Οι βαθμοί από τις 40 κριτικές επιτροπές μόλις είχαν ξεκινήσει να ανακοινώνονται από τους εκπροσώπους των χωρών στον Μεγάλο Τελικό του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2022, όταν η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) δημοσίευσε μια μάλλον ασυνήθιστη δήλωση: Έξι από τις ψήφους της κριτικής επιτροπής θεωρήθηκαν ύποπτες και αντικαταστάθηκαν από ένα συγκεντρωτικό αποτέλεσμα, που υπολογίστηκε με βάση τα αποτελέσματα άλλων χωρών με παρόμοια μοτίβα ψηφοφορίας.
Ίσως αυτό να δίνει και μια διαφορετική ερμηνεία στην «αδυναμία σύνδεσης» με κάποιες χώρες κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων…
Η ανακοίνωση της EBU
«Κατά την ανάλυση της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής από τον πανευρωπαϊκό εταίρο ψηφοφορίας της Ευρωπαϊκής Ραδιοφωνικής Ένωσης (EBU) μετά τη δεύτερη πρόβα του Β’ Ημιτελικού του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2022, εντοπίστηκαν ορισμένα παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας στα αποτελέσματα έξι χωρών.
Προκειμένου να συμμορφωθεί με τις Οδηγίες Ψηφοφορίας του Διαγωνισμού, η EBU συνεργάστηκε με τον εκλογικό εταίρο της για να υπολογίσει ένα υποκατάστατο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα για κάθε ενδιαφερόμενη χώρα, τόσο για τον Β’ Ημιτελικό όσο και για τον Μεγάλο Τελικό (υπολογισμένο με βάση τα αρχεία αποτελεσμάτων άλλων χωρών με παρόμοια ψηφοφορία).
Αυτή η διαδικασία αναγνωρίστηκε από το Independent Voting Monitor.
Η EBU λαμβάνει κάθε ύποπτη απόπειρα χειραγώγησης της ψηφοφορίας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision εξαιρετικά σοβαρά και έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει αυτές τις ψήφους σύμφωνα με τις Επίσημες Οδηγίες Ψηφοφορίας, ανεξάρτητα από το εάν αυτές οι ψήφοι είναι πιθανό να επηρεάσουν τα αποτελέσματα ή/και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας», αναφέρει η ανακοίνωση.
Εικασίες για χειραγώγηση των αποτελεσμάτων
Η δήλωση προκάλεσε εκτεταμένες εικασίες τόσο από τους fans της Eurovision όσο και από τα ΜΜΕ. Η σχετικά ασαφής δήλωση από την ομάδα μέσων ενημέρωσης της EBU προκάλεσε περισσότερες απορίες από όσες έλυσε, αναφέροντας μόνο ότι αφορούσε τη βαθμολογία έξι χωρών που συμμετείχαν στους δύο ημιτελικούς.
Την Κυριακή, ο Φλαμανδικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός VRT δημοσίευσε ένα σύντομο άρθρο στον ιστότοπό του, στο οποίο έγραφε:
«Από μια καλή πηγή, μάθαμε ότι οι εθνικές κριτικές επιτροπές των εν λόγω χωρών είχαν συμφωνήσει να ψηφίσουν η μία την άλλη».
Η EBU ούτε επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε αυτόν τον ισχυρισμό.
Ποιες είναι οι έξι χώρες;
Αν και η EBU δεν έχει δηλώσει τα ονόματα των χωρών, υπήρξαν ισχυρές εικασίες για το ποιοι είναι.
Πολλοί παρατήρησαν ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του Eurovision.tv, τα ονόματα των μελών της κριτικής επιτροπής ακριβώς έξι χωρών δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.
Τρεις από αυτές τις χώρες δεν έδωσαν οι ίδιες τις βαθμολογίες της κριτικής επιτροπής τους κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Τελικού. Αντίθετα, ο εκτελεστικός επόπτης Martin Österdahl ανακοίνωσε τους βαθμούς τους.
Σύμφωνα με αυτές τις παρατηρήσεις, οι χώρες για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να χειραγώγησαν την ψηφοφορία είναι το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, το Μαυροβούνιο, η Πολωνία, η Ρουμανία και το Σαν Μαρίνο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η EBU αποφασίζει να αφαιρέσει τις βαθμολογίες κριτικής επιτροπής. Το 2014, η EBU μπλόκαρε τη βαθμολογία της κριτικής επιτροπής της Γεωργίας, αφού διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα των μελών της έμοιαζαν πολύ μεταξύ τους. Έναν χρόνο αργότερα, αυτό συνέβη τόσο με το Μαυροβούνιο όσο και με τη Βόρεια Μακεδονία.
Το 2016, ένα μέλος της ρωσικής κριτικής επιτροπής απομακρύνθηκε αφού έδειξε την κάρτα της στα άλλα μέλη. Πιο πρόσφατα, το 2019, το τελικό αποτέλεσμα της κριτικής επιτροπής της Λευκορωσίας ακυρώθηκε, αφού τα μέλη της κριτικής επιτροπής μίλησαν για τα αγαπημένα τους τραγούδια δημόσια στα μέσα ενημέρωσης.
Πηγή: EBU, EurovisionTv, EurovisionWorld, Wiwibloggs, VRT