Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Euractiv: Η Κομισιόν ισχυρίζεται πως η «πράσινη μετάβαση» πρέπει να γίνει τοπικά

Η πράσινη μετάβαση πρέπει να πραγματοποιηθεί σε τοπικό επίπεδο, με τους πολίτες να ασχολούνται με τον ακτιβισμό και την πολιτική για το κλίμα, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την έναρξη του Συμφώνου για το Κλίμα την Τετάρτη (16 Δεκεμβρίου).

Η Επιτροπή εισήγαγε το σύμφωνο για το κλίμα την περασμένη εβδομάδα, δημιουργώντας μια πλατφόρμα για τη σύνδεση ατόμων που εργάζονται για τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό, ώστε να μπορούν να ανταλλάσσουν γνώσεις, να ευαισθητοποιούν για την αλλαγή του κλίματος και να εξουσιοδοτούν τους πολίτες να αναλαμβάνουν δράση.

Το σύμφωνο στοχεύει να δείξει ότι η συμβολή όλων είναι σημαντική, δήλωσε ο Timmermans, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο απάθειας για θέματα κλιματικής αλλαγής.

«Πριν από μερικά χρόνια, ανησυχούσα για τους αρνητές του κλίματος, οι οποίοι είπαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα του κλίματος ή ότι η αύξηση της θερμοκρασίας είναι φυσιολογική. Εξαφανίζονται πολύ γρήγορα επειδή τα στοιχεία γίνονται συντριπτικά ακόμη και για ανθρώπους που είναι πολύ σκεπτικοί », δήλωσε ο Timmermans.

Το σύμφωνο στοχεύει να δείξει ότι η συμβολή όλων είναι σημαντική, δήλωσε ο Timmermans, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο απάθειας για θέματα κλιματικής αλλαγής.
Το σύμφωνο ζητά από τους ανθρώπους να γίνουν πρεσβευτές του κλίματος για να διαδώσουν νέα σχετικά με την κλιματική αλλαγή και δίνει μια φωνή σε ανθρώπους που μπορούν να μοιραστούν ιστορίες επιτυχίας για την καταπολέμηση αυτής της απάθειας.

«Υπάρχει ψυχολογικό κόστος. Οι άνθρωποι αισθάνονται πολύ φόβο, πολύ άγχος, και αυτό τους εμποδίζει να δεχτούν την αλήθεια », δήλωσε η Julia Fiedorczuk, συγγραφέας και λέκτορας στο Ινστιτούτο Ρεπορτάζ της Βαρσοβίας.

«Χρειαζόμαστε πολλές μικρές ιστορίες, που είναι κοντά σε αυτό που πραγματικά βιώνουν οι άνθρωποι, που βρίσκονται κοντά στη γειτονιά τους», πρόσθεσε ο Fiedorczuk σε μια συζήτηση EURACTIV σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής των ανθρώπων στη δράση για το κλίμα.

Κατά την έναρξη του συμφώνου για το κλίμα, νέοι πρεσβευτές μοιράστηκαν τέτοιες ιστορίες. Αυτό περιελάμβανε την Katarina Luhr, Αντιδήμαρχο για το Κλίμα και το Περιβάλλον στη Στοκχόλμη, η οποία στοχεύει να είναι χωρίς ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2040, η Francesca Dandalo, η οποία εργάζεται για την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας στο Παρίσι και τον Martin Helseth, έναν Νορβηγό Ολυμπιακό κωπηλάτη που ευαισθητοποιεί για τη θαλάσσια ρύπανση.

Στην πραγματικότητα, χρειάζονται διαφορετικά μηνύματα για διαφορετικές κοινότητες, διαφορετικά οι άνθρωποι κινδυνεύουν να αισθανθούν αποξενωμένοι, δήλωσαν οι ομιλητές στην εκδήλωση EURACTIV. Για παράδειγμα, η αφήγηση της Ευρώπης ως παγκόσμιου ηγέτη στην πολιτική για το κλίμα δημιουργεί την εντύπωση μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης ότι είναι μια ατζέντα των Βρυξελλών που επιβάλλεται από τη Δυτική Ευρώπη, δήλωσε ο Julian Popov, πρώην υπουργός περιβάλλοντος της Βουλγαρίας.

Όταν δεν αντιμετωπίζονται αυτές οι ανησυχίες, οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να στραφούν κατά της κλιματικής δράσης. Αυτό συνέβη στη Γαλλία με τις διαμαρτυρίες «gilets jaunes» για τις τιμές των καυσίμων και στη Γερμανία με τοπικές αντιρρήσεις για τις χερσαίες στροβίλους και τα ηλεκτροφόρα καλώδια.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ανθρώπους πίσω. Πρέπει να προστατεύσουμε τα ευάλωτα άτομα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι πρόκειται για μια δίκαιη μετάβαση σε μια βιώσιμη κοινωνία », δήλωσε ο Timmermans.

Οι άνθρωποι πρέπει να αλλάξουν τη νοοτροπία τους

Για να επιτύχουν στην πράσινη μετάβαση, οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται μέρος αυτής και να λάβουν μέτρα για να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.

«Πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία», δήλωσε η Clara De La Torre, αναπληρωτής γενική διευθύντρια στο τμήμα κλιματικών υπηρεσιών της Επιτροπής. «Χρειαζόμαστε την αποδοχή του γεγονότος ότι είναι επείγον, αλλά δεν είναι πολύ αργά. Μπορούμε να διορθώσουμε τα πράγματα, λίγα βήματα όπως να κάνουμε περισσότερες δημόσιες συγκοινωνίες, να τρώμε λίγο λιγότερο κρέας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας », είπε στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση EURACTIV.

Στην εκδήλωση, ανακοινώθηκε ότι το σύμφωνο για το κλίμα θα ενταχθεί με το Count Us In, μια εκστρατεία που στοχεύει στην κινητοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για να πραγματοποιήσει συγκεκριμένες αλλαγές για να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και να προωθήσει τη δράση για το κλίμα.

Εάν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι – περίπου διπλάσιο από το μέγεθος του πληθυσμού της ΕΕ – ξεκινούσαν δράσεις και λαμβάνοντας μέτρα για να ζήσουν πιο βιώσιμα, θα μπορούσαν να μειώσουν τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως και 20%, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ για τις εκπομπές.

Ωστόσο, η δράση για το κλίμα πρέπει να υπερβεί τις δεσμεύσεις και να γίνει μια συνήθης δράση που γίνεται ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι άλλοι, δήλωσε ο Τζορτζ Μάρσαλ, ιδρυτικός διευθυντής του Climate Outreach, μια βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση που επικεντρώνεται στη δημόσια συμμετοχή με την κλιματική αλλαγή.

Euractiv: Green transition ‘has to happen locally’, EU Commission says

Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων