Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

«Ευκαιριακή» κουλτούρα και νέα εποχή δεν πάνε μαζί

Εντάξει δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο ΦΠΑ 23% στην εστίαση κυριολεκτικά έχει γονατίσει τον κλάδο. Όσο όμως τον γονάτισε αυτή η «επιπόλαιη» η πράξη, άλλο τόσο τον γονατίζει η «επιπόλαιη» κι «ευκαιριακή» κουλτούρα που επικρατεί σε ένα μέρος, που όμως ίσως είναι αρκετό για να χαρακτηρίσει καμιά φορά το σύνολο, των επιχειρηματιών του τομέα.

Προφανέστατα δεν έχουν αντιληφθεί ότι η εποχή έχει αλλάξει και για να συνεχίσουν να κερδίζουν ή να επιβιώνουν, καλό είναι να φροντίσουν να διαμορφώσουν μια νέα στρατηγική που θα δίνει έμφαση στην πραγματικά καλή κουζίνα και φυσικά στις λογικές τιμές. Διότι ακόμη κι όταν μεταβληθεί ο συντελεστής ΦΠΑ και οι τιμές υποχωρήσουν (έτσι δεν είναι;) για να μπορέσεις να φέρεις στα τραπέζια σου όποιον αποφασίσει να βγει από το σπίτι του, πρέπει να έχεις να του δώσεις κάτι διαφορετικό. Ομοίως και στον τουρίστα. Όποια πολιτική με στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού κι αν εκπονηθεί, αν ο greek ταβερνιάρης είναι κολλημένος στο παρελθόν, μάλλον δεν θα πρέπει να περιμένουμε και πολλά πράγματα μακροπρόθεσμα.

Διότι αγαπητέ μου αν εν έτει 2013 κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης σερβίρετε «greek pork souvlaki» που το βλέπεις κι αναρωτιέσαι αν το γουρούνι ήταν υπερήλιξ ή όχι και «greek salad» ωσαν να ήταν μαραμένα τα γιούλια και οι βιόλες, έναντι 13 ευρώ (!) , ε, δεν μπορείς να έχει και πολλές απαιτήσεις. Κι είναι πράγματι κρίμα, καθώς ανά την Αθήνα έχουν δημιουργηθεί μαγαζιά που προσφέρουν το παραδοσιακό καλαμάκι και τη χωριάτικη στην πιο αποθεωμένη τους εκδοχή. Μόνο που αυτά ο τουρίστας δεν θα τα δει μάλλον ποτέ….

Όπως παίζεται, αν για παράδειγμα εκτός της φέτας (αν σερβίρει πραγματική φέτα το μαζαγί) γευόταν κι όλα εκείνα τα υπέροχα ελληνικά τυριά, θα έφευγε με τις καλύτερες γαστρονομικές αναμνήσεις για να μας διαφημίσει εκεί που θα πάει.

ΥΓ : Το περιστατικό πραγματικό. Συνέβη σε παρέα φίλων πριν μερικές ημέρες. Σε άκρως τουριστική πιάτσα, έπεσε το μάτι της σε έναν μαυροπίνακα εστιατορίου που πρόσφερε ένα greek menu σε ιδιαίτερα τσιμπημένη τιμή. Τα λίγα δευτερόλεπτα που στάθηκαν ήταν αρκετά για να την εντοπίσει το αετίσιο μάτι του «κράχτη», που τους παρότρυνε να καθίσουν. «Με τέτοιες τιμές; Τρελός είσαι;», του λένε. «Α, Έλληνες είστε; Καθίστε και θα σας κάνουμε έκπτωση 20%»., απαντά αυτός. «Και γιατί παρακαλώ, για τα όμορφά μας μάτια;». “ Μπα, απλώς να κάτσει και μια παρέα Ελλήνων, ξέρεις αρέσουν αυτά στους ξένους. Σου λέει για να κάθονται οι ντόπιοι…”. Κάγκελο η παρέα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων