Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Euractiv: Στην κυματική ενέργεια στρέφεται η στρατηγική της Κομισιόν

Ενώ επικεντρώνεται κυρίως στην αιολική ενέργεια, η επερχόμενη υπεράκτια ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιδιώκει επίσης να ενισχύσει άλλες πηγές ενέργειας του ωκεανού όπως το κύμα και η παλίρροια, σύμφωνα με ένα σχέδιο εγγράφου που έφερε στο φως το EURACTIV.

Οι φιλοδοξίες της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ για τις ενέργειες των ωκεανών – κυρίως κυματικές και παλιρροιακές – εκτίθενται σε ένα σχέδιο στρατηγικής της ΕΕ για τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που πρόκειται να δημοσιευθεί την Πέμπτη (19 Νοεμβρίου).

Οι παλίρροιες και τα κύματα είναι πιο προβλέψιμα από τον άνεμο και τον ήλιο. Ως εκ τούτου, οι ενέργειες των ωκεανών θεωρούνται ότι «διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην απανθρακοποίηση των νησιών της ΕΕ» και στη σταθεροποίηση του ηλεκτρικού δικτύου, το οποίο υφίσταται αυξανόμενη πίεση από την αύξηση των μεριδίων μεταβλητής αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Ωστόσο, δεν έχει επικρατήσει καμία τεχνολογία ενέργειας των ωκεανών αυτή τη στιγμή, σημειώνει αξιωματούχος της ΕΕ, λέγοντας ότι «απαιτείται σημαντική μείωση του κόστους για τις τεχνολογίες παλιρροιακής και κυματικής ενέργειας για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους στο ενεργειακό μείγμα».

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Επιτροπή δεν έχει φιλοδοξίες για τα κύματα και την παλίρροια.

Ο στόχος, που διατυπώνεται στο σχέδιο στρατηγικής, είναι να υλοποιηθούν εγκαταστάσεις χωρητικότητας 60 gigawatt (GW) για υπεράκτια αιολική ενέργεια και 1-3 GW για την ενέργεια των ωκεανών έως το 2030, ανοίγοντας το δρόμο για μεγαλύτερη αύξηση στα 300 και 60 GW, αντίστοιχα, έως το 2050.

Στοχεύοντας σε 60 GW ωκεανικής ενέργειας έως το 2050 «σημαίνει μια τεράστια αλλαγή κλίμακας για τον κλάδο σε λιγότερο από 30 χρόνια, με ταχύτητα που δεν έχει καμία ισοδύναμη με άλλες ενεργειακές τεχνολογίες στο παρελθόν», παραδέχεται η Επιτροπή.

Συνολικά, η υπεράκτια ανανεώσιμη χωρητικότητα θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί 25 φορές έως το 2050 για να επιτευχθεί ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας του μπλοκ. Αυτό μεταφράζεται σε μια επένδυση που εκτιμάται σε 789 δισεκατομμύρια ευρώ, επισημαίνει η Επιτροπή, χαρακτηρίζοντας ότι πρόκειται για «έναν πολύ δύσκολο ορίζοντα».

Νέα ώθηση στην Κομισιόν

Η νέα ώθηση της Επιτροπής για το κύμα και το παλιρροϊκό δικαιολογείται από μια μαζική προγραμματισμένη αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που λένε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της ΕΕ για το κλίμα.

Μέχρι το 2030, έως και το 40% της ενέργειας της ΕΕ – και το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας – θα πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκειμένου να επιτευχθούν οι ενημερωμένοι στόχοι της ΕΕ για το κλίμα, σύμφωνα με το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, το οποίο λέει “όλες οι ανανεώσιμες τεχνολογίες πρέπει να επεκτείνουν τη συμβολή τους”.

