Γράφει ο Γιάννης Νάκος
Follow @Nakos_Ioannis
Σήμερα θα έχουμε και επίσημα το νέο Eurogroup το οποίο αναμέναμε εδώ και καιρό και το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα προσπαθήσει να δώσει νέο περιεχόμενο και δυνατό στίγμα στην μέχρι στιγμής δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος από τους Θεσμούς. Οι μέχρι στιγμής αναφορές κάνουν λόγω για μία εβδομάδα διάρκειας αυτών των συζητήσεων (Θεσμοί), ενώ παράλληλα δεν αποκλείεται να φθάσουμε και στην συμπλήρωση τριών μηνών προκειμένου να δούμε “λευκό καπνό” στις συζητήσεις.
Τα θέματα της αξιολόγησης
Μεγάλη παραφιλολογία είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα για το τι ακριβώς αναμένεται να συζητηθεί και με ποιον τρόπο στην σημερινή αξιολόγηση-συζήτηση του Εurogroup, με τα τελικά σενάρια να τοποθετούν στο κάδρο της επικαιρότητας τα εργασιακά θέματα που αποτελούν και το κυριότερο πεδίο διαφωνιών.
Η στάση τους αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή, και οι όποιες προτάσεις τους, αναμένεται να κυμανθούν και εκείνες σε σκληρό τόνο, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι στο τραπέζι θα πέσουν εκ νέου οι προτάσεις για:
Α) Αύξηση ορίου των ομαδικών απολύσεων
Β) Και μη επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Παράλληλα δεν πρέπει να λησμονηθεί και το “Δημοσιονομικό Κενό” που πρέπει να καλυφθεί με ενδεχομένως νέα μέτρα στα επόμενα χρόνια που ακολουθούν. Καμπή θα αποτελέσει και το νέο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2018-2021. Υπό αυτό το πρίσμα, οι Θεσμοί, υποστηρίζουν πως η τρύπα είναι περίπου 0,2% του ΑΕΠ το 2017 (450-400 εκ.), και 0,3% του ΑΕΠ το 2018 (500-600 εκ.). Από αυτό προκύπτουν όμως και εύλογα ερωτήματα για το πως, που και πότε θα μπορέσει η Κυβέρνηση να βρει χρήματα για τις εξαγγελίες που έχει κάνει και συνδέονται άμεσα με το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Βραχνάς η συμμετοχή του ΔΝΤ
Ακόμη και την ώρα που μιλάμε, αλλά και πιθανολογώ και για τους επόμενους μήνες, δεν θα έχει ξεκαθαρίσει σε απόλυτο βαθμό, η όποια συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα με την Ελλάδα.
Οι λόγοι έχουν αναλυθεί παλαιότερα και κυρίως στη στάση της Γερμανίας και του Βερολίνου, με δεδομένη και την χρονική συγκυρία των επικείμενων γερμανικών εκλογών σε συνδυασμό με την όχι ακόμη δημοσιοποίηση της έκθεσης βιωσιμότητας του Ταμείου να περιπλέκουν ακόμη τα πράγματα.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές και πηγαδάκια στις Βρυξέλλες τονίζουν πως η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει και πολλές πιθανότητες επιτυχίας εάν δεν δεν συμπεριληφθεί μια απόφαση που να περιλαμβάνει στα μελλοντικά σχέδια και την συμμετοχή του ΔΝΤ. Επιπροσθέτως αποτελεί κοινό μυστικό πως η μελλοντική έκθεση του Ταμείου, αναμένεται να περιέχει δύο επιπλέον ρητές διαβεβαιώσεις:
1) H μία πως η ΕΕ θα σεβαστεί την προτεραιότητα του ΔΝΤ στην αποπληρωμή των δανείων
2) Kαι η δεύτερη θα είναι η πολιτική δέσμευση της ΕΕ να λάβει και άλλα, μακροπρόθεσμα αυτή τη φορά μέτρα, όταν και αν ποτέ η Ελλάδα τα χρειαστεί.
Κey notes από τους δρώντες
Εν συντομία, οι κύριοι δρώντες στην συζήτηση αναμένεται να κυμανθούν στις εξής αναφορές, φυσικά ο καθένας προσπαθώντας να ισχυροποιήσει τα συμφέροντα του και σε έναν βαθμό να επηρεάσει και τα άλλα μέρη να κινηθούν προς τις προτάσεις του.
Αναλυτικά:
Κομμισιόν: Θα προσπαθήσει μέσω μιας ενδιάμεσης αναφοράς, η οποία συστάθηκε και από τα στελέχη των Θεσμών στην Ελλάδα, να δει και να διερευνήσει τις όποιες δυνατότητες βελτίωσης των ήδη πεπραγμένων από ελληνικής πλευράς.
ΕSM: Από την δική του οπτική γωνία και ο ΕSM, αναμένεται να στοχεύσει σε εκείνα τα μέτρα, τα οποία θεωρεί πως μπορούν σε κοντινό χρονικό διάστημα, να αποτελέσουν βάση “consesus” για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη.
Τα τρία στοιχεία της εξίσωσης
Θεωρείται, όπως ανέφερα και πιο πάνω ως δεδομένο στοιχείο, το γεγονός πως τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ έχουν αποφασίσει πως θα κυμανθούν σε ίδιο επίπεδο, όσον αφορά τα τρία στοιχεία της εξίσωσης που επιζητούν εναγωνίως λύση εδώ και τώρα. Δηλαδή, έχει επισφραγιστεί έστω και με μή δημόσια απόφαση και τοποθέτηση πως για να πετύχει το Ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να ακολουθηθεί με ευλάβεια η ταυτόχρονη εκτέλεσή της -Αξιολόγησης-Βραχυπρόθεσμα μέτρα-Συμμετοχή ΔΝΤ.
Σε καμία πάντως περίπτωση δεν θα ληφθούν αποφάσεις και πρέπει να θεωρείται προδιαγεγραμμένο ότι το Eurogroup θα απευθύνει συστάσεις προς όλες τις πλευρές να ολοκληρώσουν τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος πριν από τα τέλη Νοεμβρίου, ώστε να υπάρξει στη συνέχεια χρόνος να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και να εκτελεστούν.