Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Ετσι κάηκε η Μόρια: Τι αναφέρεται στη δικογραφία

Λεπτομέρειες για το πώς μπήκε η φωτιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια αναδεικνύει η σχετική δικογραφία. Σημειώνεται ότι έξι άτομα κατηγορούνται για τη φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας. Όπως επισημαίνουν οι αστυνομικοί οι 6 συλληφθέντες με καταγωγή από το Αφγανιστάν, αρνήθηκαν οποιαδήποτε συμμετοχή στον εμπρησμό και επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλον. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», στην κατάθεση του ο 17χρονος ανήλικος, τον οποίο μάρτυρες χαρακτήρισαν «αρχηγό των ανηλίκων» της Μόριας, κατηγορεί για τον εμπρησμό έναν άλλον συμπατριώτη του. Ο φερόμενος ως «αρχηγός των ανηλίκων» είχε φτάσει μόνος του στη Λέσβο από το Αφγανιστάν πριν από περίπου ένα χρόνο, και μετά την πυρκαγιά με προγραμματισμένη πτήση έφυγε για την Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε δομή ανηλίκων στην Πιερία, όπου και συνελήφθη. Ένας μάρτυρας που κατονόμασε τον 17χρονο, κατέθεσε ότι βγήκε έξω από τη σκηνή του στον τομέα 12 και είδε από μακριά φλόγες και πυκνά σύννεφα καπνού στους τομείς 8 και 9. Είπε ότι ήταν μια ομάδα περίπου 15 ατόμων που έβαζαν φωτιές. Τους πλησίασε φωνάζοντας ότι αυτό που έκαναν είναι επικίνδυνο και τους ζήτησε να σταματήσουν και τότε εκείνοι όχι μόνο δεν άκουσαν, αλλά συνέχισαν. Ο συγκεκριμένος άνδρας όταν ρωτήθηκε από τις αρχές αν γνώριζε τα άτομα που πυρπόλησαν το ΚΥΤ έδωσε ορισμένα μικρά ονόματα και ένα παρατσούκλι ενός ανηλίκου, ενώ από φωτογραφίες αναγνώρισε πέντε από αυτούς.

Ο 17χρονός αρνείται οποιαδήποτε σχέση. Απόσπασμα της κατάθεσης «Στις 08-09-2020 το βράδυ βρισκόμουν στην σκηνή μου η οποία βρίσκεται στον τομέα ανηλίκων. Ήξερα ότι υπήρχε μια ένταση από άλλα άτομα που είχε σχέση με την μεταφορά όσων ήταν θετικοί στο COVID -19 όμως δεν γνώριζα κάτι περισσότερο. »Κάποια στιγμή το βράδυ και ενώ βρισκόμουν μέσα στην σκηνή μου, άκουσα φωνές και αμέσως κατάλαβα ότι κάτι κακό συμβαίνει, νόμιζα όμως ότι επρόκειτο για κάποια σύρραξη και όχι ότι έχει μπει φωτιά. Είδα κόσμο να τρέχει πανικόβλητος και να μαζεύει τα πράγματά του διότι υπήρχαν φωτιές. Οι φωτιές αυτές γρήγορα εξαπλώθηκαν από σκηνή σε σκηνή και έτσι και εγώ έπραξα ότι έπραττε και ο υπόλοιπος κόσμος, δηλαδή ξεκίνησα να μαζεύω τα προσωπικά μου αντικείμενα με σκοπό να φύγω μακριά από τις φωτιές που πλησίαζαν.

Ουδέποτε ξεκίνησα κάποια φωτιά εγώ, ούτε βρισκόμουν σε συνεννόηση με κάποιον άλλο. Έχασα ό,τι είχα σε αυτό το μέρος και δεν είχα κανέναν λόγο να κάνω κάτι τέτοιο. »Εξάλλου γνώριζα ότι θα φύγω για άλλη δομή εκτός Λέσβου συνεπώς δεν είχα κανένα κίνητρο να βάλω φωτιά στο Κ.Υ.Τ της Μόριας. Έχω αιτηθεί άσυλο και δεν είχα λόγο να πράξω κάτι τέτοιο. Σε κάποια στιγμή οι φωτιές με πρόλαβαν και άρχισε να καίγεται και η δική μου σκηνή. Τότε προσπάθησα να βγάλω κάποια πράγματα μήπως τα σώσω από την φωτιά όμως τα περισσότερα είχαν ήδη αρχίσει να καίγονται.

Ίσως για αυτό να νόμισε κάποιος ότι είμαι από αυτούς που βάζουν τις φωτιές καθότι προσπαθούσα να βγάλω αναμμένα αντικείμενα εκτός της σκηνής ώστε να μην καούν και τα υπόλοιπα όμως δεν είχα κανένα αποτέλεσμα. Ο νεαρός Αφγανός ανέφερε ότι ο συμπατριώτης του τον κατηγόρησε για εμπρησμό, είναι κάτι σαν «αρχηγός στη δομή». Συγκεκριμένα αναφέρει: «Όσον αφορά στην κατάθεση του συμπατριώτη μου, ο οποίος με κατονομάζει ψευδώς ως έναν εκ των εμπρηστών, προτίθεμαι να κινηθώ νομικά εναντίον του, καθότι τα όσα αναφέρει τουλάχιστον ως προς εμένα είναι απολύτως ψευδή.

