Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει μια στρατηγική για την αξιοποίηση των διαφόρων μορφών ενέργειας που μπορούν να παρέχουν οι ωκεανοί και οι θάλασσες, συμπεριλαμβανομένων των ανέμων, των κυμάτων και της παλίρροιας. Αρχικά, η Επιτροπή είχε ως στόχο να δημοσιεύσει τη στρατηγική της στα μέσα Οκτωβρίου, αλλά αυτό έχει πλέον ανατραπεί μέχρι “αργότερα μέσα στο έτος”.
Ωστόσο, ο χάρτης πορείας που συνοδεύει τη δημόσια διαβούλευση της Επιτροπής, η οποία έκλεισε την Πέμπτη (24 Σεπτεμβρίου), αφήνει λίγη αμφιβολία για τις προθέσεις της: το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θέλει να αξιοποιήσει «το τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» στη Βόρεια Θάλασσα, στη Βαλτική Θάλασσα , τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο καθώς και τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Η Γερμανία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, είναι ιδιαίτερα πρόθυμη να αναπτύξει υπεράκτια αιολική ενέργεια, η οποία είναι μακράν ο μεγαλύτερος παράγοντας ανανεώσιμης ενέργειας υπεράκτιας επί του παρόντος. Πέρυσι, το Βερολίνο παρουσίασε σχέδια για να συγκλονίσει τον ακινητοποιημένο τομέα της αιολικής ενέργειας με έναν χάρτη πορείας για την υπεράκτια ανάπτυξη.
Παλίρροια και κύμα
Όμως, ενώ «η μαζική αύξηση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη» είναι κεντρικός στόχος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει επίσης σημαντικό ρόλο για τις «αναδυόμενες τεχνολογίες», συμπεριλαμβανομένων των παλιρροιακών και των κυμάτων. Αυτά είναι καλά νέα για τον τομέα της ενέργειας των ωκεανών, ο οποίος διπλασιάζει τις προσπάθειες για να φέρει τις τεχνολογίες τους πιο κοντά στην εμπορική ωριμότητα μεγάλης κλίμακας.
Οι παλιρροιακές τεχνολογίες – που μοιάζουν πολύ με τις υποβρύχιες ανεμογεννήτριες – θα μπορούσαν να φτάσουν στην εμπορευματοποίηση πρώτα, με κάποιες πιλοτικές εκμεταλλεύσεις να έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
Οι τεχνολογίες κυμάτων αναμένεται να ακολουθήσουν αργότερα, καθώς διάφορα πρωτότυπα δοκιμάζονται και επικυρώνονται σε πραγματικές συνθήκες στη θάλασσα. Αυτά κυμαίνονται από τεχνολογίες που μοιάζουν με σημαντήρες που ακολουθούν την κίνηση των κυμάτων για να τραβήξουν ένα υποβρύχιο σχοινί που παράγει ηλεκτρισμό, έως γιγάντιες πλωτές δομές που χρησιμοποιούν το νερό για να ωθήσουν τον αέρα μέσω ενός στροβίλου που τοποθετείται στην κορυφή.
Ως εκ τούτου, η Ocean Energy Europe καλεί την Επιτροπή να δημιουργήσει μια «ενεργειακή συμμαχία στον ωκεανό» που θα συγκεντρώνει τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Επιτροπή και τη βιομηχανία, όπως και οι συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί για την υποστήριξη τεχνολογιών μπαταριών και υδρογόνου.
Μια τέτοια συμμαχία θα έδινε μέλλον στην αγορά για τους επενδυτές, εξήγησε ο Gruet, κατά προτίμηση υποστηριζόμενος με στόχους εγκατεστημένης χωρητικότητας, τους οποίους προτείνει να τεθούν στα 100 MW έως το 2025. Ο αιολικός τομέας ανησυχεί για το χωροταξικό σχεδιασμό και τους περιορισμούς του δικτύου
Αντίθετα, η υπεράκτια αιολική βιομηχανία δεν ενδιαφέρεται για την εξασφάλιση επενδύσεων. Αντ ‘αυτού, η WindEurope ζητά ευρωπαϊκή δράση στον χωροταξικό σχεδιασμό, ο χώρος διαφωνίας θα πρέπει να διατίθεται σύμφωνα με τις κλιματικές φιλοδοξίες της ηπείρου.
Αλλά το θαλάσσιο έδαφος της Ευρώπης απέχει πολύ από το να είναι άδειο. Εκτός από τα φυσικά οικοσυστήματα που πρέπει να διατηρηθούν, οι ωκεανοί και οι θάλασσες της ηπείρου χρησιμοποιούνται για λόγους άμυνας, ναυτιλίας, αλιείας, ιστιοπλοΐας και τουρισμού, εξηγεί ο οδικός χάρτης της Επιτροπής. Και αυτό απαιτεί προσεκτική εξέταση.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που η WindEurope ελπίζει ότι θα αντιμετωπίσει η στρατηγική είναι αυτό που αποκαλείται «προγραμματισμός δικτύου», το οποίο σχετίζεται με το πού έρχονται τα καλώδια στην προσγείωση και τον τρόπο με τον οποίο διανέμουν την ενέργεια περαιτέρω.
Με εγκατεστημένες ολοένα και μεγαλύτερες χωρητικότητες, ενδέχεται να μην είναι πλέον δυνατή η τροφοδοσία όλης της ενέργειας σε υπάρχοντα σημεία εισόδου στο δίκτυο, εξήγησε. Και αυτή η πρόκληση θα μπορούσε να μετριαστεί μέσω της διεθνούς συνεργασίας.
Τα γερμανικά υπεράκτια αιολικά πάρκα, για παράδειγμα, είναι μερικές φορές πιο κοντά στη Δανία παρά στη Γερμανία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι εναρμονισμένοι κανόνες είναι ακόμη πιο σημαντικοί, πρόσθεσε.
Ο οδικός χάρτης της Επιτροπής προβλέπει καλά νέα για τον υπεράκτιο αιολικό τομέα, αναφέροντας ότι «ο συντονισμένος προγραμματισμός της διασυνοριακής ανάπτυξης υπεράκτιων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και των σημείων προσγείωσης θα είναι απαραίτητος» στην επικείμενη στρατηγική.
Euractiv: EU’s offshore renewable energy strategy taking shape
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής