Σοβαρό οικολογικό κίνδυνο αντιμετωπίζει το Εθνικό Πάρκο Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα, λόγω της σχεδιαζόμενης ανέγερσης εργοστασίων και άλλων εμπορικών εγκαταστάσεων, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, αλλά και στελέχη του φορέα διαχείρισης του πάρκου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια δίνει μάχη για να αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια δόμησης.
Ωστόσο, λόγω των δικαστικών εκκρεμοτήτων και παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, είναι ορατός ο κίνδυνος να επιτραπεί τελικά η ανέγερση βιομηχανικών εγκαταστάσεων και αποθηκών εργοστασίων. Μια από αυτές τις υποθέσεις εκδικάζεται αύριο στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και η υπόθεση αυτή θα κρίνει εν πολλοίς και ανάλογες υποθέσεις που ακολουθούν, αφού οι προσπάθειες για δόμηση της περιοχής είναι συνεχείς.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα “Μακεδονία”, ,μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο, κάτοικοι και φορείς της περιοχής του εθνικού πάρκου βρίσκονται επί ποδός, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια τσιμεντοποίησης ενός από τους σημαντικότερους υγροτόπους της χώρας.
Έπειτα από αγώνες, ο φορέας διαχείρισης, σε συνεργασία με οργανώσεις, αλλά και τις δημόσιες υπηρεσίες κατάφερε να σταματήσει και το εκτεταμένο μπάζωμα, ειδικά στην περιοχή του Καλοχωρίου. Εκπρόσωποί του υποστηρίζουν, ότι για κάποιους οι κινήσεις αυτές βάζουν φρένο στην ανάπτυξη, αλλά στην πραγματικότητα, όπως λένε, είναι νίκες υπέρ του περιβάλλοντος. Μάλιστα, αναφέρουν, ότι υπάρχουν και άλλες περιοχές, όπως η βιομηχανική ζώνη της Σίνδου, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναπτύξουν νόμιμα και με τις σωστές υποδομές τις δραστηριότητές τους.
«Παρά τη δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία, δεν πρέπει να γίνουν εκπτώσεις σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας και πρέπει να είναι μέσα στις προτεραιότητες της πολιτείας η προστασία των περιοχών ιδιαιτέρου φυσικού κάλους, των υγροτόπων και της βιοποικιλότητας», τονίζει μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, Θεμιστοκλής Κουιμτζής.
Παρέμβαση για να σωθεί το πάρκο
Σύμφωνα με στελέχη του φορέα, το υγροτοπικό σύστημα των εκβολών των ποταμών Γαλλικού, Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, καθώς και των λιμνοθαλασσών Καλοχωρίου και Αλυκών Κίτρους είναι ένας πολύτιμος θησαυρός για την ευρύτερη περιοχή, με πολλαπλά οφέλη για τον άνθρωπο: από το νερό των ποταμών που κάνει το έδαφος εύφορο στη μεγαλύτερη πεδιάδα της Ελλάδας, ως τις ευκαιρίες για αναψυχή και επαφή με τη φύση στο πανέμορφο φυσικό περιβάλλον.
«Το οικοσύστημα αυτό θα πρέπει να το διαφυλάξουμε και να το παραδώσουμε σε ακόμη καλύτερη κατάσταση στα παιδιά και τα εγγόνια μας. Αποτελεί τον μεγαλύτερο πνεύμονα οξυγόνου της ευρύτερης περιοχής» σημειώνει ο κ. Κουιμτζής.
Δυστυχώς, όμως, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του φορέα, αυτή η μοναδική περιοχή κινδυνεύει από ανεξέλεγκτες δράσεις, πολλές από τις οποίες είναι μη αντιστρεπτές. Για το λόγο αυτό, για την προστασία του πάρκου θα πρέπει να συμπράξουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Περιβάλλοντος – Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – δήμοι της περιοχής – επιθεωρητές περιβάλλοντος κ.ά.)
Ταυτόχρονα, σήμερα, τονίζουν οι ίδιοι, που η οικονομική ανάπτυξη είναι το ζητούμενο, θα πρέπει να αναπτυχθούν δράσεις σε πλήρη αρμονία με την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Παρά τη δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία, δεν πρέπει να γίνουν εκπτώσεις σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας και πρέπει να είναι μέσα στις προτεραιότητες της πολιτείας η προστασία των περιοχών ιδιαιτέρου φυσικού κάλους, των υγροτόπων και της βιοποικιλότητας. «Πρέπει να ενταθούν οι άμεσες και έμμεσες δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος με στόχο τον αυστηρό έλεγχο και την παραδειγματική τιμωρία των παραβατών, αλλά και την ενθάρρυνση «πράσινων» πρακτικών στην ενέργεια και τη βιομηχανία» επισημαίνουν χαρακτηριστικά .