Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Πρόσφατα δόθηκε στην δημοσιότητα η εβδομαδιαία μελέτη της τράπεζας σχετικά με την ελληνική οικονομία. Τα ευρήματα της έρευνας αναφέρουν ότι μετά από τη «μεγάλη ύφεση» της περιόδου 2007-2013 (σωρευτική απώλεια του ΑΕΠ -26,49%) ακολούθησαν 24 μήνες στους οποίους η εγχώρια παραγωγή αυξήθηκε μόλις 0,42% και ότι βασικό στοιχείο για να βελτιωθεί το κλίμα είναι η επιτυχής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Αναλυτικότερα, η ελληνική οικονομία εισήλθε σε ένα μονοπάτι στασιμότητας τα δυο τελευταία χρόνια, σημειώνει η Eurobank στην εβδομαδιαία ανάλυσή της «Επτά ημέρες οικονομίας». Μετά από τη «μεγάλη ύφεση» της περιόδου 2007-2013 (σωρευτική απώλεια του ΑΕΠ -26,49%) ακολούθησαν 24 μήνες στους οποίους η εγχώρια παραγωγή αυξήθηκε μόλις 0,42%.
Το κόστος ευκαιρίας που πηγάζει από τη στασιμότητα της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή η απώλεια παραγωγής, εισοδήματος, απασχόλησης, φυσικού και ανθρώπινου κεφαλαίου, κοινωνικών παροχών και δημοσίων έργων κ.ά., δεν είναι διόλου ασήμαντο αν αναλογιστούμε πως οι σύγχρονες οικονομίες της αγοράς δύναται να μεγεθύνονται υπό φυσιολογικές συνθήκες με ρυθμούς της τάξης του 1,8% και 2,0%.
Όταν αναφερόμαστε σε θέματα οικονομικής μεγέθυνσης, η σωστή σύγκριση για την απόδοση μιας οικονομίας δεν είναι με το που βρισκόταν στο παρελθόν αλλά με το που θα μπορούσε να είναι στο παρόν.
Με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η στασιμότητα – ύφεση να συνεχιστεί το 2016 (π.χ. το ΙΟΒΕ, η ΕΕ και το ΔΤΝ προβλέπουν ύφεση της τάξης του -1%, -0,7% και -0,6% αντίστοιχα) το κόστος ευκαιρίας για την ελληνική οικονομία μεγεθύνεται.
Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του 3ου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής αποτελεί το πρώτο βήμα έτσι ώστε να βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα, να μειωθεί η αβεβαιότητα και να μην υπάρξει πρόβλημα στις χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου. Ωστόσο, αυτά είναι στοιχεία που αφορούν τη βραχυχρόνια περίοδο.
Υπό το πρίσμα της μακροχρόνιας περιόδου (δηλαδή αν ο προγραμματισμός που κάνουμε δεν είναι «μυωπικός») η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μονοπάτι οικονομικής μεγέθυνσης που θα ακολουθήσει η ελληνική οικονομία στο μέλλον.
Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, ένας σημαντικός παράγοντας που δύναται να οδηγήσει μια οικονομία σε ένα υψηλότερο μονοπάτι οικονομικής μεγέθυνσης είναι η βελτίωση της ποιότητας των θεσμών της (π.χ. μείωση της γραφειοκρατίας, εξάλειψη της διαφθοράς, θέματα δικαιοσύνης κ.α.).
Βάσει δημοσιευμένων στοιχείων που αφορούν τους πρώτους μήνες του 2016, η στασιμότητα της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να συνεχιστεί το 1ο τρίμηνο 2016:
1) ενισχύθηκε ο αποπληθωρισμός το Μάρτιο 2016,
2) το ποσοστό ανεργίας κατέγραψε μηνιαία αύξηση τον Ιανουάριο 2016 (στο 24,45% από 24,26% το Δεκέμβριο 2015),
3) σύμφωνα με τα στοιχεία εμπορευματικών συναλλαγών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. οι εξαγωγές σημείωσαν ετήσια πτώση -6,95% (-€142,33 εκατ.) το Φεβρουάριο 2016. Το αντίστοιχο μέγεθος για τις εισαγωγές ήταν +1,86% (+€64,95 εκατ.),
4) ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής συρρικνώθηκε σε ετήσια βάση -3,17% το Φεβρουάριο 2016,
5) Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών PMI έκλεισε στις 49,0 μονάδες δείκτη (ΜΔ) το Μάρτιο 2016 υποδηλώνοντας ύφεση στο μεταποιητικό τομέα στην Ελλάδα και
6) ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο σημείωσε ετήσια μεταβολή -2,19% τον Ιανουάριο 2016.
Εν κατακλείδι, όπως αναφέρει και η μελέτη της Eurobank είναι πολύ σημαντικό να γίνει ορθή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει η Κυβέρνηση με τους δανειστές, αλλά και να γίνει μία στάθμιση μεταξύ του κόστους και του οφέλους και μια προσπάθεια για ελάφρυνση του φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο αναμένεται να εισαχθεί στην Βουλή.