Πέμπτη, 7 Ιουλίου, 2022

Eurostat: Σταθερός στο -0,3% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Σε αρνητικό έδαφος παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, o πληθωρισμός στη Ζώνη του Eυρώ σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο -0,3% τον Οκτώβριο του 2020, σταθερός σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 0,7%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 0,3% τον Οκτώβριο του 2020, σταθερός σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 1,1%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Στη χώρα μας καταγράφηκαν τα χαμηλότερα ποσοστά σε ετήσια βάση στο -2,0%. Ακολουθούν η Εσθονία (-1,7%) και η Ιρλανδία (-1,5%).

Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Πολωνία (3,8%), την Ουγγαρία (3,0%) και την Τσεχία (2,9%). Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαπέντε κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός στα δύο και αυξήθηκε σε δέκα.

Τον Οκτώβριο, η υψηλότερη συνεισφορά στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ προήλθε από τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (+0,38 ποσοστιαίες μονάδες). Ακολουθούν οι υπηρεσίες (+0,19), τρα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (-0,03) και η ενέργεια (-0,81).

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων