Ετήσιο δημοσιονομικό όφελος της τάξης του 1 δισ. ευρώ, αναμένεται να σημάνει για την Ελλάδα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σύμφωνα με τις προβολές που κάνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τα οποία ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα.
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αναμένεται να πιέσει πτωτικά τα επιτόκια δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, περιορίζοντας το κόστος χρήματος για τη χώρα μας, σε μια περίοδο ανοδικού κύκλου των επιτοκίων όχι μόνο του ευρώ, αλλά όλων των ισχυρών νομισμάτων ανά την υφήλιο.
Η προοπτική ανάκτησης εντός του 2023 λαμβάνεται ως δεδομένη από την κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς παρά την πολιτική ρευστότητα που υπάρχει στον «χάρτη» και λειτουργεί ως αστερίσκος για τους οίκους αξιολόγησης.
Η «ετυμηγορία» του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s στις 21 Απριλίου, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα αποτελέσει το «βαρόμετρο» για τα όσα θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες, στην κατεύθυνση αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου.
Το σημερινό κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις καθώς πλησιάζει η έναρξη -και επισήμως- της προεκλογικής περιόδου, ενώ το επόμενο θα είναι αυτό που θα κληθεί να διαχειριστεί το «μέρισμα» της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, με στόχο να διατηρηθεί ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με τους επενδυτές αλλά και να διευκολυνθεί περαιτέρω η πρόσβαση της χώρας στις αγορές.
Η επενδυτική βαθμίδα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και λόγω της επικείμενης αυστηροποίησης των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωζώνη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα προγράμματα παροχών, τα οποία την τελευταία τριετία στήριξαν αρκούντως πολλές οικονομίες της Ευρωζώνης, καθώς χαλάρωσαν οι δημοσιονομικοί κανόνες.
Το 2023 πάντως ξεκίνησε ευνοϊκά για τα εγχώρια δημοσιονομικά, καθώς με τη …βοήθεια και του πληθωρισμού το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε πέραν των προβλέψεων, ισοσκελίζοντας τον περυσινό προϋπολογισμό, ο οποίος- σύμφωνα με πληροφορίες- έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα μόλις 180 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, σε περίπτωση που η τελευταία δόση των 740 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα εγγραφεί στην περσινή χρήση τότε το ταμειακό ισοζύγιο αναθεωρείται επί τα βελτίω με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός του 2022 να κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα έναντι πρόβλεψης για πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ.
Μια τέτοια εξέλιξη καθιστά ευκολότερο τον φετινό στόχο για πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 0,7% του ΑΕΠ. Οι ανακοινώσεις από την Eurostat αναμένονται στις 24 Απριλίου.
ertnews.gr