Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Πρόσφατα η Eurobank διεξήγαγε μία έρευνα σχετικά με την Ελληνική οικονομία και την επιρροή που υφίσταται από τα μέτρα του τρίτου μνημονίου, τα οποία ξεκίνησαν να ψηφίζονται πριν από περίπου ένα μήνα. Τα ευρήματα της έρευνας αποδεικνύουν πως η ύφεση λόγων των νέων μέτρων έχει επιστρέψει δριμύτερη αν και σε ότι αφορά το ΑΕΠ η συρρίκνωση του ήταν ηπιότερη από αυτήν που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο.
Αναλυτικότερα, η ελληνική οικονομία εισήλθε εκ νέου σε υφεσιακό μονοπάτι το 3ο τρίμηνο 2015, παρατηρεί η Eurobank, στην εβδομαδιαία ανάλυσή της υπό τον τίτλο «7 ημέρες οικονομία», αν και η συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν ηπιότερη σε σχέση με την τάση – για υψηλότερη ύφεση – που είχε δημιουργηθεί τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με την Eurobank, η υστέρηση του λιανικού εμπορίου ήταν πολύ μεγάλη, καθώς ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο (εποχικά διορθωμένα στοιχεία) σημείωσε ετήσια πτώση -2,65% τον Αύγουστο 2015.
Σε σχέση με την αντίστοιχη μεταβολή του Ιουλίου, -6,03%, καταγράφηκε επιβράδυνση -3,38 ποσοστιαίων μονάδων.
Ο Αύγουστος ήταν ο 3ος συνεχής μήνας στον οποίο καταγράφεται αρνητική ετήσια μεταβολή του δείκτη όγκου στο λιανικό εμπόριο. Η τελευταία φορά που ο εν λόγω δείκτης παρουσίασε παρόμοια, κυρίως ποιοτικά (τρεις συνεχόμενοι μήνες με αρνητική ετήσια μεταβολή), χαρακτηριστικά ήταν το 1ο τρίμηνο 2014.
Το εν λόγω τρίμηνο είναι το τελευταίο μέχρι σήμερα στο οποίο σημειώθηκε ετήσια συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ, -0,51%.
Τα προαναφερθέντα στοιχεία αποτελούν ενδείξεις ότι:
• 1ον η ελληνική οικονομία εισήλθε σε υφεσιακό μονοπάτι το 3ο τρίμηνο 2015.
• 2ον η συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν ηπιότερη σε σχέση με την τάση – για υψηλότερη ύφεση – που είχε δημιουργηθεί τον Ιούλιο.
Η συνεισφορά του κλάδου του λιανικού εμπορίου στο σύνολο της οικονομίας σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας (ΑΠΑ) παρουσίασε σημαντική συρρίκνωση τα τελευταία 13 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα το 2001 συνεισέφερε το 6,71% της συνολικής ΑΠΑ ενώ το 2014 μόλις το 2,95%.
Η συνεισφορά του κλάδου του λιανικού εμπορίου στο σύνολο της οικονομίας σε όρους απασχόλησης παρουσίασε σταθερότητα τα τελευταία 13 χρόνια.
Για παράδειγμα το 2001 το μερίδιο της απασχόλησης – σε όρους ωρών εργασίας – του κλάδου του λιανικού εμπορίου στο σύνολο της οικονομίας ήταν 12,28% και το 2014 ήταν 13,02%. Τα αντίστοιχα μεγέθη σε όρους απασχολούμενων ήταν 11,25% και 11,46%.
Με βάση τα δύο προαναφερθέντα χαρακτηριστικά του κλάδου του λιανικού εμπορίου οδηγούμαστε στο εξής συμπέρασμα: η παραγωγικότητα της εργασίας στον εν λόγω κλάδο εμφάνισε υστέρηση σε σχέση με το σύνολο της οικονομίας τα τελευταία 13 χρόνια.
Δηλαδή ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής της παραγωγικότητας της εργασίας στον κλάδο του λιανικού εμπορίου ήταν μικρότερος από τον αντίστοιχο του συνόλου της οικονομίας.
Εν κατακλείδι, η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώθηκε ξανά μετά την μικρή ανάπαυλα που υπήρξε τον Ιανουάριο του 2015. Η ύφεση είναι ένα φαινόμενο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση με τα ισοδύναμα μέτρα που πρόκειται να προτείνει στους δανειστές. Αυτό είναι και το στοίχημα που θα κρίνει αν η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να κρατά τα ηνία της χώρας ή αν θα εισέλθει η χώρα σε άλλη μία περίοδο πολιτικής αστάθειας.