Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Ευρω-υποκρισία για τα κοινοτικά κονδύλια

Το θέμα είναι σοβαρό και το έθεσε με παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλλακάκης, άλλοτε στενός συνεργάτης της Ντόρας και τώρα έχει μετακομίσει στη Δράση, αναφορικά με τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων. Σε όλη την Ευρώπη, η διαχείριση που γίνεται δεν είναι αυτή που πρέπει και δεν φέρνει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Η υποκρισία λοιπόν συνεχίζεται. Ενώ επί 18 χρόνια το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο κάνει αρνητική εισήγηση για τον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια, κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή επιτροπή ζητάει από το ευρωκοινοβούλιο να την απαλλάξει από τις ευθύνες της για τη διαχείριση του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε: «Το ευρωκοινοβούλιο είναι έτοιμο να χορηγήσει στην Επιτροπή απαλλαγή, παρά το γεγονός ότι για ένα ακόμη χρόνο δεν έχουμε αντίστοιχη εισήγηση από πλευράς Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, μια και εδώ και 18 χρόνια έχουμε, όπως ξέρετε, negative statement of assurance. Δεν διαφωνώ με τη θέση αυτή. Στη σημερινή ευρωπαϊκή κρίση, δεν είναι ώρα να προσθέσουμε ένα ακόμη πρόβλημα. Όμως κατά τη γνώμη μου, η απαλλαγή αυτή δίδεται παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ικανοποιητική προστασία των συμφερόντων της Ένωσης, ούτε αποτελεσματική χρήση των πόρων, σε πάρα πολλές περιπτώσεις, όπως προκύπτει και από τα πρώτα στοιχεία των ειδικών εκθέσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αφορούν την αποτελεσματικότητα στη χρήση των κονδυλίων και άρχισαν αφού τέθηκε σε ισχύ η συνθήκη της Λισαβόνας».

Σε μια συγκυρία που η δραστική βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών πόρων είναι κλειδί για τη συνέχιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όπως είπε ο ευρωβουλευτής, πρέπει να γίνει μεγαλύτερος έλεγχος στη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και να σταματήσει η νοοτροπία της αγνόησης του προβλήματος, που παρατηρείται ακόμη και από τους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Υπογράμμισε επίσης ότι «η δημοσιονομική και νομισματική ένωση, δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο με 1% του ΑΕΠ ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, όμως για να αλλάξει αυτό, θα πρέπει ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αξιοποιηθεί πραγματικά και πολύ αποτελεσματικότερα, από ότι σήμερα».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων