«Είναι όλα σχετικά…» τονίζει η Eurobank Equities σε νέο report της για τη μετοχή του ΟΤΕ, θέτοντας ως τιμή-στόχο τα 15,1 ευρώ, με περιθώριο ανόδου (upside) περίπου 10% από τα τρέχοντα επίπεδα (13,74 ευρώ) και σύσταση «hold».
Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, μετά την υποβάθμιση του προηγούμενου έτους, ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται με απόδοση ταμειακής ροής 8% για το 2024, κάτι που από μόνο του είναι αρκετά ελκυστικό.
Τούτου λεχθέντος, η επενδυτική υπόθεση του ΟΤΕ είναι κάπως πιο διαφοροποιημένη, καθώς:
1) άλλες ομοειδείς εταιρείες στην ΕΕ προσφέρουν παρόμοιες αποδόσεις σε μεγαλύτερη αύξηση των EBITDA, σε συνδυασμό με μείωση της κεφαλαιακής έντασης,
2) άλλες ελληνικές μη χρηματοοικονομικές εταιρείες προσφέρουν πιο ελκυστικές αποδόσεις σε συνδυασμό με ισχυρότερη ανάπτυξη (π.χ. ΟΠΑΠ, Jumbo).
Σε περίπου 4,6x διαμορφώνεται ο δείκτης EV/EBITDA για το 2024, με discount μεγαλύτερο του 20% έναντι άλλων τηλεπικοινωνιακών ομίλων της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον αναλυτή της Eurobank Equities, η μετοχή του ΟΤΕ αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό το κατώτερο προφίλ ανάπτυξης, ενώ φαίνονται επίσης να είναι χαμηλού ρίσκου αυτά τα επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, η χρηματιστηριακή δυσκολεύεται να βρει καταλύτες, πέρα από την πιθανή πώληση της θυγατρικής στη Ρουμανία το 2024.
Ουσιαστικά, το βασικό ζήτημα είναι ο βαθμός κατά τον οποίο μπορεί να υπάρξει σημαντική αύξηση των EBITDA τα επόμενα χρόνια, με την Eurobank Equities να κάνει λόγο για λιγότερο από 2% ετησίως. Ως εκ τούτου, οι αναλυτές περιμένουν ότι η μετοχή θα διαπραγματεύεται σε συγχρονισμό με τη δυναμική των θεμελιωδών μεγεθών όσο προχωρά η χρονιά.
Όσον αφορά το μέρισμα των 450 εκατ. ευρώ για το 2024, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως δεν προκάλεσε ιδιαίτερο ενθουσιασμό, καθώς είναι αυξημένο κατά μόλις 6% σε ετήσια βάση, αν και αντιστοιχούσε σε ένα payout της τάξης του 95%, το οποίο χαρακτηρίζει ως… «γενναιόδωρο;».
Η Eurobank Equities επαναλαμβάνει ότι η πολιτική επιστροφής κεφαλαίων φαίνεται υπερβολικά συντηρητική, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι ο καθαρός δανεισμός (net debt) έχει μειωθεί κατά 131 εκατ. ευρώ την περίοδο 2021-2023. Φαίνεται επίσης ότι η διανομή των πλεονασμάτων των προηγούμενων ετών δεν βρίσκεται προς το παρόν στην ημερήσια διάταξη (αυτό αναφέρθηκε πριν από δύο χρόνια, έστω και χωρίς χρονοδιάγραμμα), με τη διοίκηση του ΟΤΕ να διατηρεί τη θέση της υπομόχλευσης. Ως εκ τούτου, για να δουν οι μέτοχοι υψηλότερες ταμειακές αποδόσεις, θα πρέπει είτε να υπάρξει αύξηση των λειτουργικών ταμειακών ροών, είτε μείωση των επενδύσεων.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι οι επιστροφές κεφαλαίων θα λάβουν ώθηση το 2025 από την φορολογική ελάφρυνση ύψους 100 εκατ. ευρώ λόγω της πιθανής πώλησης της θυγατρικής στη Ρουμανία, αλλά για ένα βιώσιμο step-up πιστεύουμε ότι η κερδοφορία θα πρέπει να σημειώσει σημαντική αύξηση», τονίζει ο αναλυτής.
Τέλος, η χρηματιστηριακή κάνει πρόβλεψη για διανομή μερίσματος 500-520 εκατ. ευρώ (και κατανομή 97-100%) για τη διετία 2025-2026 μετά από τα 470 εκατ. ευρώ το 2024 (κατανομή 95%).
Πηγή newmoney.gr