H Samsung Electronics ανακοίνωσε την πρόθεση του διευθύνοντος συμβούλου και αντιπροέδρου Κουόν Ο-χιουν να παραιτηθεί, εντείνοντας τις ανησυχίες για το κενό ηγεσίας στον τεχνολογικό γίγαντα μετά τη φυλάκιση του κληρονόμου του Ομίλου Τζέι Λι για δωροδοκία.
Η αιφνιδιαστική παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου ήρθε, ενώ αυτός αναμενόταν να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο μετά τη φυλάκιση του Λι τον Φεβρουάριο και τις αποχωρήσεις άλλων βασικών στελεχών της εταιρείας στον απόηχο του σκανδάλου δωροδοκίας.
Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε την ημέρα που η νοτιοκορεατική εταιρεία κατασκευής smartphones προέβλεψε λειτουργικά κέρδη – ρεκόρ για το τρίτο τρίμηνο, χάρη στα μικροκυκλώματα μνήμης, στα οποία η Samsung έγινε παγκόσμιος ηγέτης με την καθοδήγηση του Κουόν. Ο 64χρονος Κουόν θεωρείται το νούμερο 2 του ομίλου της Samsung. Εκτός από πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος, είναι επικεφαλής της εταιρείας εξαρτημάτων και της εταιρείας οθονών. Ο Κουόν θα εξαντλήσει τη θητεία του ως πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνοντος συμβούλου έως τον Μάρτιο του 2018, ανακοίνωσε η εταιρεία. Δεν παραιτείται, επίσης, αμέσως από τους άλλους δύο ρόλους του. Σε ανακοίνωσή του, ο γνωστός ως «κύριος Τσιπ», ανέφερε ότι ήρθε η ώρα για «ένα νέο ξεκίνημα με νέο πνεύμα και νέα ηγεσία», προσθέτοντας: «Σημειώνουμε, ευτυχώς, κέρδη – ρεκόρ τώρα, αλλά αυτό είναι ο καρπός προηγούμενων αποφάσεων και επενδύσεων. Δεν είμαστε σε θέση ούτε κατά προσέγγιση να βρούμε νέες μηχανές ανάπτυξης ερμηνεύοντας τις μελλοντικές τάσεις τώρα».
Η τιμή της μετοχής της Samsung, που ανέρχεται σε περίπου 310 δολάρια, υποχώρησε 1,5% σήμερα, ενώ είχε αυξηθεί σε ιστορικά υψηλό επίπεδο στη διάρκεια της ημέρας.
Η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο σε μικροκυκλώματα μνήμης, smartphones και τηλεοράσεις, αναμένεται να σπάσει φέτος το ρεκόρ ετήσιων κερδών της, χάρη εν μέρει στην εκτίναξη της ζήτησης για μικροκυκλώματα μνήμης. Οι ημιαγωγοί ήταν η κύρια πηγή κερδών στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, με το ποσό – ρεκόρ των 8 τρισ. γουόν (7,2 δισ. δολαρίων).
Η παγκόσμια βιομηχανία μικροκυκλωμάτων διέρχεται από μεγάλες αλλαγές, με την ιαπωνική εταιρεία Toshiba να συνεταιρίζεται με την εγχώρια ανταγωνίστριά της SK Hynix και άλλες εταιρείες να συγχωνεύονται, αναζητώντας νέους τομείς ανάπτυξης, όπως η τεχνητή ευφυΐα και τα αυτοκίνητα.