Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Follow@Nakos_Ioannis
Με ανοιχτά θέματα αναμένεται να προσέλθει η Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελέιο της κυβέρνησης στην αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας.
Ειδικότερα τα ζητήματα τα οποία μέχρι στιγμής φαίνεται πως πονοκεφαλιάζουν την κυβέρνηση είναι αφενός η παταγώδης επενδυτική αποτυχία όσον αφορά την επένδυση της Εldorado, και αφετέρου τα διαχρονικά αγκάθια που αφορούν την υπόθεση δίωξης του κ.Ανδρέα Γεωργίου, τις καθυστερήσεις στις συντάξεις, την χαμηλή κινητικότητα στις αποκρατικοποιήσεις και φυσικά το επίμαχο και καυτό ζήτημα των κόκκινων δανείων.
Όπως ανέφερα και σε άρθρο μου κατά την διάρκεια της εβδομάδας, ήδη από την Δευτέρα έχουν έρθει στην Αθήνα τα τεχνικά-τεχνοκρατικά κλιμάκια της Τρόικας, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για ένα πιο συνολικό review το οποίο θα αξιολογηθεί πρωτίστως από τους επικεφαλής των Θεσμών στα μέσα του επόμενου μήνα.
Ειδικότερα με την εικόνα που υπάρχει μέχρι και σήμερα,συνολικά για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης απαιτούνται να κλείσουν 95 προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος του χρόνου, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βρει την κυβέρνηση σε λίθαργο ή και ακόμη σε σκόπιμη καθυστέρηση.
Από την άλλη πλευρά, στα οικονομικά ζητήματα όσο αφορά το δημοσιονομικό σκέλος της χώρας μας, μεγάλη ανησυχία υπάρχει από κυβερνητικού παράγοντες, για τα στοιχεία τα οποία θα εκδώσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και που εκεί θα αποδεικνύεται που,πόσα και πότε δώθηκαν χρήματα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Και στέκομαι σε αυτό διότι απομένου και ακόμη 800 εκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν έχουν αντληθεί από την δεύτερη αξιολόγηση για αυτόν τον σκοπό.
Τέλος όπως μαθαίνω αγωνία υπάρχει και για ένα άλλο ζήτημα το οποίο αποτελεί γρίφο για την κυβέρνηση, και αυτό δεν είναι άλλο από το έντονο κυβερνητικό ενδιαφέρον για το αν θα τεθεί από τους δανειστές θέμα δημοσιονομικού κενού για το 2018, δεδομένου του γεγονότος πως το πρωτογενές πλεόνασμα κατά το ίδιο έτος θα πρέπει να φτάσει στο 3,5% του ΑΕΠ.
Υ.Γ. Σε όλα αυτά ας συμπεριλάβει κάποιος και την αινιγματική στάση του Δ.Ν.Τ., θα μας απασχολήσει στο μέλλον τα όσα θα διαρρέονται σιγά σιγά.