Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Σχετικά θετικό ήταν το κλίμα για την ελληνική αντιπροσωπεία κατά την διάρκεια του χθεσινού Eurogroup, καθώς, όπως επιβεβαιώθηκε, οι διεργασίες στο παρασκήνιο και η προθυμία της κυβέρνησης να τα «δώσει όλα» αποτέλεσαν σημαντικούς παράγοντες στο να δημιουργηθεί ένα κλίμα ευφορίας και συνεννόησης μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής αντιπροσωπείας.
Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην χθεσινή συνεδρίαση έπαιξε και η βούληση των δανειστών να χαράξουν έναν «δρόμο προς την ελάφρυνση του χρέους». Τώρα κατά πόσο αυτή η διάθεση θα αποτελέσει σταθμό για την πορεία της διαπραγμάτευσης θα φανεί από τους εξής δύο παράγοντες:
Αφενός, την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει στο ελληνικό νομοθετικό σύστημα αυτά που η ίδια έχει προτείνει και, αφετέρου, το πολιτικό τοπίο που θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες στην ελληνική πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα, καθώς τότε είναι που πραγματικά θα έχει αρχίσει η ελληνική κοινωνία να αντιλαμβάνεται στο «πετσί» της και στη τσέπη της τα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Παράλληλα και για να επιστρέψουμε στην χθεσινή συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αξίζει να τονισθούν με ιδιαίτερη μνεία δυο ποκύ σημαντικά πραγματα που τέθηκαν επί τάπητος· τα σενάρια για την πορεία του χρέους και τα μέτρα που χαράχθηκαν προς την πορεία αυτή.
Τα σενάρια για το χρέος
Πονοκέφαλος αυτήν τη στιγμή για τους δανειστές, καθώς παραμένει ακόμη σε επίπεδο υποσχέσεων, αφού πρώτα υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα εκ μέρους της κυβέρνησης.
Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ είναι 182,9%, με τις προβλέψεις να κυμαίνονται σε αρνητικά επίπεδα για το μέλλον. Τα κυριότερα σημεία της προτάσης των δανειστών όσον αφορά το χρέος κατηγοριοποιούνται ως εξής:
Α) το κυριότερο σενάριο το οποίο λογίζεται και ως βασικό θέλει το ποσοστό του ΑΕΠ από 182,9% που βρίσκεται σήμερα να φτάνει έως 104,9% το 2060,
Β) το δεύτερο ενδεχόμενο θέλει, αντίστοιχα, το ποσοστό να κυμαίνεται έως το 2060 στο 183,8%,
Γ) ενώ ένα ακόμη σενάριο τοποθετεί το χρέος στο 258,3% στο 2060,
Δ) τέλος, ένα αρκετά φιλόδοξο σενάριο τοποθετεί το χρέος κατά την χρονική περίοδο του 2060 κοντά στο 62,6%.
Τι προτείνουν οι Θεσμοί
Τα μέτρα τα οποία συζητήθηκαν και αποφασίσθηκαν με την σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης τα εξής:
Η επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης των δανείων κατά 5 έτη,
Η θέσπιση ανώτατου ορίου αποπληρωμής των δανείων αυτών στο ορίου του 1% έως το 2050,
Η θέσπιση πλαφόν στο ύψος του επιτοκίου που για τα δάνεια του EFSF, ίσο με 2% έως το 2050. Το υπερβάλλον επιτόκιο θα καταβληθεί μετά το 2050 σε ισόποσες δόσεις,
Την επιστροφή των κερδών του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων που ανέρχονται σε 8 δις,
Την εκπλήρωση των δανείων του ΔΝΤ, μόνο εφόσον υπάρχουν αδιάθετα κεφαλαία από το τρίτο μνημόνιο που έχει υπογράψει η ελλαδα με τον ESM.
Εν κατακλείδι, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να επιβεβαιωθούν και στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης που θα λάνει χώρα στις 24 Μαΐου και αναμένεται και αυτή με τη σειρά της ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς ας μην ξεχνάμε ότι οι Ευρωπαίοι ξεμπερδεύουν γρήγορα με το ζήτημα της Ελλάδας, καθώς μετέπειτα ακολουθεί το εξαιρετικής σημασίας δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου και οι εκλογές στην Ισπανία.
Πάντως, όλα θα λυθούν ανάλογα με την στάση που θα επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση και με την διάθεση που θα έχει στο να εφαρμόσει όσα συμφωνήθηκαν, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση, να κλείσει η περίφημη αξιολόγηση και να μπούμε στην πορεία για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.