Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Eurobank: Κάλυψη 60% του book building από την πρώτη μέρα

Πρόσφατα ξεκίνησε η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί σε περίπου ένα μήνα. Τα πρώτα σημάδια είναι πολύ σημαντικά και πολύ θετικά, καθώς παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον από τους επενδυτές. Παράδειγμα του υπάρχοντος ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι ήδη μία από τις τράπεζες και συγκεκριμένα η Eurobank έχει καλύψει το 60% του book building.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στη σχετική ενημέρωση αναφέρθηκε η εκτίμηση ότι το book building θα αναδείξει ελκυστική τιμή για την τράπεζα.

Το γεγονός ότι η τράπεζα αναμένεται να καλύψει από ιδιωτικά κεφάλαια το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, θα έχει πολύ θετική επίπτωση στο πλάνο αναδιάρθρωσης της τράπεζας, αφού όπως ειπώθηκε, θα μπορέσει να κρατήσει όλες τις θυγατρικές της και να μην εξαναγκαστεί σε πωλήσεις.

Αναλύοντας το επενδυτικό της “story” βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, η Eurobank αναφέρθηκε στους πολύ αυστηρούς ελέγχους της ΕΚΤ κατά το πρόσφατο stress test, με τους οποίους ουσιαστικά εξαλείφονται και οι τελευταίοι τυχόν “σκελετοί” στα δάνεια της τράπεζας. Όπως αποκάλυψε το Capital.gr στις 31/10, το αποτέλεσμα του AQR ανά τράπεζα έδειξε τη μικρότερη επιδείνωση στο δανειακό της χαρτοφυλάκιο έχει η Eurobank.

HTML tutorial

Ειδικότερα ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Eurobank προ του AQR ήταν στο 40,4% και ανέβηκε μετά το AQR στο 41,6%, παρουσιάζοντας επιπλέον τη μικρότερη μεταβολή (1,2%) προ και μετά αξιολόγησης από τον SSM μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Για τις υπόλοιπες τράπεζες ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε από 46,5% μέχρι 56,7%. Στην παρουσίαση αναφέρθηκε ότι η τράπεζα έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην κάλυψη από προβλέψεις των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της (NPEs).

Σχετικά με το φλέγον θέμα της διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων, η τράπεζα ενημέρωσε τους αναλυτές και τους θεσμικούς επενδυτές ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με εξειδικευμένους στη διαχείριση δανείων οίκους και πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει τη δημιουργία δύο joint ventures σε συνεργασία με δύο εταιρίες, το ένα για τη διαχείριση καταναλωτικών δανείων και το άλλο για τη διαχείριση επιχειρηματικών. Η τράπεζα διευκρίνισε ότι δεν συζητά πωλήσεις δανείων, αλλά εκτιμά ότι η συνδιαχείριση μπορεί να αποβεί αποτελεσματική και κερδοφόρος. Αναφορικά με νέα δάνεια (πιστωτική επέκταση), η τράπεζα εκτίμησε ότι νέες δανειοδοτήσεις δεν είναι εφικτές μέχρι το 2017.
Για τις καταθέσεις, αναφέρθηκε ότι έχει ολοκληρωθεί ο “κύκλος” της φυγής και σημειώνεται ήδη επιστροφή, κυρίως καταθέσεων επιχειρήσεων. Η τράπεζα εκτιμά ότι στα “στρώματα” παραμένουν καταθέσεις της τάξεως των 40 δισ. ευρώ, οι οποίες θα αργήσουν να επιστρέψουν στο σύνολό τους. Η τράπεζα έκανε λόγο επίσης για μείωση του κόστους καταθέσεων.

Τέλος, διατυπώθηκε η εκτίμηση για σχετική σταθερότητα, όχι όμως ακόμη ανάπτυξη, της ελληνικής Οικονομίας, η οποία θα επιτρέψει επιστροφή της τράπεζας σε κέρδη από το γ΄ τρίμηνο του 2016.

Σημειώνεται ότι την παρουσίαση παρακολούθησαν οι Axia, Barclays, BNP Paribas, Eurobank Equities και Nomura που είναι συνδιοργανωτές (Joint Bookrunners) της προσφοράς προς θεσμικούς επενδυτές και οι Commerzbank, Euroxx Χρηματιστηριακή, Keefe, Bruyette & Woods Limited και Wood & Company θα συμμετέχουν ως συνδιαχειριστές (Co-Lead Managers). Γενικοί Συντονιστές (Joint Global Coordinators) του book building της Eurobank είναι οι BofA Merrill Lynch, HSBC και Mediobanca Banca.

Εν κατακλείδι, είναι πολύ σημαντικό για την Ελληνική οικονομία να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών προκειμένου να μπορέσουν να δώσουν ρευστότητα στην αγορά, η οποία έχει βουλιάξει ιδιαίτερα λόγω της επιβολής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίου. Ένα πρώτο ενθαρρυντικό βήμα είναι ότι παρατηρείται αυτό το ενδιαφέρον για την Eurobank από διάφορους επενδυτές.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων