Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022

Ετοιμα για… αποχώρηση τα ΕΛΠΕ από τρία οικόπεδα έρευνας υδρογονανθράκων

Η δυσαρέσκεια για την απουσία στήριξης από την κυβέρνηση και τι συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Γιατί ετοιμάζεται η απόσυρση από τα χερσαία οικόπεδα αλλά μένει «παράθυρο» για τα θαλάσσια. Ο γρίφος του Νίκου Δένδια.

«Βόμβα» στα θεμέλια του εθνικού προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων βάζει η διαφαινόμενη πρόθεση του ομίλου της ΕΛ.ΠΕ. να αποχωρήσει από τρία οικόπεδα για τα οποία έχει εξασφαλίσει δικαιώματα έρευνας.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται στην επιφάνεια με τη συγκυρία των δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος φέρεται να έχει δηλώσει σε συνέντευξη του στο Arab News, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στη Σαουδική Αραβία, ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει στο βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο. Χρειαζόμαστε 10 με 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε. Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Οι δηλώσεις αυτές αποδόθηκαν σε παρερμηνεία από κύκλους του ΥΠΕΞ, που διευκρίνισαν ότι «τα λεχθέντα δεν αφορούν στο υπάρχον ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας, οι απόψεις του υπουργού για την πράσινη ενέργεια και την αειφόρο ανάπτυξη είναι γνωστές και η παγκόσμια τάση τείνει προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, της πράσινης ενέργειας και των ΑΠΕ».

HTML tutorial

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Εuro2day.gr, η αποχώρηση της ΕΛ.ΠΕ. από δύο χερσαία οικόπεδα και ένα θαλάσσιο συζητήθηκε στη συνεδρίαση, χθες, του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας. Πρόκειται για τις περιοχές, «Άρτα-Πρέβεζα» και «Β.Δ. Πελοπόννησος», όπου η ΕΛ.ΠΕ. είναι ο αποκλειστικός μισθωτής, με το 100%, καθώς και Δυτικά του Πατραϊκού Κόλπου, όπου η εταιρία είναι Χειριστής με το 50%. Το υπόλοιπο πέρασε στην Energean Oil & Gas, μετά την εξαγορά του χαρτοφυλακίου παραχωρήσεων δικαιωμάτων υδρογονανθράκων της Edison, που συμμετείχε αρχικά.

Η ΕΛ.ΠΕ. έχει αποκτήσει τα δικαιώματα και στα θαλάσσια οικόπεδα, «Κυπαρισσιακός Κόλπος-περιοχή 10» (100%), «μπλοκ 2», Δυτικά της Κέρκυρας (25% με το υπόλοιπο να κατέχει πλέον η Energean, που είναι και Χειριστής, μετά την αποχώρηση της Total και την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Edison), «Ιόνιο» (50% με το υπόλοιπο στην Repsol), καθώς και τα δύο της Κρήτης, Δυτικά και Βορειοδυτικά, (20%).

Η απεμπλοκή της από τα συγκεκριμένα θαλάσσια οικόπεδα επί του παρόντος δεν μπαίνει στο τραπέζι, για λόγους εθνικής ευαισθησίας, ωστόσο, τίποτε δεν αποκλείεται, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση της αποχώρησης της από τα χερσαία και τον Πατραϊκό.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, η ΕΛ.ΠΕ. φέρεται εξαιρετικά δυσαρεστημένη από την απουσία στήριξης στο όλο εγχείρημα από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου, αλλά και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Και μάλιστα σε μια περίοδο που, επιπλέον, δεν ευνοούνται παρόμοιες επενδύσεις, λόγω της διεθνούς συγκυρίας των αγορών πετρελαίου.

Πηγές που μίλησαν στο Εuro2day.gr, υποστήριξαν ότι δεν προωθείται η αναγκαία αδειοδότηση, δεν γίνονται οι απαραίτητες υποδομές, ενώ ειδικά για τον Πατραϊκό Κόλπο, φαίνεται να δίνεται προτεραιότητα σε υποδομές για άλλα προϊόντα στις βάσεις εξυπηρέτησης (λιμάνια). Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η εταιρία ακόμη αναμένει την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την ΣΜΠΕ στην περιοχή 10.

Η ΕΛ.ΠΕ. έχει ενημερώσει για την πρόθεση της όλους τους αρμόδιους φορείς (ΥΠΕΝ, ΕΔΕΥ), με τους οποίους έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις εδώ και καιρό. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το θέμα έχει φθάσει ως το Μαξίμου. Με αυτά τα δεδομένα, το Δ.Σ. της ΕΛ.ΠΕ. αποφάσισε χθες να δώσει περιθώριο μίας έως δύο εβδομάδων στην κυβέρνηση. Αν στο διάστημα αυτό, στις συζητήσεις που θα επιδιωχθούν, δεν λάβει ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις για τη στήριξη της κυβέρνησης, θα επιστρέψει τις άδειες της στο ελληνικό δημόσιο.

Ελληνικό άρωμα
Αν εξαιρέσει κανείς τις δύο θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη, όπου τα αρχικά σχήματα παραμένουν ως έχουν (Total 40%, ExxonMobil 40%, ΕΛ.ΠΕ. 20%), στην υπόλοιπη επικράτεια οι έρευνες για υδρογονάνθρακες έχουν αποκτήσει πλέον ελληνικό άρωμα, με την Energean και την ΕΛ.ΠΕ. να κυριαρχούν.

Οι ξένες εταιρίες άρχισαν σταδιακά να αποχωρούν από την Ελλάδα, εξέλιξη που δεν είναι άσχετη με την τάση αποεπένδυσης που παρατηρείται στο διεθνές upstream, λόγω των τιμών του αργού, αλλά και της πράσινης στροφής των εταιριών του κλάδου.

Η Total εγκατέλειψε το μπλοκ 2, στο Ιόνιο και η ισπανική Repsol τα Ιωάννινα και την Αιτωλοακαρνανία. Δεν είναι γνωστό ακόμη αν η Repsol θα απεμπλακεί και από το «Ιόνιο».

Στις αρχές του χρόνου Energean και Repsol, που είχαν τα δικαιώματα έρευνας στην Αιτωλοακαρνανία, τα επέστρεψαν στο ελληνικό δημόσιο. Αυτή ήταν και η πρώτη αποχώρηση επενδυτών από παραχώρηση.

Πηγή: Euro2day.gr – Αθηνά Καλαϊτζόγλου

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων