Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας για ενεργοποίηση της κάρτας του αγρότη

Στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενεργοποίηση της κάρτας του αγρότη προχώρησε η τράπεζα Eurobank. Η Κάρτα του Αγρότη αποτελεί ένα τραπεζικό προϊόν με βάση τα σύγχρονα πρότυπα των τραπεζικών υπηρεσιών, καινοτόμο για την αγροτική οικονομία που στόχο έχει τη χρηματοδότηση του πυρήνα της αγροτικής παραγωγής.

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Όπως επισημαίνει η Eurobank, η Κάρτα έχει σχεδιαστεί για να συμβάλει στην αντιμετώπιση δύο βασικών αναγκών του Έλληνα αγρότη και ειδικότερα της ρευστότητας και του κόστους παραγωγής, καθώς του επιτρέπει, πληρώνοντας μέσω της κάρτας, να μπορεί να διεκδικεί σημαντικές εκπτώσεις.

Βασικά χαρακτηριστικά της Κάρτας του Αγρότη

HTML tutorial

Η Κάρτα του Αγρότη, θα φέρει το λογότυπο του διεθνούς οργανισμού MasterCard Worldwide, θα διαθέτει ανταγωνιστικό επιτόκιο, μαγνητική πίστα, chip και λειτουργικότητα χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας πανελλαδικής ισχύος.

Η διάθεσή της αφορά στους αγρότες (γεωργούς – κτηνοτρόφους) δικαιούχους Βασικής Ενίσχυσης και είναι προαιρετική. Θα διατίθεται μόνο με αίτησή τους στην τράπεζα, στην οποία και θα δηλώνεται ο τηρούμενος σε αυτή καταθετικός λογαριασμός όπου πιστώνεται η Βασική Ενίσχυση, το ποσό της οποίας θα αποτελεί ταυτόχρονα και την “εξασφάλιση” της Τράπεζας για τη χορηγούμενη από αυτή χρηματοδότηση.

Η αίτηση για την «Κάρτα του Αγρότη» θα υποβάλλεται μετά την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης και τον υπολογισμό της Βασικής Ενίσχυσης που δικαιούται ο αγρότης.

Με την κάρτα ο αγρότης θα μπορεί, πριν ακόμα εισπράξει την Βασική Ενίσχυση:

α) Να κάνει αγορές από επιχειρήσεις στις οποίες γίνονται αποδεκτές κάρτες πληρωμών, μέσω POS, που εμπορεύονται προϊόντα για την κάλυψη γεωργικών αναγκών των παραγωγών (αγροεφόδια αναλώσιμα, όπως σπόροι, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, αγροτικό ρεύμα, καύσιμα – ανταλλακτικά – συνεργείο για αγροτικά μηχανήματα).
β) Να εξοφλεί οφειλές σε πιστοποιημένους φορείς υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης.
γ) Να εξοφλεί τρέχουσες οφειλές έναντι ΕΛΓΑ, ΟΓΑ και Δημοσίου, δαπάνες έκδοσης και χρήσης εργοσήμου και το κόστος αίτησης αγροτικών ενισχύσεων.
δ) Να κάνει ανάληψη μετρητών μέχρι ποσοστό 10% του πιστωτικού ορίου του συνδεδεμένου με την κάρτα λογαριασμού.

Το πιστωτικό όριο θα ανέρχεται σε ποσοστό 80% επί της Βασικής Ενίσχυσης που δικαιούται κάθε αγρότης τη συγκεκριμένη χρονιά, θα αφορά στην κάλυψη των ανωτέρω αναγκών του αγρότη και δεν θα μπορούν να ενσωματωθούν σε αυτό οι οποιεσδήποτε άλλες οφειλές του αγρότη προς την τράπεζα.

Δηλώσεις Β. Αποστόλου

Σε δηλώσεις του ο κ. Αποστόλου τόνισε πως η Κάρτα του Αγρότη αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο αγρότης να διαχειριστεί την ίδια την παραγωγική του δραστηριότητα.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, έχει τη δυνατότητα να καλλιεργήσει απρόσκοπτα, να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της αγοράς και να μην δεσμεύεται από το χρόνο καταβολής των ενισχύσεων που δικαιούται.

Δηλώσεις Φ. Καραβία

Από πλευράς Eurobank, ο κ. Καραβίας, σημείωσε πως δίνεται η ευκαιρία σε κάθε Έλληνα αγρότη που δικαιούται κοινοτική ενίσχυση, να αποκτήσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση τη στιγμή που θα τη χρειαστεί.

Πρόσθεσε πως η Κάρτα του Αγρότη, είναι ένα καινοτόμο τραπεζικό προϊόν, που παρέχεται με απλές διαδικασίες, επιτυγχάνει υψηλές διασφαλίσεις και λειτουργεί με αυστηρούς κανόνες διαχείρισης κινδύνων. Παράλληλα, οι αγρότες διευκολύνονται σε μια σειρά αναγκαίων και καθημερινών τραπεζικών συναλλαγών, που με τη χρήση της κάρτας θα μπορούν να διεκπεραιώνουν χωρίς να είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν μετρητά.

Κλείνοντας, με την Κάρτα του Αγρότη, ο Έλληνας αγρότης που δικαιούται την Βασική Ενίσχυση (ενίσχυση που χορηγείται σε γεωργούς/κτηνοτρόφους κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) υπ΄αριθ. 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου 2013), αποκτά πρόσβαση σε χρηματοδότηση για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων συναλλακτικών αναγκών του, μέσω της «προεξόφλησης» μέρους της Βασικής Ενίσχυσης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων