Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021

Euractiv: Η Ελλάδα επενδύει μεγάλο μέρος των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης σε έργα «πράσινου» και ψηφιακού μετασχηματισμού

Η Ελλάδα σκοπεύει να δαπανήσει περισσότερα από τα μισά από τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ (38 δισεκατομμύρια δολάρια) που θα λάβει από το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έργα πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών της Τετάρτης (25 Νοεμβρίου).

Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ, σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία της ΕΕ για την επόμενη γενιά 750 εκατομμυρίων ευρώ, θα προσφέρει συνολικά 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει στην αποκατάσταση των οικονομικών ζημιών που προκλήθηκαν από την πανδημία.

Η Ελλάδα θα λάβει 19,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισεκατομμύρια σε φτηνά δάνεια τα επόμενα έξι χρόνια, που αντιστοιχούν περίπου στο 16% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της.

Που θα επενδυθούν τα κονδύλια του Ταμείου;

«Είναι μια μοναδική και ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα», δήλωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σε παρουσίαση του σχεδίου ανάκαμψης της χώρας.

Είπε ότι το 58% των επιχορηγήσεων, ή 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ, θα επενδυθεί σε έργα ανανεώσιμης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης νησιών με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας, δίκτυα 5G και υποδομή για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η Ελλάδα, η οποία είδε το ένα τέταρτο της εθνικής της παραγωγής να καταστρέφεται από μια σχεδόν δεκαετία χρηματοπιστωτικής αναταραχής, προέκυψε από την ύφεση το 2017 μόνο που επλήγη από τον κοροναϊό φέτος. Η κυβέρνηση προβλέπει οικονομική συρρίκνωση 10,5% φέτος πριν από την ανάκαμψη 4,8% το 2021.

«Μιλάμε για πολλά κεφάλαια… το σχέδιό μας θα συνδυάσει επενδύσεις με μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Σκυλακάκης. Περίπου 8,1 περισσότερα δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεων της ΕΕ θα δαπανηθούν για τη στήριξη της απασχόλησης, την ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων.

Το σχέδιο σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ανοιχτό σε δημόσια διαβούλευση, θα χρησιμοποιήσει επίσης 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων της ΕΕ για να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές σε χρηματοδότηση έργων για να καταστήσει την ελληνική οικονομία πιο πράσινη και περισσότερο προσανατολισμένη στις εξαγωγές. Ο υπουργός είπε ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο αναμένονται τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του επόμενου έτους.

Euractiv: Greece to spend big part of EU recovery funds on green, digital projects
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων