Η συμφωνία Eurobank – Santander δίνει την ευκαιρία στις ελληνικές και κυπριακές εταιρείες – μέλη του Exportgate.gr – να ενταχθούν στο “Eurobank Trade Club” και μέσω αυτού να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα διεθνές επιχειρηματικό ηλεκτρονικό δίκτυο που αποτελείται στην παρούσα φάση από 16 τράπεζες σε 21 χώρες, ώστε να συνδεθούν σε διεθνές επίπεδο και να επεκτείνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Σημαντικές διεθνείς τράπεζες όπως Nordea & Rabobank συμμετέχουν ήδη στο δίκτυο αυτό , τα οποίο παράλληλα, αναμένεται να επεκταθεί σε περισσότερες από 30 χώρες (μέσα στο 2017), σε συνεργασία με επιπλέον διεθνείς Τράπεζες καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αγορών στόχων όπως Η.Π.Α, Κίνα, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πολωνία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία κ.λπ.
Η Eurobank έχει εξασφαλίσει τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης στο συγκεκριμένο δίκτυο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο. Όπως επισημαίνεται από την τράπεζα, με τη νέα προσφερόμενη λειτουργικότητα, το Exportgate.gr διευρύνει την δραστηριότητα του και αναδεικνύεται σε χρήσιμο εργαλείο για τις Ελληνικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για εισαγωγές αγαθών από σημαντικές αγορές του κόσμου.
Μέσω του νέου “Eurobank Trade Club” ελληνικές επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε 11.000 εταιρείες / πελάτες διεθνών τραπεζών, ενώ τα επόμενα 3 χρόνια ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τις 50.000 και να καλύψει σχεδόν το σύνολο των σημαντικότερων αγορών της υφηλίου.
Διεθνείς συμφωνίες για τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας
Όπως τονίστηκε στη διάρκεια του φόρουμ που έγινε στο πλαίσιο του Go in Crete η Eurobank συνεχίζει διαχρονικά τη στρατηγική της για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων και δράσεων ως εναλλακτική πηγή άντλησης κεφαλαίου για τους πελάτες της και στηρίζει ενεργά τους εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες και διοχετεύοντας κεφάλαια για τη χρηματοδότηση εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, προχώρησε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD – Euro50εκ.) και το IFC (Euro100εκ.), μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας εξασφαλίζοντας πιστωτικές γραμμές Euro150 εκατ. για τη στήριξη του διεθνούς εμπορίου, ενώ προχώρησε σε συμφωνία με την ΕΤΕπ (Euro140εκ.) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) συνολικού ύψους Euro230 εκατ. (COSME Euro130m & InnovFin Euro100m) για τη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Επιπλέον το CB, στηρίζοντας ενεργά τις ελληνικές μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (IfG), χορήγησε την τελευταία διετία νέες πιστωτικές γραμμές συνολικού ύψους Euro327 εκατ. σε περισσότερες από 2.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Σε επιχειρήσεις με εξωστρεφή προσανατολισμό το διάστημα από τις αρχές του 2010 έως και τον Φεβρουάριο 2017 είχαν δοθεί με κάποια μορφή χρηματοδότησης περισσότερα από Euro2.8 δις ενώ το προηγούμενο έτος οι νέες χρηματοδοτήσεις στις εν λόγω επιχειρήσεις ανήλθαν περίπου στα Euro699 εκατ . Επίσης υποστηρίζοντας ενεργά το πρόγραμμα ΟΑΕΠ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ χρηματοδοτήθηκαν περισσότερα από 4.500 τιμολόγια εξαγωγών.
Το Exportgate
Το Exportgate, όπως επισημάνθηκε, είναι η πιο ολοκληρωμένη ελληνική ηλεκτρονική πύλη, που προωθεί την επιχειρηματική δικτύωση ελληνικών και κυπριακών εταιριών σε παγκόσμιο επίπεδο και η οποία έχει αναπτυχθεί από τη Eurobank σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και τους τρεις μεγαλύτερους εξαγωγικούς φορείς, ΠΣΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΚ.
Στο Exportgate συμμετέχουν πάνω από 1.500 ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, καλύπτοντας όλους τους δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους της χώρας. Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη Διεθνούς Εμπορίου του Exportgate παρέχει στα μέλη του πρόσβαση σε εμπορικές και κλαδικές πηγές και πληροφορίες για πάνω από 180 χώρες. Περισσότεροι από 1 εκ. επισκέπτες από 110 χώρες έχουν επισκεφτεί τις σελίδες του. Υποστηρίζεται από το σύνολο των Διεθνών Επιμελητηρίων, και συμμετέχουν πάνω από 30 Διεθνείς φορείς, Πρεσβείες και Οργανισμοί.
Το Exportgate ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάρτιο 2013, και σε μόλις 4 χρόνια λειτουργίας ήδη κατατάσσεται μεταξύ των πιο αναγνωρίσιμων διεθνώς, με την πλειοψηφία των επισκεπτών, να προέρχονται από χώρες εκτός της Ελλάδας και ιδιαίτερα από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τις Η.Π.Α., τον Καναδά και τη Ρωσία.
Από τον Ιανουάριο 2016 τα μέλη του Exportgate μπορούν να διερευνήσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες έχοντας πρόσβαση σε πάνω από 1 εκατομμύριο προσκλήσεις ενδιαφέροντος που δημοσιεύονται ετησίως από πλήθος χωρών παγκοσμίως. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να ανατρέξουν σε βάσεις δεδομένων με στοιχεία για 150.000 εισαγωγείς από 27 χώρες, αλλά και να αποκτήσουν πρόσβαση σε σημαντικές οικονομικές αναλύσεις για πάνω από 200 εκατομμύρια εταιρείες.