Έπειτα από ένα μαραθώνιο Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, κατέληξαν τα ξημερώματα της Παρασκευής, σε μια συμφωνία για το θέμα του ελληνικού χρέους. Η συμφωνία προβλέπει επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων του EFSF κατά 10 χρόνια, 10 χρόνια παράταση στο “πάγωμα” πληρωμών και εκταμίευση δόσης ύψους 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,3 δισ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ.
Στις δηλώσεις τους, σε πανηγυρικούς μάλιστα τόνους, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χαιρέτισαν την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων της τελευταίας αξιολόγησης και έτσι του προγράμματος, ενώ έκαναν αναφορές και στο θέμα της μεταμνημονιακής εποπτείας με τον Πιερ Μοσκοβισί να σημειώνει ότι οι αξιολογήσεις δεν θα είναι όμοιες με αυτές που γίνονται στο πλαίσιο ενός προγράμματος και τον κ. Ρέγκλινγκ να τονίζει πως η εποπτεία θα είναι πιο στενή από άλλες χώρες που εξήλθαν από προγράμματα.
Στην δική της τοποθέτηση, η κ. Λαγκάρντ εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τα μέτρα για το ελληνικό χρέος όσον αφορά τον μεσοπρόθεσμα ορίζοντα, εξέφρασε ωστόσο επιφυλάξεις για τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Σεντένο: Θα θυμόμαστε το σημερινό Eurogroup
“Ηταν ένα eurogroup που θα το θυμόμαστε. Επιβεβαιώσαμε ότι εκπληρώθηκαν τα προαπαιτούμενα και έτσι η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμα του ΕSM. Δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα. Η Ελλάδα υιοθέτησε συνολικά 450 δράσεις σε αυτό το πρόγραμμα” σημείωσε, στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. Και πρόσθεσε:
“Η ανάλυση βιωσιμότητας έδειξε ότι η Ελλάδα χρειαζόταν περαιτέρω ελάφρυνση. Εχουμε εκδώσει μια δήλωση με τις λεπτομέρειες. Πρώτον, το τέλος του προγράμματος επιφέρει κάποιες ευθύνες, η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό το ονομάζουμε ιδιοκτησία και αποτελεί προϋπόθεση ώστε η Ελλαδα να συνεχίσει να είναι στα πόδια της. Δεύτερον, πακέτο του χρέους. Περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα όπως 10 χρονια επιμήκυνση, 10 χρόνια περίοδο χάριτος. Τα μέτρα αυτά θα επιτρέψουν την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Τρίτον, οι θεσμοί θα παρακολουθούν μέσα από την ενισχυμένη επιτήρηση. Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει σε αυτή την αποστολή ενεργά. Τέταρτον, αποφασίστηκε η εκταμίσευση δόσης 15 δισ. Έτσι, η Ελλάδα θα φύγει από το πρόγραμμα με ένα μαξιλάρι 24.1 δισ. ευρώ. για τους επόμενους 22 μήνες. Με όλα αυτά τα μέτρα μπορούμε να πούμε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο”.
Moσκοβισί: Είναι μια ιστορική στιγμή
“Είναι μια ιστορική στιγμή. Η ελληνική κρίση τελειώνει σήμερα στο Λουξεμβούργο. Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα μετά από 8 χρόνια θυσιών. Αλλά και για την ευρωζώνη γιατί η ακεραιότητά μας απειλήθηκε. Αλλά τα καταφέραμε. Πρέπει να θυμόμαστε ότι αποφύγαμε το 2012 και το 2015 ένα Grexit” σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε: “Υπάρχει λοιπόν μια ικανοποίηση. Εγιναν προσπάθειες που ήταν αναγκαίες και μεγάλες θυσίες”.
Ρέγκλινγκ: Είχαμε δραματικές νύχτες
“Είχαμε δραματικές νύχτες με την Ελλάδα, το 2010, το 2012 και το 2015, όταν η Ελλάδα ήταν πραγματικά κοντά στο να εγκαταλείψει την νομισματική ένωση. Θέλω να συγχαρώ την Ελλάδα για την ολοκλήρωση του προγράμματος” τόνισε ο επικεφαλής του ESM. Όπως ξεκαθάρισε η μεταμνημονιακή εποπτεία θα είναι στενότερη από τις άλλες χώρες που εξήλθαν από προγράμματα, τόσο λόγω της μεγαλύτερης ελάφρυνσης χρέους όσο και λόγω της μεγαλύτερου ποσού χρημάτων που δόθηκαν στην Ελλάδα.
Λαγκάρντ: Επιφυλάξεις για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα
“Νιώθουμε αυτή τη στιγμή μεγαλη συγκίνηση. Είναι σημαντικό που γυρίζουμε σελίδα όλοι μαζί. Αυτό που θέλουμε στο ΔΝΤ είναι να οδηγήσουμε την Ελλάδα και τους εταίρους στην ολοκληρωση της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης. Τα προσθετα μέτρα ελάφρυνσης χρέους μειώνουν τους κινδύνους για την Ελλαδα και βελτιώνουν τις προοπτικές χρέους της Ελλάδας” ανάεφερε από τη μεριά της η επικεφαλής του ΔΝΤ. “Υπογραμμίζουμε τη δέσμευση της Ελλάδας και των εταίρων να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους και να λάβουν νέα μέτρα ελάφρυνσης εφόσον κριθεί αναγκαίο. Το ΔΝΤ θα εξετάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικου χρέους κατά τη διάρκεια της επόμενης ανάλυσης του άρθρου 4 την επόμενη εβδομάδα από κοινου με την Ελλάδα. Το ΔΝΤ θα παραμείνει 100% δεσμευμένο ως προς την προσπάθεια να ανακάμψει η Ελλάδα. Η δεσμευση του ΔΝΤ συμπεριλαμβάνει τη μεταμνημονιακή εποπτεία όπως στην Κυπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία” ανέφερε.
“Εχουμε εμπιστοσύνη ότι μεσοπρόθεσμα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα επανέλθει στις αγορές. Είμαστε άνετα με αυτά. Στο μακροπρόθεσμο έχουμε επιφυλάξεις. Σημειώνουμε τη δέσμευση που έχει αναλάβει και έχει επιδείξει στο παρελθόν το Eurogroup ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα” ανέφερε η κ. Λαγκάρντ.
Δηλώσεις Ντράγκι και Γιούνκερ
Την απόφαση του Eurogroup χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Κομισιόν καθώς και ο επικεφαλής της ΕΚΤ.
“Η συμφωνία του Eurogroup ανοίγει δρόμο για επιτυχή ολοκλήρωση προγράμματος και ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα. Θα αγωνίζομαι πάντα για να είναι η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για τη δύναμη και την ευρωπαϊκή δέσμευσή του. Οι προσπάθειές του δεν ήταν μάταιες” ανέφερε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
“Καλωσορίζουμε την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων που ανοίγουν το δρόμο για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Πιστεύουμε ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα. Κλειδί αποτελεί να μείνει η Ελλάδα στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της δέουσας οικονομικής πολιτικής. Καλωσορίζουμε την ετοιμότητα του Eurogroup να εξετάσει περαιτέρω μέτρα για το χρέος μακροπρόθεσμα στην περίπτωση που υπάρξουν αντίθετες οικονομικές εξελίξεις” ανέφερε στη δήλωσή του ο Μάριο Ντράγκι.
Τι προηγήθηκε
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά διπλωμάτες που μίλησαν στους Financial Times, η συμφωνία αποτελεί έναν λεπτό συμβιβασμό ανάμεσα στις πολιτικές εντάσεις σε χώρες όπως η Γερμανία και στην ρεαλιστική ανάγκη η Ελλάδα να μπορεί να είναι οικονομικά ικανή να σταθεί στα πόδια της τις επόμενες δεκαετίες.
Όπως αναφέρουν οι FT, οι αρχικές ελπίδες για ταχεία επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup εξανεμίστηκαν νωρίτερα, όταν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ξεκαθάρισε ότι το Βερολίνο θα δεχόταν μια μεγάλη επέκταση των ωριμάνσεων μόνο με αντάλλαγμα σκληρούς όρους σε άλλα σημεία του πακέτου ελάφρυνσης χρέους.
Είχε προηγηθεί ένα πραγματικό θρίλερ καθώς η συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης με πρώτο θέμα την Ελλάδα διεκόπη στις 7.30, ενώ το θέμα του ελληνικού χρέους μετατέθηκε για αργότερα. Μεσολάβησαν διμερείς επαφές και έντονες ζυμώσεις με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τριμερή συνάντηση μεταξύ του υπουργού οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των ομολόγων του υπουργών Γαλλίας και Γερμανίας πραγματοποιείται στο περιθώριο του Eurogroup. Το θέμα συζήτησης ήταν, μεταξύ άλλων, το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF.
«Μη με ρωτήσετε για την Ελλάδα, οι συζητήσεις συνεχίζονται οπότε δεν πρόκειται να πω τίποτα», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αφού ολοκλήρωσε την παρουσίασή της για τα ευρήματα της έκθεσης του άρθρου 4 για την ευρωζώνη, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup, μερικές ώρες πριν οι υπουργοί Οικονομικών καταλήξουν στη συμφωνία.