Στο σύνολο της Ευρωπαϊκή Ένωσης, το 8% δηλώνει ότι δεν μπορεί να έχει επαρκή θέρμανση, λόγω οικονομικής αδυναμίας κι αυτή είναι μια ακόμα πληγή, που άφησε πίσω της η κρίση. Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα των δραματικών εισοδηματικών απωλειών, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 25,7%, κάτι που σημαίνει ότι το ¼ του πληθυσμού αδυνατεί να καλύψει μια βασική ανάγκη αξιοπρεπούς διαβίωσης!
Με αυτό το ποσοστό, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση, πίσω από τη Βουλγαρία (36,5%) και τη Λιθουανία (28,9%). Η τάση είναι πτωτική, αλλά με τη διαφορά ότι ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη αυτά τα ποσοστά άρχισαν να μειώνονται μετά από το 2012 (11% μ.ο.), στη χώρα μας η βελτίωση αυτού του κοινωνικού δείκτη ξεκίνησε μετά από το 2014 κι αφού είχε φτάσει στο 32,9%.
Στον αντίποδα από την Ελλάδα βρίσκονται το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία και η Σουηδία με ελάχιστα νοικοκυριά στις χώρες αυτές να δυσκολεύονται να ζεστάνουν το σπίτι τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Έλληνες προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης με μέση τιμή 1,025 ευρώ/ λίτρο, όταν η μέση τιμή στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνεται στα 0,794 ευρώ και στην Ευρωζώνη στα 0,781 ευρώ/ λίτρο, ως αποτέλεσμα της υψηλής φορολογίας στα καύσιμα.