Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας ενός σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου για το υδρογόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ικανό να προσελκύσει ιδιώτες επενδυτές σε μια ανταγωνιστική και προβλέψιμη αγορά.
Μιλώντας στο συνέδριο “Hydrogen in Our Societies – Building Bridges” την Τετάρτη (7 Απριλίου), αρκετοί πολιτικοί εξέφρασαν το ίδιο σκεπτικό.
«Οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις πρέπει να είναι σύμμαχοι και οι κυβερνήσεις έχουν την ευθύνη να δώσουν τα σωστά μηνύματα, δημιουργώντας το κανονιστικό πλαίσιο και τις προϋποθέσεις για τον ιδιωτικό τομέα να επενδύσει με σταθερότητα και προβλεψιμότητα», δήλωσε ο υπουργός περιβάλλοντος και κλίματος της Πορτογαλίας, João Pedro Matos Fernandes .
Στην ίδια κατεύθυνση, ο ολλανδός υπουργός οικονομικών και πολιτικής για το κλίμα, Bas van’t Wout, τόνισε επίσης τη σημασία της κινητοποίησης των επενδύσεων του δημόσιου τομέα, για την οποία είπε ότι θα είναι ζωτικής σημασίας για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής για το υδρογόνο ως βασικό στοιχείο της η αποξήρανση των τομέων της οικονομίας όπου άλλες εναλλακτικές λύσεις «ενδέχεται να μην είναι βιώσιμες ή πιο ακριβές».
Εν τω μεταξύ, η Elisabeth Winkelmeier-Becker του γερμανικού ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών και Ενέργειας δήλωσε ότι εκτός από το κανονιστικό πλαίσιο, ήταν επίσης ζωτικής σημασίας να προγραμματιστεί η απαραίτητη υποδομή για την παραγωγή και διανομή υδρογόνου (που λαμβάνεται μέσω της ηλεκτρόλυσης του νερού, το οποίο διαχωρίζει το οξυγόνο από υδρογόνο).
Η υπουργός Ενέργειας της Ισπανίας Sara Aagesen Muñoz πρόσθεσε ότι ήρθε η ώρα να επιταχυνθούν οι επενδύσεις και οι πολιτικές αποφάσεις, θέτοντας τα θεμέλια για μια σταθερή επένδυση.
Ο Claude Turmes, υπουργός Ενέργειας και Χωροταξίας του Λουξεμβούργου, επικεντρώθηκε στη διαφάνεια για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδυτών.
«Χρειαζόμαστε ένα διαφανές σύστημα επειδή οι ιδιώτες επενδυτές θα ενδιαφέρονται να προχωρήσουν μόνο εάν υπάρχει διαφάνεια», δήλωσε ο Turmes, τονίζοντας ότι η μείωση του κόστους των ηλεκτρολυτών αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα για το μέλλον του υδρογόνου.