Μια ευχάριστη, επί της αρχής είδηση, προέκυψε από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών.
Τα πολιτικά κόμματα που συμμετείχαν δήλωσαν ότι υπάρχει εθνική σύμπνοια και ενότητα στον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την αυξανόμενη προκλητικότητας της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Η Ελλάδα βρίσκεται απέναντι σε μια οργανωμένη προσπάθεια του καθεστώτος Ερντογάν που αμφισβητεί μεθοδικά, αν και πλήρως παράνομα με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου, εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Η φάση αυτή, που εντάσσεται στον μακροχρόνιο σχεδιασμό της Άγκυρας ξεκίνησε με την ΑΟΖ της Κύπρου και τις παράνομες γεωτρήσεις και εξελίσσεται με την προφανώς άκυρη συμφωνία που συνυπέγραψε με την αμφισβητούμενη κυβέρνηση της Λιβύης.
Δυστυχώς, όμως η Ελλάδα άργησε για μια ακόμη φορά να αντιληφθεί τι συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή και λόγω της αδυναμίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφενός να έχει καθαρή στάση και αφετέρου να επιβάλλει με το ειδικό της βάρος τις όποιες αποφάσεις λαμβάνει βρίσκεται σε δυσχερή θέση.
Προφανώς, οι κινήσεις της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, αλλά παράγουν πολιτικά τετελεσμένα και αυτά είναι πολύ δύσκολα να ανατραπούν, όπως έχει αποδείξει η ιστορία των τελευταίων 45 ετών, από την εισβολή στην Κύπρο έως και σήμερα.
Η Ελλάδα λοιπόν, καλό είναι να έχει σύμπνοια αλλά πρέπει να αποφασίσει σοβαρά ποια είναι τα όρια της και ποιες θα είναι οι σταθερές της κινήσεις, σε βάθος χρόνου.
Θετικό λοιπόν, το κλίμα της ενημέρωσης των κομμάτων από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.
Ο κ. Δένδιας έδωσε το στίγμα της συνεδρίασης, δηλώνοντας πως «διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ενότητα. Αυτό είναι το δυνατότερο όπλο στη φαρέτρα μας».
Απευθυνόμενος στην ελληνική κοινωνία, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία και επισήμανε: «Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα».
Την ανάγκη να υπάρξει επιστροφή της χώρας στην ενεργητική εξωτερική πολιτική, υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, με την άσκηση πίεσης, αλλά και ταυτόχρονα με συνέχιση του διαλόγου με την Τουρκία. Πρόσθεσε δε, σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ότι δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.
«Ήρθαμε στο Εθνικό Συμβούλιο ως πατριωτική δύναμη ευθύνης. Εμείς δε θα επαναλάβουμε τη ρητορική δημαγωγία, την οποία υποστήκαμε όταν ήμασταν κυβέρνηση» επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.
«Συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας για να επιστρέψει η εξωτερική μας πολιτική στο ενεργητικό επίπεδο που πρέπει πάντοτε να είναι, να αποκτήσει ξανά πυξίδα και ενιαίο αρραγές μέτωπο στη βάση αυτή για να μπορέσουμε να αποκρούσουμε την αναβάθμιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας».
«Γι αυτό το λόγο ζητούμε από την κυβέρνηση να ξαναβρεί το νήμα της δικής μας ενεργητικής πολιτικής, τόσο ως προς την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία- άμεσα να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις που έχουν ληφθεί σε σχέση με την παράνομη δραστηριότητα στην Κύπρο, να επεκταθούν αυτές σε παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε περίπτωση εφαρμογής της ανυπόστατης και άκυρης συμφωνίας με τη Λιβύη» σημείωσε «και ενεργητικά μέτρα όπως η σύγκληση της διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Νότου» πρόσθεσε.
«Παράλληλα, να υπάρξει δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, άμεσα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όταν σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα και να ξαναρχίσουν οι εργασίες οι διερευνητικές. Μόνο με αυτό τον τρόπο με ενεργητική εξωτερική πολιτική μπορούμε πράγματι να προωθήσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας».
Ερωτώμενος για τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών σημείωσε πως «δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή κατά τη γνώμη μας για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Αυτό που υπάρχει ανάγκη είναι η συνέχιση της ενεργητικής πολιτικής του προηγούμενου διαστήματος».
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, που εκπροσώπησε το Κίνημα Αλλαγής, εξερχόμενος του Συμβουλίου τόνισε ότι είναι «πέρα από τα συνήθη η όξυνση και οι δυσκολίες πολλές. Η χώρα μας προσπαθεί να ανατρέψει τετελεσμένα και να τα επιστρέψει. Αρραγές το εθνικό μέτωπο».
Από την πλευρά της η Σοφία Σακοράφα που εκπροσώπησε στη συνεδρίαση το ΜεΡΑ 25, δήλωσε: «Η ενημέρωση- συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Θα πρέπει να θέσουμε το θέμα στους ευρωπαίους. Η Ελλάδα είναι το σύνορο της ΕΕ».
Το ΚΚΕ, το οποίο απείχε από το Συμβούλιο, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει πως «ούτε ποτέ υπήρξε ούτε μπορεί να υπάρξει πραγματική λύση υπέρ του ελληνικού λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Στο πλαίσιο του σημερινού θανάσιμου εναγκαλισμού με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, που βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς και τροφοδοτούν την τουρκική επιθετικότητα, ούτε ποτέ υπήρξε ούτε μπορεί να υπάρξει πραγματική λύση υπέρ του ελληνικού λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο ως γνωστόν δεν συμμετέχει το ΚΚΕ, δυστυχώς είναι ένα ακόμα εργαλείο διαχείρισης αυτής της αδιέξοδης και επικίνδυνης πολιτικής, η οποία αποτελεί κοινό παρονομαστή των κομμάτων του ευρωατλαντικού μπλοκ.