Σε ετοιμότητα για να πραγματοποιήσουν επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις.
Στον καταυλισμό θα κάνουν «απόβαση» διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα, καθώς η κυβέρνηση φαίνεται ότι αλλάξει το δόγμα της «ήπιας διαχείρισης» κάτω από τις έντονες πιέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον καταυλισμό.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε ύστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις στρατηγών να εφαρμόσει σχέδιο που έχει εκπονηθεί εδώ και πολύ καιρό για την αποσυμφόρηση της περιοχής. Έτσι, δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ θα φύγουν σήμερα από την πρωτεύουσα με τελικό προορισμό την Ειδομένη. Πρόθεση της Αστυνομίας ήταν οι διμοιρίες να μετακινηθούν εκεί νωρίτερα αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω των αυξημένων αναγκών στην πρωτεύουσα για τον τελικό του ποδοσφαιρικού κυπέλλου και την περιφρούρηση των χθεσινών διαδηλώσεων για τη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή.
Η απόφαση για νέα προσπάθεια «εκκένωσης» της Ειδομένης ελήφθη ύστερα από τις πιέσεις προς την κυβέρνηση, που σε μεγάλο βαθμό προκλήθηκαν από δημοσιεύματα, όπως το ρεπορτάζ του «ΕΤ» που ανέφερε ότι έχουν δημιουργηθεί στον καταυλισμό ακόμα και αυτοσχέδιοι οίκοι ανοχής.
Εντός της εβδομάδας θα αναπτυχθούν στην περιοχή ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που θα περιλαμβάνουν δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ από πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας και την Αθήνα, όπως και εκατοντάδες αστυνομικούς από διάφορες υπηρεσίες ασφάλειας. Οι αστυνομικοί θα περικυκλώσουν μετανάστες και πρόσφυγες και με τη βοήθεια μεταφραστών θα επιχειρήσουν να τους επιβιβάσουν σε πούλμαν με στόχο τη μετακίνησή τους σε χώρους φιλοξενίας. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι έχουν βρεθεί οι απαιτούμενοι χώροι σχεδόν για το σύνολο του πληθυσμού. Μεταξύ αυτών, είναι πρώην βιομηχανικοί χώροι, στους οποίους έγιναν οι απαιτούμενες εργασίες για τη μετατροπή τους σε κέντρα διαμονής μεταναστών.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τονίζουν ότι η διαχείριση του καταυλισμού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς όσες φορές έχει επιχειρηθεί αστυνομική επέμβαση εμφανίζονται άτομα που παίρνουν στα χέρια παιδιά –ακόμα και βρέφη- προκειμένου να αποτρέψουν την επιχείρηση. Εμφανίζονται, επίσης, ομάδες οπλισμένες με πέτρες και ξύλα με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σοβαρών τραυματισμών. Ένας άλλος παράγοντας που ανησυχεί τις Αρχές είναι ο ρόλος συγκεκριμένων ατόμων –που συνήθως αυτοαποκαλούνται «αλληλέγγυοι»- οι οποίοι από την πρώτη στιγμή τάσσονται κατά της αποσυμφόρησης του καταυλισμού. Σε περίπτωση που έχει διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες η πρόθεση της κυβέρνησης να μετακινηθούν άμεσα μετανάστες και πρόσφυγες, τότε αναμένεται να φτάσουν στην Ειδομένη επιπλέον ομάδες ατόμων που θα αντιδράσουν οργανωμένα στην αστυνομική επέμβαση.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το κατά πόσο θα επιτραπεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να είναι παρόντα κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης. Στο παρελθόν είχε απαγορευτεί η λήψη πλάνων σε ανάλογες περιπτώσεις, με το αιτιολογικό ότι μεγιστοποιούνται οι αντιδράσεις από αυτούς που δεν είναι διατεθειμένοι να μετακινηθούν όταν υπάρχουν μπροστά φακοί φωτογράφων και τηλεοπτικών σταθμών. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι Αρχές θα επιλέξουν στην επικείμενη επιχείρηση την ίδια τακτική που είχαν υιοθετήσει παλιότερα, δηλαδή θα δώσουν εντολή να απομακρυνθούν τα ΜΜΕ.
«Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αστυνομική παρουσία που έχει υπάρξει μέχρι τώρα στην Ειδομένη. Εκτιμάμε ότι όσοι έχουν πρόθεση να κάνουν επεισόδια θα το σκεφτούν δύο φορές βλέποντας μία τόσο μεγάλη δύναμη. Δεν θα έχουν πολλά περιθώρια αντίδρασης. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι ζουν στον καταυλισμό 10.000-12.000 άνθρωποι. Είναι αδύνατο να μετακινηθούν όλοι μαζί σε μία ημέρα. Θα γίνει μία προσπάθεια να φύγουν με πούλμαν λίγοι λίγοι και να διαμοιραστούν σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας. Πρόθεση της Αστυνομίας είναι να μη χρησιμοποιηθούν χημικά, καθώς υπάρχουν παιδιά και βρέφη. Στα τελευταία επεισόδια της περασμένης Τετάρτης οι δυνάμεις έδειξαν ότι μπορούν να επιβάλλουν την τάξη χωρίς τραυματισμούς. Ήταν ένα κρας τεστ για την ΕΛ.ΑΣ. Ο καταυλισμός έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά μόνιμου καταλύματος και αυτό δεν είναι προς όφελος κανενός. Σε αυτό πρέπει κάποια στιγμή να δοθεί ένα τέλος», εξηγεί αστυνομική πηγή.
Μεταξύ άλλων, στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει ξανά, ύστερα από διάστημα περίπου δύο μηνών, η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη. Το κλείσιμό της έχει επιφέρει μεγάλη οικονομική ζημιά, καθώς παραμένουν ακινητοποιημένα σε σταθμούς της βόρειας Ελλάδας εκατοντάδες βαγόνια με εμπορεύματα. Η γραμμή παραμένει κλειστή όλο αυτό το διάστημα, παρότι όταν τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν απομακρυνθεί εκατοντάδες μετανάστες που έκαναν κατάληψη πάνω στις ράγες δεν είχε υπάρξει κανένας τραυματισμός.
Μία από τις συνέπειες του αποκλεισμού είναι να μην φτάνει κόσμος με επιβατικά τρένα στην αγορά της Θεσσαλονίκης από τα Σκόπια, ενώ οι εμπορικές αμαξοστοιχίες ακολουθούν το δρόμο προς την Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας αυξάνοντας το κόστος μεταφοράς.