσεις για το ποιοι θα είναι οι ιδιώτες που θα ελέγξουν την νέα τράπεζα και μέσω αυτής πάνω από το 50% της ελληνικής οικονομίας (too big to fail), καθώς οι χορηγήσεις ανέρχονται σε 118,3 δισεκ. ευρώ και οι καταθέσεις σε 89,5 δισεκ. Οι τροϊκανοί υποστηρίζουν επίσης ότι αν δεν καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου από του ιδιώτες, μετά θα είναι δύσκολο να βρεθούν επενδυτές για μια τόσο μεγάλη τράπεζα.
Η στροφή 180ο της τρόικας έχει συσπειρώσει όλο το ελληνικό τραπεζικό και οικονομικό σύστημα, διότι αν η συγχώνευση μπλοκαριστεί, θα δημιουργηθεί πανικός στην ελληνική αγορά με αστάθμητες συνέπειες, δεδομένης της αβεβαιότητας που προκάλεσε το κυπριακό κούρεμα και οι δηλώσεις Ντάιζελμπλουμ.
Η κυβέρνηση διαρρέει πως η ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης αποτελεί «κόκκινη γραμμή» γι΄ αυτήν, ενώ διαφαίνεται πως η Εθνική δεν θα δυσκολευθεί να βρει τα απαραίτητα ιδιωτικά κεφάλαια, ελληνικά και ξένα από το εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο της διοίκησης Αράπογλου υπήρχε τότε και το σενάριο της εξαγοράς πλειοψηφικού πακέτου της Εθνικής από την Citibank, που ενδιαφερόταν για την βαλκανική παρουσία της τράπεζας.