Το Tidal θεωρείται σήμερα το πιο κοντινό στην εμπορευματοποίηση, ενώ οι περισσότερες τεχνολογίες κυματικής ενέργειας βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της Ε & Α. Επί του παρόντος, υπάρχουν 13 MW κυματικών και παλιρροιακών συσκευών που δοκιμάζονται στα ύδατα της ΕΕ, και αυτές θα συνεχίσουν να έχουν προτεραιότητα πρόσβαση στο δίκτυο, σύμφωνα με το σχέδιο εγγράφου.

Οι συνολικές δαπάνες Ε & Α για την κυματική και την παλιρροιακή ενέργεια ανήλθαν σε 3,84 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρώπη μεταξύ 2007 και 2019, με την πλειονότητα (2,74 δισεκατομμύρια ευρώ) να προέρχεται από ιδιωτικές πηγές.

Αυτή η προσπάθεια είναι πιθανό να διατηρηθεί την επόμενη δεκαετία. «Η αποκλειστική υποστήριξη θα συνεχίσει να παίζει ρόλο για λιγότερο ώριμες υπεράκτιες ανανεώσιμες τεχνολογίες, όπως παλιρροιακή, κυματική και πλωτή υπεράκτια αιολική και ηλιακή ενέργεια, προκειμένου να απομακρυνθεί από την πιλοτική φάση και τη φάση επίδειξης», αναφέρει η Επιτροπή στο σχέδιο εγγράφου πολιτικής.

10 έργα επίδειξης

Για να ενισχύσει την τεχνολογική ηγεσία της Ευρώπης, η Επιτροπή προτίθεται να συνεχίσει τις δαπάνες για έργα έρευνας και ανάπτυξης. Μέχρι το 2025, το στέλεχος της ΕΕ σκοπεύει να ξεκινήσει 10 έργα επίδειξης μεγάλης κλίμακας για τεχνολογίες ωκεανικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, συνδυάζοντας χρηματοδότηση από την ΕΕ και την ιδιωτική.

Τα 10 έργα επίδειξης χαιρετίστηκαν ως «μια μεγάλη ιδέα» από τη βιομηχανία, η οποία αναφέρει ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως «ευρωπαϊκή« εμβληματική »πρωτοβουλία» για το συντονισμό των εθνικών κυβερνήσεων, των περιφερειακών αρχών, της βιομηχανίας και των ιδιωτικών επενδυτών πίσω από έναν σαφή στόχο.

Ωστόσο, τα επενδυτικά προγράμματα για τα 10 έργα δεν αναμένεται να οριστικοποιηθούν πριν από το 2025, «μια χαμένη ευκαιρία» σύμφωνα με την Ocean Energy Europe, μια ομάδα λόμπι της βιομηχανίας.

Οι προκλήσεις

Μία από τις μεγάλες προκλήσεις, σύμφωνα με τον κλάδο, θα είναι ο συντονισμός διαφόρων επιπέδων κυβερνήσεων και βιομηχανίας για την επιτυχία των 10 έργων επίδειξης.

Για να εξασφαλιστεί στενός συντονισμός, η Ocean Energy Europe ζητά πιο τακτική υποβολή εκθέσεων στους υπουργούς ενέργειας της ΕΕ σχετικά με το θέμα.

«Το ενδιαφέρον για τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν ήταν ποτέ υψηλότερο σε εθνικό επίπεδο – η στρατηγική πρέπει να βρει έναν τρόπο να συλλάβει αυτήν την πολιτική δυναμική και να διατηρήσει τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές στο επίκεντρο των πολιτικών», δήλωσε ο Cagney.

“Οι εθνικοί υπουργοί έχουν δείξει ότι επί του παρόντος είναι πολύ κίνητρα από το θέμα – το να κλειδώσεις αυτό το ενδιαφέρον με τις σωστές ρυθμίσεις υποβολής εκθέσεων σημαίνει ότι θα είναι πολύ πιο εύκολο να πάρεις μεγάλες αποφάσεις”, πρόσθεσε.

Euractiv: EU aims for “massive change scale” on tidal, wave energy

Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων