Γράφει ο Όμηρος Τσάπαλος
Follow @OmirosTsapalos
Διαχρονική πολιτική βούληση της επίσημης εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας υπήρξε η εμπλοκή της Ευρώπης στην επιτήρηση των ελληνικών συνόρων και δη των ελληνοτουρκικών. Η αντίληψη πίσω από αυτήν την βούληση (η οποία εκφράστηκε ουκ ολίγες φορές από πολλούς κρατικούς αξιωματούχους σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο) εδράζεται στην λογική που λέει ότι από τη στιγμή που η επιτήρηση των συνόρων καταστεί ευρωπαϊκό ζήτημα τότε και η ελληνοτουρκική διαφορά (αν μπορεί να θεωρηθεί ως διαφορά) επί του εύρους των ελληνικών χωρικών υδάτων θα μετατραπεί και αυτή αυτομάτως σε ευρω-τουρκική. Η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν στερείται λογικής, αντιθέτως περικλείει μέσα της όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει αυτή τη στιγμή η χώρα, τα οποία έχουν να κάνουν με την σταθερή θέση της εντός του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης αλλά και με τις συμμαχίες που σε γεωστρατηγικό επίπεδο έχει επιτύχει με άλλες χώρες της Ένωσης όλα αυτά τα χρόνια.
Η απόφαση της δημιουργίας μιας ενιαίας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-Ακτοφυλακής η οποία θα αναλάβει την (αυτεπάγγελτη πολλές φορές) επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, μόνο ως απόλυτη εκπλήρωση αυτών των εθνικών επιδιώξεων θα έπρεπε να εκληφθεί. Η Ευρώπη, εξαιτίας του απρόβλεπτου και εν πολλοίς υποτιμημένου από τα κράτη-μέλη προσφυγικού ζητήματος, αναγκάστηκε να διανύσει πολλά χιλιόμετρα ενωσιακής προόδου μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υιοθέτησε ένα τολμηρό σχέδιο προστασίας των συνόρων της, το οποίο ικανοποιεί απόλυτα τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, αρκεί να δώσει απάντηση σε ένα κρίσιμο ερώτημα. Ποιο θα είναι το εύρος των χωρικών υδάτων εντός του οποίου η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή-ακτοφυλακή θα επιχειρεί; Το ζητούμενο για την χώρα μας είναι να διασφαλιστεί με τον καλύτερο και σαφέστερο τρόπο (συμφωνία επι συντεταγμένων πάνω σε χάρτη) οτι τα εθνικά χωρικά ύδατα φτάνουν μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές και ότι αυτά καλείται να επιτηρήσει η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή-Ακτοφυλακή. Τα 12 ναυτικά μίλια είναι απαραίτητη εθνική υποχρέωση από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση να διασφαλιστούν και να αναφερθούν ρητώς ως έσχατο όριο επιχείρησης της ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε de facto η Ευρώπη θα έχει αναγνωρίσει αυτό που πουθενά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σε ευρωπαϊκό γραπτό κείμενο ή ευρωπαϊκή συνθήκη: το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 ν.μ. από την στεριά. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να αρνηθεί την οποιαδήποτε συνέχιση του ευρωπαϊκού σχεδίου, τουλάχιστον στην ελληνική επικράτεια. Να ζητήσει δηλαδή εξαίρεση από την εφαρμογή του μέτρου εντός της χώρας.
Σε περίπτωση διασφάλισης των ελληνικών επιδιώξεων, η επιτυχία της χώρας μας θα είναι διπλή. Και τα σύνορα της θα φυλάσσονται με αποτελεσματικότερο και πιο οργανωμένο τρόπο, συμβάλλοντας στην επίλυση του ζητήματος των μαζικών θανάτων μεταναστών στο Αιγαίο, και η Ευρώπη θα έχει πράξει αυτό το οποίο εμείς (λόγω τουρκικού casus belli) δεν μπορούμε να πράξουμε. Να αναγνωριστούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. Και μάλιστα με ευρωπαϊκή σφραγίδα.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσωπικά, καλούνται να επιλέξουν την κατάλληλη διαπραγματευτική στρατηγική που θα οδηγήσει στο αποτέλεσμα που περιγράφηκε. Σε μια τέτοια στρατηγική δεν χωρούν ούτε ιδεοληπτικές προσεγγίσεις ούτε πολιτικές εσωτερικής κατανάλωσης. Απαιτείται ηγεσία που θα πράττει ευρωπαϊκά σκεπτόμενη τα εθνικά συμφέροντα. Η Ελλάδα έχει μια χρυσή ευκαιρία με μια πολιτική να λύσει δυο προβλήματα. Είναι στο χέρι μας να μην την χάσουμε.