Στο φως της δημοσιότητας έδωσε πριν από λίγες μέρες η τράπεζα Eurobank την στρατηγική της για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε δυο βασικούς άξονες στηρίζεται η στρατηγική της Eurobank, αφενός για να αναπτυχθούν εκ νέου οι εργασίες και αφετέρου να εξυγιανθεί το δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας. Εν ολίγοις, η Τράπεζα θα είναι σκληρή στους στρατηγικά κακοπληρωτές και απολύτως συνεργάσιμη στις επιχειρήσεις με ανάπτυξη.
Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Πιο συγκεκριμένα, η τράπεζα, έχει εκπονήσει ένα ξεκάθαρο σχέδιο το οποίο θα την βοηθήσει να αντικαταστήσει τα “κόκκινα” δάνεια με εξυπηρετούμενα και υγιή χαρτοφυλάκια που θα στηρίζονται στην ανάπτυξη των εταιρειών και, φυσικά, σε ταμειακές ροές.
Στο σκέλος της επίτευξης των στόχων – για τα κόκκινα δάνεια- που έχουν κατατεθεί προς τον ευρωπαϊκό επόπτη SSM , σύμφωνα με πληροφορίες η στρατηγική και το “μείγμα” θα είναι η εξής:
- το 30% θα προέλθει από την οργανική διαχείριση των δανείων, δηλαδή ρυθμίσεις ή πληρωμές.
- το 15-20% θα προέλθει από τις ρευστοποιήσεις ακινήτων ή ενεχύρων.
- το 45-50% θα προκύψει από διαγραφές και πωλήσεις χαρτοφυλακίων δανείων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τους επόμενους μήνες, η Eurobank, θα προχωρήσει σε μια πώληση “κόκκινων” δανείων, ύψους 12-13 δισ. ευρώ, καθώς θα προσκληθούν διεθνείς επενδυτές για να τα αγοράσουν ύστερα από due delligence. To ποσό της απόδοσης που θα προσφερθεί δεν έχει γίνει γνωστό, ωστόσο η Eurobank έχει δώσει πρόσφατα δείγμα σε πώληση δανείου, όπου σε αντίθεση με άλλες τράπεζες αποδέχθηκε ορθολογικά τα λάθη του παρελθόντος.
Πλειστηριασμοί ακινήτων άνω των 200-300 χιλ. ευρώ
Τους επόμενους μήνες στην Eurobank, αλλά και στις υπόλοιπες τράπεζες θα ξεκινήσουν πλειστηριασμοί ακινήτων, ( φυσικοί ή ηλεκτρονικοί ) ύψους άνω των 200-300 χιλ. ευρώ. Επίσης σ αυτή την κατηγορία των ρευστοποιήσεων εντάσσονται και οι ρευστοποιήσεις ενεχύρων από τους λεγόμενους “στρατηγικά κακοπληρωτές”, οι οποίοι υπολογίζονται στο 20-25% για τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια.
Πρόκειται για δανειολήπτες, οι οποίοι αποδεδειγμένα, όχι μόνο δεν συνεργάζονται με τις τράπεζες, αλλά αντιμετωπίζουν προκλητικά τις τράπεζες και φυσικά όλους τους φορολογούμενους. “Σημασία δεν έχει η ποσότητα των ακινήτων, αλλά η ποιότητα” όπως επισημαίνουν στελέχη της Eurobank. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται και εταιρείες στις οποίες εφαρμόζεται η ειδική εκκαθάριση δίχως την συναίνεση των βασικών μετόχων ( λ. χ Λεμονής)
Στο α΄ τρίμηνο, η Eurobank, πέτυχε την μεγαλύτερη κερδοφορία μεταξύ των τραπεζών ( 37 εκατ. Ευρώ ) και παράλληλα κατάφερε να υπερβεί τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων που είχε θέσει προς τον Ευρωπαίο επόπτη SSM. Το τμήμα Τραπεζικής επιχειρήσεων, όμως, έχει “χαρτογραφήσει” στην Ελλάδα περισσότερες από 350 επιχειρήσεις με υψηλές ταμειακές ροές και ισχυρή ανάπτυξη.
Στην κατηγορία αυτή έχουν προστεθεί άλλες 350 που επίσης εμφανίζουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Από πλευράς τραπεζών, αυτό το μείγμα των 700 εταιρειών είναι το ιδανικό προκειμένου να αυξηθεί το δανειακό χαρτοφυλάκιο λαμβάνοντας το χαμηλότερο δυνατό ρίσκο.
Τέλος, αυτές οι 350-700 επιχειρήσεις αποτελούν την “αφρόκρεμα” των ελληνικών επιχειρήσεων, στις οποίες θα στηριχθεί και η ανάπτυξη το 2017, ανάπτυξη η οποία υπολογίζεται περί το 2-3% σύμφωνα με την Οικονομική διεύθυνση της τράπεζας ( Πλάτων Μονοκρούσος).