Μετά από περισσότερες από 17 ώρες τηλεδιάσκεψης και ενδιάμεσα πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών, το Eurogroup συμφώνησε σε ένα πακέτο μέτρων ύψος περίπου 540 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης και ευρύτερα της Ευρωπαΐκής Ένωσης από τις συνέπειες της διάδοσης του κορονοϊού.
Οι ΥΠΟΙΚ των 27 συμφώνησαν σε τρεις άξονες προκειμένου οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι χώρες να μπορούν λάβουν ενίσχυση σε επίπεδο ΕΕ.
Παράλληλα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αποφασιστούν το πλαίσιο δημιουργίας Ταμείου Ανασυγκρότησης αλλά και ο τρόπος χρηματοδότησης και λειτουργίας του. Σύμφωνα με την σημερινή απόφαση του Eurogroup, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα μπορεί να ενισχύει κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κονδύλια ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ταυτόχρονα, εγκρίθηκε το σχέδιο SURE της Κομισιόν, ύψους 100 δισεκατομμυρίων €, προκειμένου να ενισχυθεί η απασχόληση και να αντιμετωπιστούν τα σημαντικά προβλήματα ανεργίας που προκαλεί η διάδοση του κορονοϊού και τα μέτρα αντιμετώπισής του.
Επίσης ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα διαθέτει δάνεια ύψους έως και 2% του Α.Ε.Π. κάθε χώρας χωρίς όρους αλλά με την προϋπόθεση ότι τα κονδύλια αυτά θα κατευθύνονται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού επίπεδο υγείας αλλά και την ενίσχυση των κρατών μελών από τις έμμεσες οικονομικές συνέπειες που προκάλεσαν τα μέτρα περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.
Κονδύλια που προορίζονται για σκοπούς πέραν αυτού, θα υπόκεινται στους όρους που ισχύουν για τις πιστοληπτικές γραμμές του ΕSM. Τέλος 27 συμφώνησαν ότι ένα νέο Ταμείο ανασυγκρότησης θα πρέπει να ιδρυθεί και να χρηματοδοτηθεί μέσα από το νέο κοινοτικό προϋπολογισμό αλλά ενδεχομένως και με κονδύλια εκτός αυτού. Ωστόσο, οι ηγέτες των 27 είναι αυτοί που θα πρέπει να συναποφασίσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί και θα χρηματοδοτείται.
Η συμφωνία του eurogroup ήρθε μετά από μία έντονη αντιπαράθεση και συμβιβασμό δύο διαφορετικών προσεγγίσεων, με πρωταγωνιστές την Ιταλία και την Ολλανδία. Συμβιβαστικός φέρεται ο ρόλος του Γαλλογερμανικού άξονα. Πλέον η διαπραγμάτευση μεταφέρεται σε επίπεδο Συμβουλίου, το οποίο και θα ενημερωθεί για τη συμφωνία του eurogroup από τον πρόεδρό του Μάριο Σεντένο.
Με χειροκροτήματα ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών του Eurogroup, έγραψε ο εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο στο Twitter
Σεντένο: Με τη συμφωνία του Eurogroup σε μέτρα μισού τρισ. ευρώ προστατεύεται ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός
Η συμφωνία του Eurogroup σε ένα πακέτο μέτρων, ύψους περίπου μισού τρισ. ευρώ, θα προστατεύσει τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο σε συνέντευξη Τύπου λίγο πριν τα μεσάνυχτα.
«Σήμερα απαντήσαμε στο αίτημα των πολιτών μας για μια Ευρώπη που βοηθά. Το καταφέραμε μετά από 16 ώρες συζητήσεων, δήλωσε ο Σεντένο προσθέτοντας ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν ήταν αδιανόητα πριν από μερικές εβδομάδες.
Όπως τόνισε, η συμφωνία στηρίζεται σε τρεις άξονες:
Πρώτον, τη στήριξη των εργαζομένων με την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων για την προστασία από την ανεργία με ένα πακέτο 100 δισ. ευρώ που θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χώρες – μέλη.
Δεύτερον, τη στήριξη των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, με δάνεια ύψους 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Τρίτον, τη στήριξη των κρατών – μελών με πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας., που συνολικά θα φθάνουν τα 240 δισ. ευρώ. Οι χώρες που θα χρησιμοποιήσουν τις πιστωτικές γραμμές θα υπόκεινται στη συνήθη εποπτεία των οικονομιών τους από την ΕΕ, ενώ ο μόνος όρος είναι ότι τα σχετικά ποσά θα πρέπει να διατεθούν μόνο για άμεσες και έμμεσες δαπάνες υγείας που σχετίζονται με τον κορονοϊό.
Ο κ. Σεντένο είπε ότι στο Eurogroup συζητήθηκε και το σχέδιο για την ανάκαμψη των οικονομιών όταν θα έχει τελειώσει η επιδημία του κορονοϊού, τονίζοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να αναπτυχθούν μαζί και όχι ξεχωριστά.
Όπως είπε συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός ταμείου, που θα είναι προσωρινό και θα ενισχύσει τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν. Για το μέγεθος και τον τρόπο χρηματοδότησης του ταμείου, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι θα χρειασθεί καθοδήγηση από τους ηγέτες της ΕΕ. Στα επόμενα βήματα, τόνισε, ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα είναι κρίσιμος.
Σταϊκούρας: Ικανοποιητική συμφωνία
Η απόφαση στην οποία κατέληξε, μέσα από συμβιβασμούς, το Eurogroup, θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες- μελλοντικά- ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, με άγρυπνο το «μάτι» στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορoνοϊού, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα.
Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή «ως μια ικανοποιητική συμφωνία που προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντιμετωπισθούν οι πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορoνοϊού».
Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, πρόκειται για ένα νέο πακέτο μέτρων, τόσο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, όσο και για τη μεταγενέστερη ανάταξη των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υπουργό, η συμφωνία περιλαμβάνει τα εξής:
*Ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, προβλέπεται αυξημένη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υλοποίηση ενός προσωρινού προγράμματος για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας, και ενεργοποίηση της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), προσαρμοσμένης στις τρέχουσες υγειονομικές ανάγκες.
Στόχος αυτού του πακέτου μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 500 δισ. ευρώ, είναι η ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων, η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ο περιορισμός της διόγκωσης της ανεργίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
*Ως προς την αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομίας, προβλέπεται η δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης, με χρηματοδότησή του από «καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία», καθώς και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.
Η συμφωνία αυτή, είπε τέλος ο κ. Σταϊκούρας, έρχεται να συμπληρώσει τις πολύ θετικές πρόσφατες αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών για δημοσιονομική ευελιξία και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ενίσχυση της ρευστότητας.
Σχέδιο 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ, το πιο σημαντικό στην ιστορία της ΕΕ, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Λεμέρ
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup πως τα κράτη μέλη συμφώνησαν να κινητοποιήσουν 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού, στο πιο σημαντικό οικονομικό σχέδιο στην ιστορία της ΕΕ.
Σε επικοινωνία του με δημοσιογράφους ο Λεμέρ τόνισε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ενεργοποιηθεί με χαλαρούς όρους. Παράλληλα είπε ως η συμφωνία θα καταστήσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα διαθέσιμα και πως ένα ταμείο στήριξης θα ακολουθήσει.
«Η Ευρώπη έδειξε πως μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αυτής της κρίσης», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών στο twitter.
Μια «σπουδαία μέρα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» είδε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς έκρινε το βράδυ της Πέμπτης ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι 27 για την κοινή αντίδραση στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία σήμανε «μια σπουδαία μέρα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».
«Είναι σημαντικό ότι όλοι μας θα προχωρήσουμε σε μια κοινή αντίδραση, η οποία θα επιτρέψει στα κράτη μας να ξεπεράσουν τις υγειονομικές προκλήσεις, αλλά επίσης και τις οικονομικές προκλήσεις» που εγείρει η ασθένεια COVID-19, τόνισε ο Σολτς σε ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter.
Έπειτα από «πολύ μακρές συνομιλίες», οι 27 κατέληξαν σε «συναίνεση» ως προς το να υπάρξει «σθεναρή αντίδραση» σε αυτή την κρίση άνευ προηγουμένου, που έχει παραλύσει τη Γηραιά Ήπειρο κι έχει γονατίσει πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες, συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ο Όλαφ Σολτς επισήμανε μέτρα όπως η «σθεναρή στήριξη στις επιχειρήσεις», η «σαφής υποστήριξη στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες», δηλαδή η χρηματοδότηση των ταμείων ανεργίας ώστε να καλύπτουν μέρος των μισθών τους όσο τίθενται εν μέρει σε ανεργία, και ο δανεισμός «στα κράτη που το έχουν ανάγκη» μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).
Η συμφωνία που κλείστηκε στις Βρυξέλλες είναι «καλό μήνυμα για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι έτσι ξέρουν ότι τα κράτη της δρουν μαζί» και ότι «η ΕΕ λειτουργεί», κατέληξε.
Για μια «καλή συμφωνία» κάνει λόγο η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο
Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο δήλωσε σήμερα το βράδυ πως επιτεύχθηκε μια «καλή συμφωνία» ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
«Καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία στο Eurogroup, ένα τριπλό δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη στην μάχη κατά του Covid-19», τόνισε με tweet της η Καλβίνο.
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τους κοινούς οικονομικούς μηχανισμούς οικονομικής ανάκαμψης», πρόσθεσε.
Γιάννης Παπαγεωργίου με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