Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Euractiv: Η ΕΕ ξεκινά την μετάβαση από την χρήση φυσικού αερίου στον ηλεκτρισμό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τρίτη (15 Δεκεμβρίου) κανόνες για τον περιορισμό της χρηματοδότησης της ΕΕ για υποδομές φυσικού αερίου και αντ ‘αυτού διοχετεύει μετρητά σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Οι κανόνες της ΕΕ για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας, ή τα ΔΕΔ-Ε, καθορίζουν ποια διασυνοριακά ενεργειακά έργα είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την ΕΕ και άδειες ταχείας παρακολούθησης.

Η Επιτροπή πρότεινε την Τρίτη να επανεγγράψει αυτούς τους κανόνες, οι οποίοι καθοδήγησαν 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά της ΕΕ σε διασυνοριακά ενεργειακά έργα κατά την τελευταία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και αγωγών φυσικού αερίου.

Η πρόταση εξαιρεί τις ειδικές υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τους κανόνες, επιβεβαιώνοντας σχέδια σχεδίων που είχαν ήδη αναφερθεί από το Reuters.

«Όσο πλησιάζουμε στον στόχο μας για ουδετερότητα στο κλίμα, τόσο περισσότερο φυσικό αέριο θα αντικατασταθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αέρια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε ο επίτροπος ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson, αναφερόμενος στον στόχο του μπλοκ να εξαλείψει τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.

«Οι στόχοι πολιτικής μας έχουν αλλάξει με την Πράσινη Συμφωνία», δήλωσε ο Simson στους νομοθέτες της επιτροπής βιομηχανίας και ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Από τώρα έως το 2030, εκτιμούμε ότι οι επενδύσεις σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να διπλασιαστούν, σε σύγκριση με την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως», είπε σε ομιλία του στους ευρωβουλευτές.

Οι κανόνες, που χρειάζονται έγκριση από χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα καθιστούσαν επιλέξιμες για χρηματοδότηση περισσότερες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Αυτές περιλαμβάνουν αγωγούς μεταφοράς υδρογόνου, υπεράκτιων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας για τη σύνδεση αιολικών πάρκων στη θάλασσα με τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας των χωρών και «έξυπνα δίκτυα αερίου» που ενσωματώνουν ηλεκτρισμό και αέρια χαμηλού άνθρακα στο δίκτυο.

Η χρηματοδότηση της ΕΕ βάσει των κανόνων ΔΕΔ-Ε στοχεύει στη μόχλευση των μετρητών από τις εθνικές κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα, για να βοηθήσει στην κινητοποίηση των τεράστιων επενδύσεων που απαιτούνται για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ευρώπης – συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε υποδομές υδρογόνου 65 δισεκατομμυρίων ευρώ αυτή τη δεκαετία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΕ.

Ορισμένοι νομοθέτες και υπερασπιστές της ΕΕ δήλωσαν ότι οι κανόνες απέτυχαν να εμποδίσουν τη χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων, καθώς θα μπορούσαν να υποστηρίξουν αγωγούς μεταφοράς υδρογόνου που παράγεται από φυσικό αέριο σε μια διαδικασία που προκαλεί εκπομπές CO2.

“Αυτό θα εμβαθύνει μόνο το φαινόμενο κλειδώματος του φυσικού αερίου”, δήλωσε ο Esther Bollendorff, συντονιστής πολιτικής για το φυσικό αέριο του Ομίλου Κλιματικής Δράσης, αναφερόμενος σε ανησυχίες ότι η κατασκευή υποδομών με βάση τα ορυκτά καύσιμα θα μπορούσε να «κλειδώσει» τις εκπομπές θέρμανσης του πλανήτη για δεκαετίες.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι τα έργα πρέπει επίσης να αντιμετωπίζουν υποχρεωτικές εκτιμήσεις αειφορίας, αφού ο Διαμεσολαβητής της ΕΕ τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν κατάφερε να αξιολογήσει σωστά τον κίνδυνο για το κλίμα των έργων φυσικού αερίου βάσει των ισχυόντων κανόνων ΤΕΝ-Ε.

Euractiv: EU shifts energy infrastructure funding away from gas, into electricity grids
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων