Γράφει ο Γιάννης Νικήτας
Ζήτημα ωρών είναι η έναρξη της επιχείρησης «Σοφία» η οποία θα περιλαμβάνει τη στρατιωτική δράση εναντίων των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών. Τα ευρωπαϊκά πλοία θα έχουν το δικαίωμα να σταματούν ύποπτα πλοία και να τα ερευνούν έξω από τις ακτές της Λιβύης πραγματοποιώντας νηοψίες. Στην εν λόγω επιχείρηση θα συμμετέχουν τόσο τα Ναυτικά των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και δυνάμεις της ΦΡΟΝΤΕΞ. Από μεριάς μας, είναι άγνωστο εάν θα διατεθούν δυνάμεις και ποιες θα είναι αυτές.
Το στοίχημα για την ελληνική πλευρά οφείλει να είναι η αποκόμιση των περισσοτέρων δυνατών ανταλλαγμάτων σε πολιτικό επίπεδο. Η Ελλάδα που αντιμετωπίζει ισχυρότατες μεταναστευτικές ροές και ειδικά τους τελευταίες μήνες μπορεί κάλλιστα να βγει κερδισμένη από την επιχείρηση «Σοφία». Εξάλλου, είναι μια καλή ευκαιρία η Ελλάδα δεδομένου και του κρίσιμου χαρτοφυλακίου που έχει ο Έλληνας επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο με κομβική σημασία. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέσει τις ενδεδειγμένες μονάδες επιφανείας προκειμένου να εκτελέσουν επιτυχώς την επιχείρηση. Η συσσωρευμένη εμπειρία των προηγουμένων επιχειρήσεων «ΑΤΑΛΑΝΤΑ» και «UNIFIED PROTECTOR» προσδίδει στη χώρα μας το αναγκαίο know how για την επιχείρηση «Σοφία». Παράλληλα, με την επιχείρηση «Σοφία» η χώρα μας θα πραγματοποιήσει επίδειξη σημαίας και προβολή ισχύος σε μέρη στα οποία έχει χαθεί η μέχρι πρότινος επιρροή μας.
Αντικειμενικός σκοπός της συμμετοχής της χώρας μας είναι η αποκόμιση ανταλλαγμάτων σε πολιτικό επίπεδο. Ένας εκ των άμεσων στόχων είναι η επιδίωξη της ενίσχυσης των δυνάμεων της ΦΡΟΝΤΕΞ ώστε να μειωθεί επιχειρησιακό έργο από το Λιμενικό Σώμα του οποίου η κατάσταση είναι οριακή.
Η κύρια πρόκληση εντοπίζεται στο πολιτικό πεδίο αφού για τη διάθεση των δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού (ενδεχομένως και του Λιμενικού Σώματος) απαιτούνται πόροι και σαφείς πολιτικές κατευθύνσεις. Το ζήτημα είναι καθαρά κυβερνητικό και είναι αποκλειστικά και μόνον θέμα θέλησης.