Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Εθνική Τράπεζα: Το σχέδιο μετατροπής της σε πυλώνα παρέμβασης στην εθνική οικονομία

Η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να εξελιχθεί η Εθνική Τράπεζα σε πυλώνα παρέμβασης στην εθνική οικονομία με στόχο την χορήγηση δανείων, την αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.
Η κυβέρνηση και αρμόδιοι υπουργοί θεωρούν ότι μόνο η Αναπτυξιακή Τράπεζα παρά τις θετικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει, δεν επαρκεί για να μπορέσει το ελληνικό δημόσιο να διαμορφώσει μια παρεμβατική πολιτική όχι στο τραπεζικό σύστημα αλλά στην εθνική οικονομία.
Επειδή οι 3 από τις 4 τράπεζες έχουν ισχυρούς ιδιώτες μετόχους και στην Εθνική το κράτος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 40,3%, το ελληνικό δημόσιο θέλει να χρησιμοποιήσει την Εθνική τράπεζα ως εργαλείο ανάπτυξης, στήριξης της οικονομίας, χορήγησης δανείων, αξιοποίησης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και του ΕΣΠΑ.

Με ποια φόρμουλα θα εξελιχθεί η Εθνική τράπεζα σε πυλώνα παρέμβασης στην εθνική οικονομία;

Η κυβέρνηση – όπως αναφέρει ανεπίσημα κυβερνητικός αξιωματούχος – θα ήθελε να έχει πέραν από την Αναπτυξιακή Τράπεζα και μια μεγάλη εμπορική τράπεζα η οποία ενώ θα λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια, θα έχει ιδιωτικό management, όπως η Εθνική τράπεζα λόγω της παρουσίας του βασικού μετόχου του κράτους δηλαδή με 40,3% (μέσω του ΤΧΣ που κατέχει το 40,3%) θα μπορεί να έχει λόγο και ρόλο.
Ο βασικός στόχος δεν είναι μια κρατική τράπεζα που το κράτος θα παρεμβαίνει, θα διορίζει και θα λειτουργεί κατά το δοκούν.
Στην κυβέρνηση κατανοούν ότι οι 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες είναι συστημικές, ελέγχονται από τον SSM και την ΕΚΤ και οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση θα προσκρούσει στην άμεση παρέμβαση των εποπτικών αρχών.
Στην κυβέρνηση δεν θέλουν μια κρατική τράπεζα από τα παλιά.
Θέλουν μια Εθνική τράπεζα που θα φθάσει στα 80 δισεκ. ενεργητικό χορηγώντας δάνεια.
Επίσης σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την Εθνική ως πυλώνα αξιοποίησης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης των 32 ή 24 δισεκ. ευρώ καθώς και του ΕΣΠΑ.
Η Εθνική θα μπορεί είτε να χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση ως η τράπεζα μέσω της οποίας θα χορηγούνται δάνεια σε επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε θα χρηματοδοτεί αναπτυξιακά project και θα ζητάει από την Εθνική να συμμετέχει σε τέτοιες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.
Επίσης θα χρησιμοποιηθεί η Εθνική πιο επιθετικά για το ΕΣΠΑ.
Για να επιτευχθούν όλα αυτά
-Θα πρέπει το κράτος να ελέγξει την Εθνική πιο αποφασιστικά και αυτό θα συμβεί με την μεταφορά του ΤΧΣ του βασικού μετόχου στο Υπερταμείο.
-Θα ενδυναμωθεί η διοίκηση με νέα στελέχη, αναφέρεται η έλευση του Αγ. Λεώπουλου παλαιού στελέχους της Εθνικής ήταν υπεύθυνος διεθνών δραστηριοτήτων και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο private banking της ελβετικής τράπεζας UBS.
Η υφιστάμενη διοίκηση Μυλωνά θα ενισχυθεί και με νέα στελέχη και θα αποτελέσει τον νέο διοικητικό σχήμα που θα προωθήσει την ιδέα της κυβέρνησης.
-Σε επόμενη φάση η κυβέρνηση σχεδιάζει – πιθανότητα τον Φθινόπωρο – να ανακοινώσει τα πλάνα της για το τραπεζικό σύστημα, για την εξυγίανση των τραπεζών και το πώς θα διαμορφωθούν οι προοπτικές.
-Τα σενάρια που φέρουν την κυβέρνηση να σχεδιάζει συγχώνευση της Εθνικής τράπεζας με την τράπεζα Πειραιώς μπορεί να αποτελεί σχέδιο ορισμένων ξένων οίκων που το έχουν προτείνει στην κυβέρνηση…. αλλά δεν φαίνεται πιθανό σενάριο.
Υπάρχουν τεράστια εμπόδια κεφαλαιακά, NPEs, άρνηση DGComp κ.α. που θα μπλοκάρουν σχέδια περαιτέρω συγκέντρωσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων