Νέα έρευνα της Ευρωπαικής Στατιστικής Υπηρεσίας αποδεικνύει πως το χάσμα εργασιακών ευκαιριών και αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών έχει παραμείνει στην ΕΕ ακόμα και εν έτει 2017. Στην ουσία φαίνεται πως η ισότητα γυναικών και ανδρών σήμερα δοκιμάζεται ιδιαίτερα στον εργασιακό χώρο.
Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Σύμφωνα με τη Eurostat, περίπου μία στις τρεις ανώτατες διευθυντικές θέσεις σε επιχειρήσεις στην ΕΕ καταλαμβάνονται από γυναίκες/μάνατζερ (35%). Το υψηλότερο ποσοστό γυναικών/μάνατζερ καταγράφεται στη Λετονία (53%) και ακολουθούν η Βουλγαρία και η Πολωνία (44%), η Ιρλανδία (43%), η Εσθονία (42%), η Λιθουανία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία (41%), η Γαλλία και η Σουηδία (40%). Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία, την Ιταλία και την Κύπρο (22%), στο Βέλγιο και την Αυστρία (23%) και στο Λουξεμβούργο (24%).
Εξάλλου, σύμφωνα με τη Eurostat, σε όλες τις χώρες της ΕΕ ο μισθός των γυναικών/μάνατζερ είναι κατώτερος από αυτόν των ανδρών. Συγκεκριμένα, οι μέσες αμοιβές για τις γυναίκες μάνατζερ στην ΕΕ είναι κατά 23,4% κατώτερες από αυτές των ανδρών. Το υψηλότερο μισθολογικό χάσμα υπέρ των ανδρών καταγράφεται στην Ουγγαρία (33,7%), στην Ιταλία (33,5%) και στην Τσεχία (29,7%).
Ακολουθούν η Σλοβακία (28,3%), η Πολωνία (27,7%), η Αυστρία (26,.9%), η Γερμανία (26,8%), η Πορτογαλία (25,9%), η Εσθονία (25,6%) και η Μ. Βρετανία (25,1%). Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι χαμηλότερο στη Ρουμανία (5%), στη Σλοβενία (12,4%), στο Βέλγιο (13,6%) και στη Βουλγαρία (15%).
Τέλος, το πιο σημαντικό στοιχείο όλης αυτής της έρευνας είναι πως στο θέμα των γυναικών σε θέσεις ευθύνης υπάρχει μία χώρα η οποία δεν διαθέτει στοιχεία και αυτή είναι η Ελλάδα.
Φαίνεται πως παρά το ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε την ισότητα στον εργασιακό χώρο αυτό έμεινε απλά στα χαρτιά χωρίς να έχει εξελιχθεί με την πάροδο των ετών, με αποτέλεσμα σήμερα να μην γνωρίζει κανείς σε ποιο ποσοστό οι επιχειρήσεις έχουν τοποθετήσει γυναίκες σε θέσεις ευθύνης.
Αξίζει να αναφερθεί πως η Ελλάδα σήμερα αντιμετωπίζει πολλές ποινές που μεταφράζονται σε εκατομμύρια ευρώ για το γεγονός ότι δεν τηρεί εξολοκλήρου τις πολιτικές που έχουν συμφωνήσει τα κράτη μέλη που απαρτίζουν οργανισμούς σαν τον ΟΗΕ και την ΕΕ.