Ο ίδιος είχε καταφέρει σε έναν βαθμό να “διοικεί” τον τομέα των Αφγανών και να είναι ο “αρχηγός” τους. »Ψευδώς μου προσδίδει την ιδιότητα του αρχηγού των ανηλίκων. Όσοι δεν τον αποδέχονταν ως αρχηγό τους, τους κακολογούσε και τους δημιουργούσε προβλήματα. Είναι Παστούν και έχει προβληματικές σχέσεις με όσους από τους Αφγανούς δεν είναι. Θέλει να τα πηγαίνει καλά με τις αρχές και με τους ανθρώπους των Μ.Κ.Ο. που δρουν στο Κ.Υ.Τ. Μόριας και για αυτό προφανώς βρήκε ευκαιρία να εμπλέξει κάποιους από αυτούς που δεν τον αποδέχονταν ως αρχηγό τους και παράλληλα να φανεί καλός και συνεργατικός με τις αρχές του νησιού. Όσον αφορά άλλωστε τις φωτιές θέλω να τονίσω ότι και ο ίδιος ο ”αρχηγός” αλλά και λοιποί μάρτυρες αναφέρουν ότι οι φωτιές ξεκίνησαν στις ζώνες 8 και 9, εγώ διαμένω στην ζώνη των ανηλίκων και ότι οι σύρραξη και οι φωτιές προκλήθηκαν από περίπου 500 άτομα τα οποία κατά την οπισθοχώρησή τους έβαζαν φωτιές.

Άλλος μάρτυρας αναφέρεται σε 200 άτομα τα οποία έβαλαν φωτιά στα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας. «Εγώ βρισκόμουν όλο αυτό το διάστημα στην σκηνή μου και δεν είχα καμία συμμετοχή στα όσα συνέβησαν με τους Πυροσβέστες και τους Αστυνομικούς. Από κανέναν άλλον μάρτυρα δεν αναφέρομαι ως υπεύθυνος για τις φωτιές οι οποίες ξεκίνησαν από άλλο μέρος από αυτό που βρισκόμουν εγώ. Δεν είναι δυνατόν με τόσες μαρτυρίες Αστυνομικών και Πυροσβεστών να μην με είδε κανείς να διαπράττω τα όσα μου αποδίδονται. Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να είμαι από αυτούς που όπως κατηγορούμαι έκαψα το Κ.Υ.Τ της Μόριας».

Και συνεχίζει: «Δεν προκύπτει επομένως από κανένα στοιχείο της δικογραφίας η εμπλοκή μου στους εμπρησμούς. Δεν είναι δυνατόν να κατηγορηθώ για ένα τόσο σοβαρό αδίκημα, επί τη βάσει μιας μαρτυρίας ενός μόνο ανθρώπου, ο οποίος πάντα μου δημιουργούσε προβλήματα επειδή δεν αποδεχόμουν την αρχηγική του αυτοδιάθεση και έχοντας και διαφορετική φυλετική ταυτότητα από εμένα (εκείνος είναι Παστούν όπως τόνισε εξ αρχής της κατάθεσής του) και οποίος προφανώς διείδε μια ευκαιρία για να φανεί καλός και συνεργάσιμος με τις αρχές ώστε να εδραιώσει την θέση του αρχηγού των Αφγανών εντός του Κ.Υ.Τ. Θέλω να τονίσω ότι δεν έχω καμία πρόθεση να φύγω από το νησί όσο διαρκέσει αυτή η υπόθεση και προτίθεμαι να μεταστεγαστώ στην νέα δομή που δημιουργείται στον Καρά Τεπέ».

Τι λέει ο δικηγόρος του φερόμενου αρχηγού Ο δικηγόρος του 17χρονου, Γεώργιος Πετρέλης χαρακτηρίζει τις κατηγορίες σε βάρος του εντολέα του άδικες και αστήρικτες. Κατά τον ίδιο, πρόκειται για έναν ανήλικο Αφγανό χωρίς προηγούμενη παραβατική συμπεριφορά, ο οποίος στοχοποιήθηκε ως υπεύθυνος μιας καταστροφής για την οποία ευθύνονται άλλοι. «Η εμπλοκή του με την υπόθεση είναι ανύπαρκτη, βασίζεται δε σε μία εντελώς αναξιόπιστη μαρτυρία και πουθενά αλλού. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλοι οι κατηγορούμενοι είναι Αφγανοί ενώ πιστεύω ότι η φυλή στην οποία ανήκει έχει παίξει ρόλο. Θεωρώ ότι η σαθρότητα των εις βάρος του στοιχείων, θα αποτελέσουν την στέρεα βάση της αθώωσής του στις δικαστικές αίθουσες».

Πηγή: www.lifo.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων