Το τεστ – εξπρές για τη διάγνωση του Έμπολα που ανέπτυξαν γάλλοι επιστήμονες, θα δοκιμαστεί εντός των επόμενων ημερών σε ασθενείς στη Γουινέα.
Σύμφωνα με τη «Liberation», γάλλοι επιστήμονες ανέπτυξαν στο εργαστήριο ένα διαγνωστικό τεστ- εξπρές που μπορεί να ανιχνεύει τον ιό σε λιγότερο από 15 λεπτά και οι δοκιμές θα ξεκινήσουν το Νοέμβριο σε ασθενείς στη Γουινέα.
Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών θα δοθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
«Το διαγνωστικό τεστ -που μοιάζει με το τεστ εγκυμοσύνης- θα κάνει τη μεγάλη διαφορά στην διάγνωση του ιού», επεσήμανε στο Παρίσι ο γάλλος επικεφαλής της εκστρατείας καταπολέμησης του Έμπολα, Ζαν Φρανσουά Ντελφρεσί.
Tην ίδια ώρα, στη Λιβερία, μία από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα από τον ιό, μπορεί ο ρυθμός εμφάνισης των νέων λοιμώξεων να επιβραδύνεται, ωστόσο, η υγειονομική κρίση δεν έχει ακόμα τελειώσει, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
«Πρόκειται για μία τάση η οποία πράγματι καταγράφεται στη Λιβερία. Πιθανώς εκεί η εξάπλωση της επιδημίας να επιβραδύνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπρους Αϊλγουόρντ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του διεθνούς υγειονομικού οργανισμού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Έχουμε όλο και περισσότερα στοιχεία, που δείχνουν ότι τα κράτη που μαστίζονται σήμερα από την επιδημία αιμορραγικού πυρετού Εμπολα μπορούν τελικά να την ξεπεράσουν», επισήμανε ο Αϊλγουόρντ, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να θεωρηθεί από οποιονδήποτε ότι η επιδημία βρίσκεται υπό έλεγχο.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι νεκροί ανέρχονται σε περίπου πέντε χιλιάδες, ενώ, τα κρούσματα αιμορραγικού πυρετού υπολογίζονται σε 13.703.
Η Λιβερία είχε 6.535 κρούσματα Έμπολα, η Σιέρα Λεόνε 5.235 κρούσματα και η Γουινέα, όπου και άρχισε η επιδημία στα τέλη του περασμένου χρόνου, 1.906 κρούσματα. Στο γειτονικό Μάλι, όπου ένα κορίτσι δύο ετών πέθανε από Εμπολα την περασμένη εβδομάδα ύστερα από πολύωρο ταξίδι με λεωφορείο από τη Γουινέα, δεν καταγράφηκαν νέες λοιμώξεις.