Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Έτοιμο νομοσχέδιο για δανειολήπτες φέρνει η τρόικα!

Τέλος μπαίνει στην ευνοϊκή μεταχείριση των δανειοληπτών που δεν πληρώνουν και που προκλητικά αγνοούν τις διαδικασίες και δεν ζητούν από την τράπεζα να ρυθμίσουν τα δάνειά τους έτσι ώστε να καταβάλλουν μηνιαία δόση σύμφωνα με τις δυνατότητες τους.

Η τρόικα έχει ήδη προωθήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες έτσι ώστε μέχρι το τέλος Μαρτίου να υπάρχει νομικό πλαίσιο που «να παρέχει επαρκή κίνητρα ή κυρώσεις που θα ενθαρρύνει τους οφειλέτες να συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις αναδιάρθρωσης των δανείων τους», όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ακόμα ότι παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την κυβέρνηση να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο το οποίο θα δίνει αυτά τα κίνητρα στους δανειολήπτες και θα διαχωρίζει τους μπαταχτσήδες από αυτούς που πραγματικά αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, δεν έχει καταστεί δυνατό. Και εκτιμά, ότι στο ισχύον νομικό πλαίσιο δεν υπάρχει ισορροπία στην προστασία συμφερόντων των πιστωτών και των οφειλετών με αποτέλεσμα να προκαλούνται σημαντικοί δημοσιονομικοί κίνδυνοι, αλλά και απειλές για την φερεγγυότητα των τραπεζών. Παράλληλα γίνεται και ιδιαίτερη αναφορά για τους κινδύνους που απορρέουν από το ηθικό κομμάτι του «δεν πληρώνω» που έχει διαδοθεί και σε όλες τις κατηγορίες των δανειοληπτών.

Την ανικανότητα της κυβέρνησης να μπορέσει να προσκομίσει ένα πειστικό νομικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό, επέλυσε η τρόικα με βοήθεια από το…εξωτερικό. Έχουν ήδη προσληφθεί ειδικοί σύμβουλοι που θα καταρτίσουν το εν λόγω νομοσχέδιο. Το μόνο που θα μένει για τους βουλευτές, είναι να το ψηφίσουν.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων